Женски бизон в столичния зоопарк е в тежко състояние

Животното може да бъде така 20-30 дни
2 сеп 2014 14:28, Анисия Иванова
4
Женски бизон в столичния зоопарк е в тежко състояние
Снимка: Столичният зоопарк

Женски бизон от столичния зоопарк е в тежко състояние, но е жив, каза директорът на зоологическата градина в София д-р Иван Иванов. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова съобщи днес пред журналисти, че животното вече е починало.

Още по темата

Д-р Иванов уточни за „Фокус“, че бизонът може да продължи да бъде в това състояние дори 20-30 дни. „Все още не се знае какви са причините за състоянието му. Изпратени са проби“, допълни той.

Фандъкова повтори, че от последните изследвания е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка, e наличиe на силно токсични вещества в храната. Тя разкри, че ветеринарните лекари, с които е разговаряла, са нямали големи надежди за лечението на животните поради високата им токсичност.

Проблемите в зоологическата градина в столицата започнаха на 25 август, след като в рамките на една седмица умряха няколко от обитателите му. Сред тях са 3 гаура, 2 яка, бебе козирог и камила, а вчера почина и бизон. Тогава зоопаркът беше затворен за посещения.

Според лабораторни изследвания, извършени от БАБХ, пестициди са най-вероятната причина за смъртта на животните. Отровните химични съединения за борба срещу вредителите са били открити в житото и в житните трици, доставени от столична фирма с чуждо участие.

На 29 август от Столична община обявиха, че след излизане на резултатите от лабораторните проби и направените заключения е установено, че няма опасност от разпространяване на заразни и паразитни болести и зоопаркът ще отвори врати за посетители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: зоопаркбизонСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на кайма ще стане поне не е пуешки прат от Америка
3
0
 
0
 
! Отговори
Илчев преди 9 години
....горкото животно......
2
0
 
4
 
! Отговори
Silence преди 9 години
Фирмата-отровителка ще възстанови ли щетите,купувайки убитите от нея животни за зоопарка?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде на кюфтета.