МВР е трябвало да си плати за загражденията, отсече Бакалов

Фирма, предоставила огражденията, си ги е искала многократно
5
МВР е трябвало да си плати за загражденията, отсече Бакалов
Снимка: Булфото, архив

След като е имало заповед на вътрешния министър МВР да не получава дарения от частни фирми, е трябвало да си плати и на двете фирми, които са предоставили огражденията около парламента, смята служебният министър Йордан Бакалов.

Бакалов посочи, че на 13 ноември 2013 г. фирма „ВИП секюрити” ЕООД е предоставила 69 парапета, които са монтирани в района на Народното събрание и са останали там до 4 август 2014 г.

Фирма „Балкан стил инженеринг” е предоставила отново безвъзмездно пет броя защитни пана на СДВР.

Според Бакалов това са дарения и очевидно се нарушава заповедта на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който забрани частни фирми да правят дарения на МВР.

„Не намерихме и не открихме каквито и да са документи във връзка с плащания от страна на МВР за използването на тези парапети и пана“, обясни още той.

От "ВИП Секюрити" по-късно изпратиха съобщение, в което се посочва, че фирмата е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България.

„Ясно и категорично е заявено, че се очаква положителен отговор. Огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка. Те не са дарени. Нито са дарение за МВР. Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание“, пише в съобщението.

„Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията“, категорични са от фирмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Амчи платете сега! На власт са герб и сорос. Къв е проблема? Ако трябва вдигнете тока с 60% - за да има за всички калинки и котараци!
3
0
 
2
 
! Отговори
разлики има преди 9 години
Дарението прехвърля право на собственост, а заема за послужване дава само право на временно безвъзмездно ползване, след което вещта трябва да се върне.
2
0
 
3
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До СтойчоПърво си научи урока за видовете собственост и тогава търси разлики между ползването и дарението!Не е престъпление да си неук, но е смешно!
1
3
 
3
 
! Отговори
Стойчо преди 9 години
Какво значи безвъзмездно ползване?????? Дарението също е за безвъзмездно ползване!!!!!!!!!! Не може фирма зависима от една институция да предоставя за безвъзмездно ползване, каквото и да билор без да е налице крайна необходимост свързана с природни бедствия, пожари или пандемии и т.н.