Спортното министерство спря търга за ремонт на Зимния дворец

Основанието е немотивираната прогнозна стойност
2 сеп 2014 20:19, Миглена Иванова
9
Спортното министерство спря търга за ремонт на Зимния дворец
Спортният министър Евгения Раданова. Снимка: Булфото, архив

Спорната обществена поръчка за ремонта на Зимния дворец в София е прекратена, съобщават от Министерството на младежта и спорта, като се позовават на решение на новия изпълнителен директор на дружеството „Академика 2011“ от 1 септември (т. е. вчера) Борис Тодоров.

Мотивите за прекратяване са свързани с липсата на направени предварителни проучвания, събрани статистически данни и липса на идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се формира обоснована прогнозна стойност на поръчката, посочва се в съобщението.

В резултат на липсата на горепосочената информация, определената в условията на поръчката прогнозна стойност се явява немотивирана и непрозрачна, пише още в съобщението на министерството.

На този етап на процедурата не може да се коригира прогнозната стойност на проекта, което е основание за прекратяването на търга.

Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец беше обявена през април с прогнозна стойност от почти 41 млн. лева.

Преди няколко месеца правителството на Пламен Орешарски увеличи капитала на "Академика 2011" ЕАД с 35 млн. лева заради предстоящия ремонт на Зимния дворец. Министерският съвет очакваше ремонтът да струва около 50 млн. лева и планираше останалите пари –15 млн. лева, да бъдат отпуснати догодина.

Заради липсата на обосновка на цената на ремонта обаче служебният министър на спорта Евгения Раданова поиска процедурата да бъде спряна. Въпреки това предишното ръководство на “Академика 2011” завърши търга и за изпълнител на ремонтните дейности беше избрано обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”, което предложи най-високата цена, но получи най-висока техническа оценка.

По-късно Раданова уволни съвета на директорите на “Академика 2011” заради решението им.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
МАФИЯ преди 9 години
В турция за 25 мил евро направиха 25 хил. зала с подземни гаражи.Тук за толкова пари ще измажат една сграда?!?!За справка за 100 мил. лв Тиквата направи 12 хил зала с поляна за паркинг.
5
0
 
1
 
! Отговори
честен преди 9 години
Раданова премиер!
4
3
 
3
 
! Отговори
Спрете безумието преди 9 години
Безобразие е, когато държавата фалира Здравната каса ш фармацевтиката, когато животновъдството няма 1 милион срещу Синия език, да се хвърлят толкова пари за кефа на някои ***, неможещи да зарадват народа ни с някакви постижения, за отрасли, които само гълтат пари и нищо няма насреща. Това е безумие..
3
0
 
3
 
! Отговори
владо преди 9 години
Де да са само обществените поръчки, ми в тази мътна вода ДПС май си пробутва "наши" хора като за световно, като се надяват никой да не забележи. Ортаците на Бисеров си набутват жените по разни държавни структури май, като НДК, със кой знае какви заплати и без нужното образование!!! И министъра на културата май нищо не знае?? За конкурс май никой не споменава и така ....кучетата си лаят, кервана си върви, милионерите от нашите пари се увеличават и.... нищо!!!! Егати държавата!!
2
0
 
1
 
! Отговори
MAN преди 9 години
Само дето те нямат законово основание да го правят и това би паднало и в КЗК и в съда. Настоящите управляващи действат на принципа "Една жена каза". Заповедта, която следват е: СПРЕТЕ ВСИЧКИ ПОРЪЧКИ НЕЗАБАВНО. Тъй като тази я изтърваха, сега си мислят, че ще замотат нещата докато дойдат на власт "нашите". Върха на всичко е, че се носят слухове, че я спират, защото един заместник министър е участник в тази процедура, а неговата фирма е отстранена, защото не му съответстват експертите... Хммммм...
1
3
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
Това е правилно решение. Комунистите искаха да се нагушат с парите от спорта. Аз отдавна казвам че този комунистически символ "Зимния дворец" трябва да бъде разрушен както стана с други такива дворци ПОДЧЕРТАВАМ КАКТО МАВЗОЛЕЯ и разни заводи. На местото на това комунистическо *** трябва да има или нов хипермаркт или нов МОЛ, все пак се Европейска държава и трябва да има европейска инфраструктора а какво по добро от един нов МОЛ в София, САМО ГЕРБ.