Вижте как ще изглежда военният паметник пред НДК

Столичната община представи идейния проект
Обновена: 14 окт 2014 14:08 | 14 окт 2014 11:27, Веселина Йорданова
127

Снимка: Столична община

Столичната община представи идеен проект за възстановяване на Военния паметник на софийските І-ви и VІ-и полкове на историческото му място, където сега се намира паметникът „1300 години България“.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка е издигнат през 1934 г. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали през Балканската и Първата световна война.

Още по темата
През Втората световна война бомба събаря едната стена, а в края на 70-те години на XX век събарят и другите две заради строителството на НДК.

През август общината организира допитване сред софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“, а като резултат се наложи идеята да бъде възстановен военният паметник, който се е намирал там.

Идеята бе подкрепена и от Министерството на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гробище в центъра на София до НДК!Урааааааааааааааааааа.
59
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Слаба работа. Трябва да е голям поне колкото оригиналния и разбира се с черен гранит, какви са тия глупости - стъкло? Още малко от плексиглас ще го направите.Нека да е главен паметник на загиналите от цяла България, не само софийските полкове. Бах мааму, значи прекалено траурно изглеждал и ще плаши децата, а оня с ППШ-то е много убав?
58
3
 
2
 
! Отговори
Бела Жига преди 9 години
Подкрепям! Но вместо стъкло, сложете черен гранит, моля!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен аКакъв софиянец. Ти си толкова архитект, колкото баба ти е хакер.
56
5
 
4
 
! Отговори
анонимен а преди 9 години
Добре, сред всичките коментари нищо не се е казало за естетиката. За мен е приемлива идеята да се възстанови мемориялът, но като архитект...Моля ви, спрете да заливате града ни с абсурдни мегаломански хрумки. Някакви ренесансови, ар-нуво ..с една дума безпощадни еклектики..Не мога да разбера как вкусът на Софиянеца спрямо градската среда не се е променил последните 50 години по никакъв начин.. Като млад човек, изпитвам отчаяние, от отказа на съгражданите ми, да пожелаят нещо красиво за града си.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До в гробищатаТи си за там, та да си играеш.Мястото на тоя паметник е на мястото на пето*а, където си е бил до преди.
54
13
 
3
 
! Отговори
в гробищата преди 9 години
Мястото на Военния паметник е във военните гробища! В градинката пред НДК си играят малки деца и не е подходящо да си играят между мемориалните плочи. Освен това, мемориалът бързо ще бъде осквернен от варварите, боядисващи със спрей и ще изглежда грозно.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че накрая ще вдигнат паметник на *** БГ политици с "лява" ориентация. Лява - не политически, а сексуално. От там ще почват гей-парадите.Голям паметник ще е. А дано да е за "вечна им памят"!
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на общината!Това е класи над пето*реца!Онова си беше демонстрация на безхаберо надрусано виждане на пияндурници, дето искат да ни ощастливят с маймунджилъка си.Разбира се, като вземат една ДОСТА солидна сума за малоумието си, спонсорирано от властта.
51
4
 
7
 
! Отговори
Софиянците преди 9 години
Софийската дивизия на няколко пъти през войните е прикривала изтеглянето на бежанци и дава голям дял жертви.Новият паметник е свободна и по-олекотена в добрия смисъл версия на стария.На старото си място-а защо не?Възкресяване на нещо добро от някогашна София-чудесно..Тия софийски жители,които не са потомци на воините от Първа дивизия-и те са хора,но не е зле да остане нещо от традицията на Софийска голЕма община (който казва гоУема или гуллйямъ -столичанин,с некои уговорки :-) ).
50
3
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Разбира се,за предпочитане е,пред "шестоъгълният седмо***! А и на мемориала,там му е мястото.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще е паметник на Windows по-добре да помислят още.
48
14
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Не бих казъл че е задължително там да има някакъв грозен паметник,градунка с цветя стои по добре!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята да се възстанови мемориалът в предишния му вид е добра, но аз предполагам, че това предложение, което ни представят, е съобразено с настоящата околна среда - затова е в различен цвят и малко по-различна форма. Старият мемориал беше в черно и тъмночервено, със златисти букви - масивно гранитно произведение.
46
3
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
Трябва да се издигне на същото място, на което се е намирал събореният мемориал. Никакво отстъпване пред безобразията на червенушковците!Що се отнася до това, как да изглежда новият мемориал, аз мисля, че е редно да има конкурс за проекти и думата да има целият български народ, не само етническите българи, но и всички останали - защото на старите плочи имаше и мюсюлмански имена, аз помня това. Сигурно е имало и еврейски, и арменски имена, но спомените ми са детски и не са чак толкова подробни.
45
5
 
6
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
До: капитан СписаревскиСкъпи Другарю, не използвай името на един Български ас и герой. Този монумент вече е съществувал на същото място на плаца на военно поделение и е посветен на героите от 1-вата световна война. Тогава военни действия с САЩ не водим.Тога Русия бомбандира Варна с над 750 цивилни жертви, така че си задай правилно въпроса: Дали е правилно да имаме паметник на чужд владетел (император) пред входа на Народното ни събрание?
44
2
 
13
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
За хората които не знаят,Такъв паметник имаше на същото място и се намираше на военният плац на 6-ти полк. През 70г.почнаха да местят поделенията и комунистите бутнаха неудобния паметник, на него има и имената на загинали български войни от прословутата конница на ген.Колев, които в Добруджа, пропиляха руските и ромънски войски. Вечна слава на героите дали живота си за майка България.
43
2
 
7
 
! Отговори
наивен преди 9 години
Идеята да се махне монумента мразен от всички е добра.Идеята да се възстанови паметника на героите от двата пехотни полка също е много добра, с уговорката да се обсъди мястото и формата на паметника.Но най-важното е да се направи така, че да се ограничи достъпа до паметника на разни асен геновци и тем подобни.
42
10
 
3
 
! Отговори
jhfigto9yh098 преди 9 години
Поне да го бяха изкопирали като хората. Некадърна работа .А и дай ни само паметници да бутаме.Ще повърна!
41
10
 
4
 
! Отговори
ghxchfkugik преди 9 години
egati i kichariqta