Човешка грешка е довела до смъртта в асансьора

Асансьорът е нов, минал всички технически прегледи
19 окт 2014 15:30, Александър Попов
39
Човешка грешка е довела до смъртта в асансьора
Снимка: Булфото, архив

Асансьорът в кв. "Гео Милев" е бил в изправност, причина за трагичния инцидент е човешка грешка и неразумно поведение, съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Както Dnes.bg писа, в събота вечерта загина мъж в жилищна сграда в квартал "Гео Милев". Той и още двама души заседнали между третия и четвърти етаж. По собствена инициатива 53-годишен мъж решил да извади хората от асансьора след като жена получила хипертонична криза. Вместо на площадката обаче той полетял в шахтата.

Едва след трагедията другият заседнал мъж се обадил на техниците, които се отзовали след няколко минути и извадили заседналите.

Още по темата

Кооперацията е нова, асансьорът - също, преминал е всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора.

Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-тата минута.

От Държавна агенция за метрологичен и технически надзор апелира към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами пак нещата се изкривяват, не е ли редно да има да го наречем простичко "бутон", който като го натиснеш да имаш връзка с оператор. Когато някой заседне, има нужда от помощ. Да, има моб. телефони, но имам предвид различен тип организация. Случая е идентичен, на тази жена и е станало лошо, може да е получила пристъп на паника. Мъжът и реагира спонтанно. Ако има връзка с някого ще му се обяси какво да прави, докато дойде помощтта.Асансьора иначе бил изправен, но заседнал.
28
0
 
1
 
! Отговори
Х преди 9 години
Асансьора е изправен, но заседнал,все едно самолета е изправен но паднал-малко тъпо ми звучи .
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рЕ тоеа бг *** със копаенето на пода слагането на теракота навсякъде за да кънти по хубаво и последващите ремонти с канго чук и ударна бормашина траещи с десетилетия са запазена марка като киселото мляко или розовото масло.Ти нищо не каза. ;) Ако му земеш тва на бантускота заедно с ракията и чалгата а да също и пикаенето по коридорите все едно си му взел душата и живота.Недей така...
26
0
 
4
 
! Отговори
От 27 преди 9 години
До 29Представи си, че асансьора не е спрял точно пред вратата на етажа, а 1.5 метра по-нагоре. Пак можеш да отвориш вратата, но тогава ще виждаш стена и процеп навън. Човека е паднал в дупката, която се отваря *под* асансьора.
25
4
 
4
 
! Отговори
р преди 9 години
от 1982г до 2003г живяхме на 8ет,апартамента беше нов като влязохме та през всичките тия години тоя асаньор що тежест превлече повече от 4ма души си беше наи редовно но като се почнаха и избиванията на кухни и слагане на теракота и не само от моето сем. но и от всички що бетон мина но никога не е имало не е имало проблем накрая *** му окрадоха елмотора за бакър,кечеството на изработка е под всякаква критика гонят се яко печалби това е българския капитализъм,ще падаме като зрели круши товае
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато техниците ви казват това е за смяна,това за ремонт , искат авариен телефон, искат претоварване, значи ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ , ОПРАВДАНИЯТА ЗА НЕМАМЕ ПАРИ СЕГА ЩЕ ВОДЯТ ДО ПАДАНЕ В ШАХТИ И УМРЕЛИ НАЦЯЛО .ЩОМ СТЕ *** ЩЕ *** БЕЗ ДА ПРЕТЕНДИРАТЕ
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26И аз много се чудех и се опитвах да си го представя. Явно асансьора е застанал м/у етажите като по-голямата част е била на горния. Те са се провирали отдолу с главите напред, лазейки на ръце. Последния докато се е изправял от четири крака се е хлъзнал и краката му са минали през дупката и тежестта го е дръпнала назад.
22
5
 
6
 
! Отговори
да ви кажа аз преди 9 години
как прекарвам колата през технически преглед . даже и не си правя труда да я вкарвам в помещението където се проверяват , оставам шишето с ракия на масата на "проверяващия", плащам си таксата и за на петата минута съм готов.
21
3
 
12
 
! Отговори
Необходимо уточнение преди 9 години
Само че в други сайтове съобщават, че имало сравнително нова наредба, според която се изисквало под кабината на всеки асансьор да има някакъв "защитен щит". Под този асансьор такъв щит нямало - това означава, че той НЕ Е БИЛ В ИЗПРАВНОСТ.Това налага да се коригират всички статии, свързани с инцидента - в противен случай ще се окаже, че статиите, твърдящи, че асансьорът е бил в изправност, всъщност манипулират общественото мнение, давайки невярна информация!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До питащите, как може нов асансьор да заседне?"По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора."Тока спира, асансьора също. Невероятно, но факт. Извода е: без паника, вдигайте шум и чакайте екипите да дойдат.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв е този железен пилон в средата на асансьора.сигурно комшийките играят на пилон докато пътуват
18
0
 
3
 
! Отговори
До 21 (TURCHIN) преди 9 години
Ей, маскиран атакист!Не е логично турчин да е написал това, след като днес тук толкова много се коментира статията за надписите по фасадата на ДПС в Ловеч!Ти нарочно се опитваш да създаваш негативни настроения, защото си прочел, че в онези коментари повечето хора казват, че нямат нищо против обикновените турци.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ясно...ще забранят асансьорите скоро...това е най-адекватното, на което нашите институции ще се спрат..
16
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"Вместо на площадката обаче той полетял в шахтата." Поздравления Днес.бг, докарали сте изказа почти до нивото на Нощен труд ;)
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АНТИМУТРА-та дава добър съвет - ако телефонът няма обхват,по-добре тропай и викай, все някой ще те чуе. Ако не те чуят, чакай някой да дойде и да се опита да извика асансьора.Това, което написах по-долу е вярно. Имам апартамент в нова, жил.сграда в центъра. Веднъж, още когато се бяха нанесли да живеят само в 2-3 от апартаментите, една жена беше заседнала. Джиесемът й нямал обхват, но тя започнала да го вдига и спуска на различна височина и хванала сигнал ниско,почти на пода - близо до вратата
14
2
 
7
 
! Отговори
Ако има кандидати преди 9 години
да се правят на Рамбо, нека имат предвид, че ако асансьорът ЕВЕНТУАЛНО е повреден, той може да потегли и при отворена врата. Никой не бил оцелял, ако точно в този момент се опитва да се измъкне от кабинката на асансьора.Извод: Дори и да не успееш да се свържеш по телефона с дежурния екип, по-добре изчакай, докато някой друг по етажите не се опита да извика асансьора и разбере, че има повреда.СЪВЕТ: Една позната беше заседнала така и успяла да се свърже по телефона, като го сложила на пода.
13
0
 
11
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Ми, че ако асансьора тръгне случайно ще го разреже на две като във Последно Направление филма!!!И навсичкото отгоре вътре е имало телефон на асансьорната фирма !!!извода е повдигайте малко чум привлечете внимание!!!Ако е имало някой на долния етаж пред вратата е щял да го хване и да му помогне!!Е голям герой е станал!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според запознати най-новият филм пръкнал се от "Бояна" ще бъде със заглавие Асансьорният Рамбо!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още един изтърва асансьора!Да беше си чел хороскопа сутринта...
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кое е толкова абсурдно в засядането на асансьор? За първи път ли чувате, че асансьорите работят с ток и ако токът спре, е нормално да заседне? В случая е имало пад в захранването. Не защитавам никого, повечето ни асансьори наистина са в отчайващо състояние, обаче и ние трябва малко да мислим, преди да действаме. Жалко за човека, но да беше изчакал техниците.