Глоба от 100 до 250 лева, ако не поддържаш гроба на близък

Актовете ще съставят служители на ОП "Гробищни паркове"
23 окт 2014 13:36, Красимир Ангелов
66
Глоба от 100 до 250 лева, ако не поддържаш гроба на близък
Снимка: Булфото

Глоба от 100 до 250 лв. може да бъде наложена на роднините на починало лице, които не поддържат гробното място на своя близък. Това предвижда приетата днес от Столичния общински съвет (СОС) Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на Столична община.

Предвижда се, при установяване на повторно нарушение, глобата да е в размер от 250 до 500 лв.

Актовете ще бъдат съставяни от служители на ОП "Гробищни паркове" или от служители на районната администрация. Идеята е да се въведе ред по отношение на изискването да се поддържат гробищата в подходящ вид от ползвателите или правоимащите лица, които са наследниците на погребаните, обясни Мита Георгиева, един от вносителите на доклада.

В наредбата става въпрос за гробищните места, включени в границите на столичните райони "Сердика", "Искър", "Витоша", "Овча купел", "Връбница", "Нови Искър", "Кремиковци", "Панчарево" и "Банкя".

Специална комисия ще определя дали гробът е поддържан добреq или се налага ползвателите да бъдат санкционирани, посочи Георгиева, цитирана от БТА. По думите й целта не е масово глобяване на хората, а насърчаване на хората да бъдат отговорни.

Санкции се предвиждат и за фирмите, които работят на територията на гробищните паркове. Основната отговорност за поддържането на гробищата ще бъде на ОП "Гробищни паркове" чрез попълване на декларация по образец, в която правоимащият заявява как ще поддържа гробното място. Той може да прави това сам или да упълномощи общинското предприятие "Гробищни паркове" да извършва тази дейност, обясни Георгиева.

Във връзка с опазване на вътрешния ред и сигурността на територията на гробищните паркове се предвижда видеонаблюдение на входовете и изходите на гробищния парк, постоянна охрана на гробищния парк, осигуряване на контролно-пропускателен режим.

В двегодишен срок от приемане на новата наредба, ОП "Гробищни паркове" ще трябва да създаде и електронен регистър на гробните места. Ще бъде издаден и електронен регистър към общинското предприятие, в който ще се съдържат имената на фирмите, които работят на територията на парковете.

Ще се издава разрешение за дейност само на фирмите, които отговарят на конкретни условия, като целта е да се предотвратят всякакви измами на лица, които въвеждат в заблуждение гражданите и особено възрастните хора, посочи Мита Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските гробищни паркове за страшни и зловещи. Вместо да има глоба, да въведат такса за поддръжка, така хем ще имат по-хубав вид, хората ще си плащат и ще се назначават хора на работа. Ако не плащаш, поддържаи сам, като не го правиш глоба. Всичко в тази в България е изкривено и дай глоби да има. Първо е превенцията, след това е глобата. И накрая никой не контролира, няма глоби, закона отлежава някъде и всичко е *** в тази държава.
42
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 9 години
Ами тези дето крадат и оскверняват гробовете тях какво ще ги правят. Не съм чула до сега някой да е хванат, да му е написан акт, или пък осъден. Мисля, че след като имат право да глобяват това им вменява задължение да опазват парковете.
41
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
за урнополагане в центр гробища искат 30 лв безда издават документв деня за урнополагането работниците с които отивате до мястото напоставянена урната искат и те пари в наредбата пише ли нещо за корупцията
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Гробищни паркове,които съдират кожите на опечалените ,а не поддържат гробищата?!Тях колко ще ги глобите?!Не стига,че цял живот тънем вмизерия и мръсотия,ами и в сетния път не можем да изпратим близките си в що годе нормална обстановка,прясно изкапон гроб,от страни камари ***,до тях дремят *** ,по-нататък глутница ромки чакат да откраднат цветята,за да ги продадат пак,залата за обреди-***,студена-като целия ни живот.М..ка ви *** ,гадове!И в мъката не оставяте човек!
39
1
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Да четат " Епопея на забравените " и да видят глобен ли е някой !
38
1
 
13
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
на всички гласували "за" нека комисията да посетискоро"добре поддържаните " им гробове
37
2
 
4
 
! Отговори
сс преди 9 години
у един гроб сичкото роднин и то прави да заемат по малко място, отгоре 2 плочки изкарани от някоя забутана улица и тва е.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия мислят за 13 заплатаа
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vie ludii ste
34
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Явно и за умрелите се грижим както за живите.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимени нея ще я поддържат по същия начин , да не мисли че е безсмъртна
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен И ба-си СОСА
31
0
 
24
 
! Отговори
#$& преди 9 години
.. Специална комисия ще определя дали гробът е поддържан добре или се налага ползвателите да бъдат санкциониран и.. Mа той е умрял ***! Вместо да направят една специална комисия, която да поддържа тези места, те типично по български ще тормозят хората..
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не баси живота, а баси смъртта!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, колко много направи за нас Фандъкова а вие, вие нищо не заслужавате! Миличката, колко е скромна и добричка!
28
0
 
14
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Нали знаете, Гърция е страната с най-много столетници. Почине човекът, тайно го погребат и продължават да му получават пенсията още половин век. А са въвели тия глоби, а сме въвели гръцкия почин!
27
0
 
14
 
! Отговори
sport преди 9 години
Това е поредното безумие - СОС да се разпуска и да го пържат в друг сос. Охраната в гробищните паркове е клоняща към 0. Всеки ***, деградирал наркоман или просто *** може да влезе и да руши, но след това, ремонта се плаща от близките на починалия. А дали просто такива инициативи не се спонсорират от всички погребални агенции или ателиета, занимаващи се с надгробни плочи?!?! СОС - вие акъл имате ли? Няма ли нещо стойностно, с което да уплътните времето си и да заслужите заплатите?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тази умна и красива кметица само ще се скубят! А тези които са закупили гробовете за вечни времена и са в чужбина как ще им ги вземете? Та това си е 100% частна добственост!! Като се заведат дела на селендурката от Самоков и започне да плаща друга песен ще запее! А кой ще пази гробовете от ? Кортофената хубавица да си ходи на село.
25
0
 
12
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
В изчезналия пост на Жоро (тогава беше с номер 28) пишеше, "ще глобяват ли онези, които чупят гробовете". (Всички знаем, те какви са, той го беше написал).
24
0
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Няма Жоре! Но като нищо ще пратят някой да ти го счупи ина следващия ден глоба. На по-следващия отново. И така след всеки изгрев. А като го поправиш, ще затворят цилъла.