София е готова за зимата, успокоява Фандъкова

Когато има стабилно правителство, се работи по-спокойно, допълни кметът
24 ное 2014 11:21, Анисия Иванова
13
София е готова за зимата, успокоява Фандъкова
Йорданка Фандъкова. Снимка БТА

София е готова да посрещне зимата. Това каза пред БНТ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
„Общо 7 фирми почистват територията на града. Контролът е много сериозен, за поредна година машините работят с GPS система“, обясни тя.

По думите й общо 238 са снегопочистващите машини, които по договори са в готовност да чистят. Допълнително около 30 други машини и около 65 точки са определени за излизане при евентуалната прогноза за снеговалеж, за да може да се реагира навреме.

Кметът обясни, че при снеговалеж приоритетно ще се почистват големите булеварди, а след като спре снегът, ще се влиза и в по-малките улици. Предвидени са доста сериозни глоби за фирмите при несвършена работа – при над 5% непочистена зона не се заплаща за почистването на цялата зона. Кметът успокои, че Столична община има и необходимите средства да реагира.

"Направили сме си сметката добре, така че градът да не се блокира“, обобщи  Фандъкова.

Кметът коментира строителните проекти на общината и новата транспортна схема на града. Тя обясни, че задръствания в града са останали на кръстовища, където преминават трамваи. Там няма как да не се сложат  светофари въпреки ремонтите.

По думите й при всички строителни обекти е мислено как да се балансира между зелена система, движението на пешеходци и велосипедисти, и автомобилите. Тя съобщи, че драстични промени в транспортната схема на града не се предвиждат. Обмисля се довеждащ транспорт за линиите на метрото, които предстоят да се пуснат, уточни тя.

По отношение на новите закупени коли на градския транспорт тя каза, че от дълги години такава подмяна на транспортни средства не е била правена.

"Успяхме да закупим първите нови трамваи от десетилетия, подменихме 80% от тролейбусния транспорт, закупихме първите нови автобуси, а догодина очакваме още 80 да пристигнат", изреди тя.

Запитана къде отиват парите, събрани от таксите за синята и зелената зона в града, кметът обясни, че те се използват за ремонт на уличната мрежа и градския транспорт. Това позволява за ппоредна година да няма промяна в цената на билета за него, мотивира се кметът.

Фандъкова категорично заяви, че нова платена зона в града няма да бъде въвеждана, ще има жълта зона, която ще е безплатна. При Трета градска болница по инициатива на ръководството е направена такава жълта зона.

На въпрос по-спокойно ли работи Столична община, след като Бойко Борисов е премиер, Фандъкова отговори, че работата на всички общини е пряко свързана с държавата.

„Затова, когато има стабилно правителство и отговорно управление, разбира се, че се работи по-спокойно. В момента, с министерствата, с които имаме по-директен контакт, работим като един екип – това е Министерството на транспорта, с екологичното министерството, с това на регионалното развитие. Това е ежедневна комуникация и там трябва да се работи най-вече в защита на европейските средства, за да можем да се възползваме от тях. С някои от министрите вече се срещнах, с други престоят срещи, за да се набележат нужните мерки.“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 9 години
то всяка зима са готови, и като завали сняг все ги изненадва.
8
1
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Дръжки и чушки е готова.
7
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
За София хубаво...ами ние в провинцията, същата бройка снегопочистващи машини са за цяла северна България,то това правителство е "стабилно " само за столицата.
6
1
 
8
 
! Отговори
ТНР преди 9 години
Не казвайте това,че сме готови за зимата.Винаги зимата ни ХВАЩА ПО БЕЛИ *** - НЕПОДГОТВЕНИ !
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди седмица сменях бойлера на сина в престижен квартал. Изкарахме го до кофите, беше след 10 часа вечерта. Пет минути след това се прибирах, бойлера вече го нямаше. Богата и модерна София. Бедна и мизерна.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата каза че няма да има зима
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, г-жо кметице! Защо премахнахте трамвая по Витошка?И излъгахте стотици столичани, чи преминаването му на три метра под прозорците им на Скобелев "ще е временно решение".Да не мислите, че ще забравим. Колкото и чужди пари да харчите за щяло и нещяло.За да се радват хилядите селяни, завладяли нещастната ни Столица.
2
9
 
7
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 9 години
Добре , че Софиянци не гласуват за БСП-ДС . Сега от както ГЕРБ е на власт София стана модерен град . Браво на Фандъкова. Чакаме изборите и пак ще я изберем .
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не се разбра * възтановиха ли нормалното подаване на газ или отново се изпразва Чирен?