Бежанците ни сварили неподготвени през 2013 г.

Работата на министерствата не била координирана, смята Фандъкова
23
Бежанците ни сварили неподготвени през 2013 г.
Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА, архив

За по-добра координация между министерствата по отношение на бежанците у нас и тяхната интеграция призова кметът на София Йорданка Фандъкова на международна конференция "Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на Европейския съюз".

Още по темата
Фандъкова смята, че акцентът сега трябва да бъде ангажимент на министерствата за интеграция на бежанците, най-вече за тяхното образование. Кметът апелира към ведомствата за по-координирана работа. Очакваме и по-голяма подкрепа от Европейския съюз, защото поемаме функция, която е важна не само за България, но и за цялата Общност, подчерта тя, цитирана от БТА.

Според Фандъкова темата ще става все по-актуална. Тя призна, че големият бежански приток през 2013 г. ни е сварил почти неподготвени като държава. По думите й София е била под най-сериозния миграционен натиск през последните две години, в сравнение с останалите населени места на българска територия.

Все още като кмет ми липсва координацията между отделните министерства на национално ниво, подчерта Йорданка Фандъкова и добави, че министерствата при кризата са останали встрани. Да имаме ангажимент - политически и хуманен, да помогнем на хора в беда, призова кметът на столицата. Дойде моментът, когато трябва да предложим на тези хора нормални условия за живот, отбеляза Фандъкова.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова отчете, че темата за миграцията има политически аспект, защото без политическа воля проблемите не могат да бъдат решени. Тя посочи нуждата от дългосрочна политика по проблематиката, защото хората, които идват на наша територия, ни налагат да преосмислим отношението си към общите проблеми.

Някои от случаите показаха, че обществото ни не е напълно готово да ги посрещне, смята Бъчварова.

Боян Танев, проектен асистент на "Мартенс център", обърна внимание на нуждата от работещи международни механизми при приемането на бежанците и предотвратяване на смъртните случаи при тях. Националните акценти според него трябва да са бързо обработване на документи, както и хуманна, но твърда политика на връщане на бежанци.

Представителят на "Ханс Зайдел" у нас Богдан Мирчев обърна внимание на засилените миграционни потоци, особено от югоизток, които представляват общо европейско предизвикателство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Йорданка Фандъкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен8Извинете: не НИ изненадва, а ВИ изненадва! (за снега и кметицата става въпрос) Иначе сте прав!
14
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
От както е кмет на София Йорданка Фандъкова е присвоила над 60 млн.лева неправомерно.Но това никой не го пише или казва публично.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой *** демонтира пограничните съоръжения между нас и Турция? През полето който не пожела, той не мина!! Нещо като демонстрация, че с Турция сме една държава... Сега турците се сърдят и на мижавите частични заграждения, обиждали ги... Къде се е чуло и видяло държавна граница "на ужким"?!?!!!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, всичко е наред в държавата и всичко оправихме, само за бежанците сме е оказали неподготвени.
11
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 9 години
гж да си дадеш твоята заплата да ги храниш,имаше в Атина 400 нелегални сйрици на площада пред на събрание , и искаха да им се издадат дукоменти да пътуват по европейско , ама една малка подробнос , оставили ги по турско ,а вчера едно 15г отиде да се беси за да мине по тяхната ,знате ли къде са сега там от където дойдоха ,така трябва да се направи и при нас , питам дали някой от тия всички там хрантутници се интерисува няко за БЪЛГАРИНА
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда, тогава не бяхме подготвени, но сега- след серия ясни сигнали и силни знаци от западните ни господари сме супер подготвени- близо 300 млн. лева годишно се харчат от нашите данъци за тяхната издръжка, осигуряват им условия на живот, каквито нямат поне половината български граждани, българите вече се съобразяваме с техните културни особености и гледаме да не ги доближаваме много -много че не е здравословно...Хората от Мизия ще зимуват във фургони, а "бежанците" - в почивни станции...
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
р
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то снега ни изненадва всяка година, какво остава за бежанците!
7
0
 
14
 
! Отговори
www преди 9 години
БЕ КЪЗЪМ НИЕ ОТ 25 ГОДИНИ НЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА НИЩО....
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, хванаха ни неподготвени, трябваше още преди да дойдат да сме вдигнали триметрова бетонна стена, наблюдателни кули и да сме разположили армия по границата.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
но за да ги храним безплатно трябва да вземем пари от други нуждаещи се.Няколко области се наводниха заради липса на пари за контрол."Голяма работа някакви там селяни мизерстват".И така няма за здравеопазване ,образование ,армия за пенсионерите да не говорим и сума ти други трагедии български.
4
0
 
10
 
! Отговори
Баба Гицка преди 9 години
Не трябва много акъл за да кажеш, че ...Бежанците ни сварили неподготвени през 2013 г.
3
0
 
19
 
! Отговори
Фалшив герой в измис преди 9 години
Онези които направиха тези хорица "бежанци" сега чрез родни дейци ми внушават че аз ще живея в моята страна по-зле от бежанците .С чужди пари едни тарикати в сянка се правят на добри и състрадателни .За наша сметка ... щото те са богати и не могат да отделят и един долар... а ние да мрем ама за благородна кауза !
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto v bg vsi4ko ni hvashta nepodgotveni ???? ZIMATA ,BEJANCITE,
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От няколко дни по телевизията въртят някакъв *** клип "погледни бежанците с други очи". Жалък опит на някой ***, ако си мисли, че ей сега ще си променя мнението, значи е харчил пари на вятъра.