Подменят около 10% от осветителните тела в София

Христов: Поставят се LED осветители
16 дек 2014 20:12, Анисия Иванова
6
Подменят около 10% от осветителните тела в София
Новото осветление в жк "Дружба". Снимка, архив Булфото

Столична община подменя осветлението в София с нови светодиодни, популярни като LED осветители. Това каза зам.-кметът Любомир Христов при проверка на монтажа на ново осветление на бул. „Цар Освободител”.

Христов обясни, че проектът проект, който се финансира по фонд „Козлодуй”, е на обща стойност 3,3 млн. евро и обхваща подмяна на телата в широкия център на София, ж.к.„Дружба” 1 и 2, бул. „Цариградско шосе” и Банкя.

Около 9000 осветителни тела, което е 10% от осветителните тела на София, при общо около 90 хил. в града, ще бъдат сменени с новото осветление.

След реализацията на проекта се очаква около 20% намаление на консумацията на електроенергия. Христов обясни, че това ще позволи на общината да покрива сметките си за ток, без да се увеличава бюджетът, в случай на увеличение на цената му. Ако цената не претърпи промени, тези средства могат да бъдат използвани за следващи модернизации и изграждане на осветление там, където липсва, заяви заместник-кметът.

Новата система е по-ефективна - при проблем в даден участък, например промяна в напрежението, може да се реагира незабавно. Ако някой краде ток, ще има увеличена консумация на електроенергия на конкретна точка и също ще има възможност за бърза реакция от страна на общината, полицията, техническите екипи, обясни още Христов.

По думите му като пилотен проект, който се финансира по фонд „Козлодуй”,10% от системата за уличното осветление ще бъде обхваната от електронна система за управление на осветлението.

„Системата в това отношение е изключително полезна, още повече че ще дава възможност и малко по-динамично да включваме или да изключваме осветлението при такива ситуации, каквито имаме последните няколко дни – да кажем силни мъгли и се налага по-рано да бъде запалено или по-късно”, обясни той.

Той обясни, че в момента осветлението се пали стационарно - половината е с радио управление, другата половина е с автоматични часовници в таблата, които се настройват за определено време за включване.

По думите на Христов 1000 нови осветителни тела са поставени до момента в селата около София, които са част от Столична община. „До средата на следващата година се планират поне още 1000 да бъдат поставени, с което голяма част от нуждите от обществено осветление в селата ще бъде решен”, каза още той.

 „Това ще бъде пилотен проект, на база на който ние ще имаме възможност през следващите около 2 години да изградим изцяло система за управление на осветлението, което освен всички останали ползи, ще даде и възможност да се направят определени икономии по отношение на консумацията на електроенергия, пълен контрол, свързан с евентуална аварийност или неработещо осветление, т.е. ще има автоматизирана информация по този въпрос”, обясни Христов.

Христов посочи, че навсякъде, където се правят ремонти на тротоарите в София, паралелно с това се подменят тръбите, подземните кабели, изграждат се нови шахти. Заедно с ЧЕЗ са подменени всички 2000 електромера на цялото улично осветление в София. „Около 150 хил. лева средно на месец е по-ниска сметката, която общината плаща, след като бяха поставени новите електромери”, каза зам.-кметът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ивон преди 9 години
Наскоро бях в Лондон и ми направи впечатление че в един от кварталите почти всички улични лампи бяха LED - В други части си бяха обикновени явно си е до решение на местната управа или просто ги сменят поетапно.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Части от "Дружба", Цариградско и Банкя.Това да не пътят на Б. до летището?
3
1
 
5
 
! Отговори
Ледко преди 9 години
Все още не са подходящи за такова осветление. Като погледнеш директно и ти остават точки и после ти трябва време да свикнеш.Не знам дали и не излъчват в UV спектъра. Явно не се спазват хигиенните изисквания, иначе на Запад всичко щеше да е LED. Но явно западняците са по-глупави от нас
2
1
 
8
 
! Отговори
Fandi преди 9 години
Да бе, ама като сменят лампите, да сменят стълбовете, че май тези по Цариградско идват малко високо за новите Ледове. Да не говорим по Раковска - ремонтираната част - там е еб%ти и тъмницата с новите Led-oве
1
2
 
9
 
! Отговори
Ястреб Великолепний преди 9 години
А led бере ли се