Паметникът пред НДК да не се демонтира, поискаха общественици

Авторът на монумента: Преместването му ще струва милиони
17 дек 2014 17:22, Анисия Иванова
49
Паметникът пред НДК да не се демонтира, поискаха общественици
Архив: Булфото

Художници, архитекти, инженери и общински съветници се обявиха против демонтирането на паметника "1300 години България". На пресконференция днес те определиха като абсурдно проекторешението на Столичния общински съвет за преместването на монумента.

Още по темата
"Как ще стане това - ще откачим фигурите, бетоновите основи обаче не може да се нарежат на ръка и като детска играчка да бъдат преместени. Трябва да се взривява", заяви авторът на паметника проф. Валентин Старчев, цитиран от БТА.

Според него където и да се премести, ще трябва да се построи отново, което ще струва милиони.

Той посочи, че когато е започнало проектирането на паметника, пространството около него е било чисто и не е имало условие да бъде на мястото на мемориалните плочи на загиналите войници от първи и шести пехотен полк.

Навремето там имаше казарма и премахване й доведе паметните плочи да бъдат съхранени на ново място, обясни Старчев. Според него и двата паметника трябва да съществуват.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов посочи, че преместването на паметника е в противоречие с авторските права. Той заяви, че художниците също подкрепят възстановяването на мемориала на загиналите войници, но не с механично налаганата идея за старото му място.

Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова подкрепи запазването на паметника "1300 години България" на мястото му пред НДК и неговото обновяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грозното комунистическо наследство на България,проектирано без да се влага нито душа нито сърце,без никакъв усет за красота.Впрочем такива са всичките произведения на изкуството във всичките страни докоснати от комунизма....наистина тъжно,как шепа хора могат да осакатят порива и въображението на милиони хора да творят красиво...
35
0
 
3
 
! Отговори
Ники преди 9 години
А кои са тези общественици? Мая Обществената и тя ли е там?Нека защитят нещо което има стойност. Този грозен паметник е като цирей на челото.
34
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Помня паметника 1300 години България още от построяването му със всичките облицовки, букви и фигури по него. Толкова беше грозен и "страшен" че на един съсед баба му го обикаляше от далеч и не смееше да мине покрай него за да го търси в градинката :)))) ... От този автор не бих си купил и райбер за вратата, като му помня работата пред НДК.
33
0
 
3
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Върнете истинския паметник на мястото му - мемориалните стени, които комунистите махнаха и сега гният из хранилищата! А това комунистическо извращение, си го реставрирайте и си го занесете в резиденцията на Живков. Или като ви е толкова трудно да го демонтирате, викнете , поне да си изкарат за спешната помощ която им плащаме.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, като толкова много сте се загрижили за тая грозотия защо до сега не сте дали пари за ремонтирането?
31
4
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 9 години
До доброжелателДа не дойда аз да ви махна пишман зомбираните демократи.Че май ако не се изтребят "демократите" като на 9.9.1944 няма да ни потръгне...
30
4
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
И Мавзолея на Георги Димитров ви пречеше. За това света ви се смееше като затрихте историята на България. Който НАРОД няма история, няма и бъдеще, започва да личи. Защо и "грозните" пътища построени по време на социализма не ги изорете, та да мирясате най-после, НАДЪХАНИ СЛЕПЦИ !!!
29
1
 
5
 
! Отговори
Антикомуняга преди 9 години
Подобна грозотия не съм виждал никъде.Типичен грозен монумент за комунизма.Правил го е някой бездарник, който е на партийна хранилка цял живот .
28
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Паметникът е грозен от създаването му, а сега е и опасен. Не виждам защо ще се дават още пари за преместването му, какво е виновен Южният парк, че да му тропосат това недоразумение? Ако трябва да остане, да му отрежат опасните части и каквото остане да се дооправи. Ако Старчев не беше жив нямаше да стои този въпрос изобщо.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това което е сътворил Валентин Старчев трябва да носи съдебна отговорност и да възстанови парите.Никога никой не е харесвал това недоразумение.По времето на соца му се подиграваха,но сега трябва да бъде премахнато до основи.И защо трябва да слушаме мнението на някакви *** "псевдо творци",някакви алкохолизирани човечета наричащи себе си общественици.Трябва да се поведе референдум и хората да решат съдбата на тази купчина желязо.Най-добре да викнат Бакърджиев той има опит с мавзолеят.
26
0
 
9
 
! Отговори
София преди 9 години
Строителни фирми бяха готови да го демонтират без пари. Но *** държат до последно. А Г-н Старчев да си да си вземе някой винкел за спомен от това недоразумение.да се махаааа
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези общественици да си занесат това грозило вкъщи!Аман от лигльовци!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо да се каже на ***, че може да разкарат това уродливо нещо, и ще изчезне за един час без да струва и един лев
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бе я марш вече аман от вас бе "общественици,граждани,еколози"*** заради които с години не могат да се построят важни инфраструктурни обекти,заради които София губи милиони приходи а е единствена столица с планина съвсем близо,АЛО ОБЩИНАТА СТИГА СТЕ ОБРЪЩАЛИ ВНИМАНИЕ НА РАЗНИ КУКУМИЦИНИ КОИТО ЗАРАДИ ЕГОТО СИ И ЗАЩОТО НЕ СА "НАШИТЕ НА ВЛАСТ"ИЛИ ЗА ПАРИ СПЪВАТ РАЗВИТИЕТО НА СОФИЯ,ако петох..Йника е паметник ТО КАКВО СА БИЛИ ПЛОЧИТЕ НА СОФИЙСКИТЕ ПОЛКОВЕ?? ЗАЩО СА МАХНАТИ ТЕ ЗАРАДИ..ТОВА ЧУДО
22
2
 
17
 
! Отговори
Доков преди 9 години
ТОВА НЕ Е ПАМЕТНИК,А ГРОЗОТИЯ! "ПРОФЕСОРИТЕ",КОИТО ЗАЩИТАВАТ ТОВА НЕЩО,ПОГРЕШНО НАРИЧАНО ПАМЕТНИК,ГОВОРЯТ НА ПРИНИЦИПА"ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ! Ь СТАРЧЕВ, КОЙТО МНОГО ДЪРЖИ НА ТОВА НЕДОМИСЛИЕ-ДА СИ ГО ВЗЕМЕ В КЪЩИ!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
общественици ? общественици, общественици, общественици, колкото повече я повтарям толкова по противна ми става тая дума - общественици.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАбсолютно сте прав! За какво авторско право става въпрос след като му платено за тая грозотия колкото може да носи.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя шестоъгълен петохуйник не трябва никъде да се мести , а да бъде демонтиран и претопен.
18
0
 
13
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
У едно канибалско племе попаднали в плен американец, руснак и българин. Вожда казал: Посочете ми по една забележителност от вашите страни и ако я знам ще ви пусна. Американеца казал: Статуята на свободата. Вожда помислил, па отвърнал Не я знам, марш в казана. Руснака казал: Кремъл. Вожда помислил, па отвърнал Не я знам, марш в казана. Българина казал: Четириглав петохуйник. Знам го бе викнал вожда Паметника пред НДК в София. Айде бегай и поздрави на колегите от ВМЕИто.
17
2
 
18
 
! Отговори
/bon преди 9 години
Да се взриви и отиде за скрап! А СБХ трябва да бъде закрит като тоталитарна и паразитна организация! Така или иначе поне 90% от така наречените "художници" не стават за нищо, освен да плашат гаргите със своите произведения "на изкуството". Някой велик световен художник да е членувал в подобна малформация , пардон организация?