Окончателно: Местят паметника пред НДК

Връщат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк
15
Окончателно: Местят паметника пред НДК
Снимка: Булфото, архив

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) „1300 години България“ в столицата ще бъде преместен в Южния парк, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк, които са били на това място до 1977 г., когато започва строежът на НДК. Окончателното решение за това беше взето днес от Столичния общински съвет.

Още по темата
Съдбата на паметника беше подложена на обществен дебат години, а през това време съоръжението се рушеше и дори беше станало опасно, което наложи ограждането му.

Художници, архитекти инженери и общински съветници вчера се обединиха срещу идеята

Според председателя на Съюза на българските художници Любен Генов паметникът трябва да се реставрира, но не и да се демонтира, или да бъде преместен, защото се касае за опазването на културното историческо наследство на страната ни.

От Столична община обаче обясниха, че и тази идея е била публикувана на сайта на кметството и е събрала много негативни коментара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ГОСПОЖО КМЕТ! ВСИЧКИТЕ ГЛУПОСТТИ , КОИТО НАТАВОРИХЕ СТАВАТ С ВАШЕ СЪГЛАСИЕ.И ВИЕ НЯМА ДА СТЕ ВЕЧНА. ИДВА И ВАШИЯ........ ДАНО И ВАС ВИ МЕСТЯТ ТАКА......НО НИКЪДЕ ДА НЕ ВИ ИСКАТ
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ не ща тази грозотия в Южна парк. Предлагам подписка да не се допуска местене, а да се демонтира веднъж завинаги.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-грозно нещо не съм виждал. И защо ще арчите пари за демонтаж? Пуснете братятя и ще го разфасоват само за 24 часа при това безплатно па и ще изкарат нещо за коледа!
7
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Плочите са се намирали на 50 метра от петокуйника в посока "Витошка". На мястото на НДК са били казармите. *** в сайта "Стара София", там има снимки на цар Борис поднасящ венци на паметника и някои от сградите на "Витошка" се виждат, и съществуват и до днес. Иначе, прекрасна новина. Дано с тази инициавива се започне възстановяване на българското самосъзнание и самочувствие. Стига са *** *** тея в парламАнта. Не длжим на никого нищо!!!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го сложат пред парламента и после да го взривят докато дупетатите плюскат кюфтета в стола, па а дано като падне да ги затрупа и тях.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възстановена справедливост! Това мога да кажа относно възстановяването на паметните плочи.Смущава ме обаче местенето на странния паметник. Колко ще струва това на данъкоплатците? На какво място в парка ще го сложат? Само да не го разположат така, както беше пред НДК - на съвсем неподходящо място. Ще бъде ли направен достатъчно здраво или пак ще падат каменни плочи там, където минават хора и си играят деца?И на всичко отгоре, софиянци не го харесват - кръстиха го "шестоъгълен петоху#й#н#ик"!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете колко ще струва преместването и коя /чия/фирма ще го извърши.
3
2
 
11
 
! Отговори
бедна душица преди 9 години
Аре бутайте оня 5тох--к,да не идвам да го бутам!!!
2
14
 
11
 
! Отговори
бб преди 9 години
Логично е на фона на умиращата ни държава,пространството пред НДК да се превърне в гробищен парк. Аз лично ще го заобикалям.
1
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Изумен съм. Първо;Меморялните плочи , никога не са били "ТОЧНО" там ,а близо до сградата на НДК,ако не и на самото и място.И ТОЛКОВА СА БЕДНИ ДУХОМ И ТВОРЧЕСКИ БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ И СКЛУПТОРИ , ЧЕ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО НАИСТИНА КРАСИВО , КОЕТО ДА ПРИКТИВА , ОБСОЛЮТНО ГРОЗНОТО И ИЗЛИШНО НДК?.Така объркахте всичко в София , че се срамувам ,че съм софиянец..Цялото разстояние от Св. Неделя да НДК го пропътувах под земята.Поразителна гледка , а Бул. Витоша и със златни павета да го облицов