Преглеждат 8 хиляди учителки в столицата за рак на гърдата

Инициативата ще се проведе от 1 февруари до 30 юни
23 дек 2014 14:06, Анисия Иванова
5
Преглеждат 8 хиляди учителки в столицата за рак на гърдата
Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото

Скрининг за рак на гърдата ще бъде направен на 8 хиляди учителки от общински детски градини и училища на възраст между 30 и 60 години в столицата в рамките на кампанията "За да си здрава утре, прегледай се днес". Това съобщи днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова.

Инициативата е на Столичната община и ще се осъществи в периода 1 февруари - 30 юни в четири болници - Първа МБАЛ - София, Военномедицинска академия, Националната онкологична болница, Първа АГ "Света София". Общината финансира изцяло инициативата на стойност 350 хил.лв., предвидени в бюджета за догодина.

Целта на проекта е да се покаже, че заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме. Аз съм ярък пример, че ако ракът на гърдата се открие навреме, можем да разчитаме на лекарите, иначе ни остава да се надяваме само на Господ, каза кметът на София. Лично съм ангажирана с кампания и я приемам присърце, подчерта кметът, цитирана от БТА.

Тя посочи, че скринингът ще се прави на учителки, тъй като те са подложени на голям стрес в работата, но и общуват всекидневно с млади хора, на които могат да обяснят защо са важни профилактичните прегледи.

Доц. д-р Байчев, хирург и онколог от Военномедицинска академия, водещ специалист в областта, съобщи, че по света 1,5 милиона жени заболяват от рак на гърдата. През последните 10-15 години има трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта заради по-добрата здравна просвета, скрининговите програми и постиженията в медицината, информира Байчев.

По думите му у нас все още едва 20 процента от българките се диагностицират в първи стадий на болестта, докато в Европа при 50 на сто от пациентите ракът се открива навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бреййй, даскалицата се сетила за колежките си.
2
0
 
0
 
! Отговори
до учителка: преди 9 години
Това е инициатива на Столична община. Естествено - за София.Ако други общини искат да направят нещо подобно, не виждам някой да ги е спрял.Нали не очаквате Фандъкова да се грижи за всички училища в страната!?
1
0
 
0
 
! Отговори
учителка преди 9 години
Да живеят учителките в Соия, другите-кучета ги яли