С повече пари за лятно почистване в София ще поддържат парковете

Общинският съвет прие план-сметката за 2015 г.
0
С повече пари за лятно почистване в София ще поддържат парковете
Борисовата градина. Снимка: архив, БулФото

Увеличение на парите за лятно почистване с 1.4 млн. лева предвижда план-сметката за дейностите по чистотата в София за следващата година. Тя беше приета на извънредно заседание на Столичния общински съвет, съобщи БТА.

Повечето средства ще бъдат основно за поддръжка на парковете.

Запазват се бюджетът и разходите за дейностите по зимно поддържане на нивата от тази година - 19 млн. лева, а при икономии те ще бъдат пренасочени за лятно почистване на столицата.

Надяваме се в рамките на този бюджет да успеем да изпълним очакванията на гражданите по отношение на чистотата, каза пред журналисти заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Част от общинските съветници изразиха мнение, че в план-сметката нямат място разходите за Столичния инспекторат. В отговор Мария Бояджийска коментира, че 90 на сто от ангажираността на инспекторите е свързана с контрол върху фирмите за почистване и е логично мястото на инспектората в план-сметката.

Тяхното възнаграждение е толкова ниско, че заслужават увеличението, което правим в момента, макар и само с 15 на сто, добави тя.

Моето мнение е, че Столичният инспекторат има място в план-сметката и то много важно - като контролен орган, коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й една от най-важните задачи при дейностите по почистване е контролът и благодарение на него бюджетът и план-сметката са едни и същи вече няколко години и за поредна година не се повишава "такса смет".

Според Бояджийска София е близо до процента 35 на сто рециклирани отпадъци. Не би трябвало да се затрудним да го постигнем през следващата година, за нас това е много амбициозна цел, каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: СофияПлан сметка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари