Трима президенти изпращат Желев, опелото ще отслужи патриархът

На поклонението ще бъдат държавните глави на Македония, Албания и Косово
Обновена: 1 фев 2015 11:29 | 1 фев 2015 07:30,
174
Трима президенти изпращат Желев, опелото ще отслужи патриархът
Снимка: Архив БТА

Днес е ден на национален траур в памет на президента Желю Желев, който си отиде на 79 години на 30 януари.

В 12 ч. започва опелото в катедралния храм “Св. Александър Невски”. След поклонението на държавните лица, според протокола, с първия демократично избран президент на България ще могат да се простят и хората от народа.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга, пише "24 часа".

От Министерството на външните работи уточниха, че македонският президент е изявил желание и готовност да дойде за погребението веднага след като научил тъжната вест, още преди да е получил официално покана за това.

“Македонските граждани никога няма да забравят подадената ръка от България. Преди 18 години личният ангажимент на президента Желев беше ключов за признаването на суверенитета и независимостта на Македония”, заяви Иванов през 2010 г., когато награди Желев с висшето държавно отличие на републиката.

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също ще присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов.

Президентите на Унгария и Украйна са се извинили, че не могат да присъстват, а държавният глава на Полша изпраща на поклонението началника на кабинета си Яцек Михайловски.

Турция ще бъде представена от бившия външен министър и парламентарен шеф Хикмет Четин, а президентът на Азербайджан праща на погребението министъра на транспорта Зия Мамедов.

Преди опелото с благословението на патриарх Неофит ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Почетната дата е установена през 2011 г. именно по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се навършват 70 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри, свещеници, депутати, интелектуалци.

Панихидата в памет на жертвите на комунистическия терор ще бъде отслужена от епископ Тихон, председател на катедралния храм “Св. Александър Невски”. На нея ще присъства и патриарх Неофит, който след края ѝ ще отслужи опелото на президента Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТополДебелите тлъсти червеи ще се позанимаят с него. Много доволни ще останат. Ще се хвалят на поколенията си години наред след това, че са ръфали президентско. Ще се угоят добре до пролетта и ще викат: Да живей демокрацията! Има ли още?
84
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия лъжи които слушам по нова? Първия президент избран от народа? Че БСп се договори да не им разкриват фалшификацията на изборите в замяна на това Сдс да имат президент. И сложиха един престъпник който унищожи досиетата за вице. Аз ли съм се объркал или ни правят на луди. Иначе човека беше по свестен от останалите магарета. Бог да го прости!
83
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голямо признание имата Българските президенти, това им е според заслугите , идват президентите на Македония , Албания и Косово , и транспортия министър на Азърбедьан , за да го изпрати на Добър Път . Македонците да бяха пратили и някой танк , от тия къде им подарихме , та да гръмне за последен салют , ако не са ги продали
82
6
 
20
 
! Отговори
Топол преди 9 години
Какво ли прави сега малкото жабче в отвъдното!?!? Най-вероятно се пържи в някой казан в деветия кръг. То ко друго да прави, като цял живот служи на ционистките-сатанистки сили. Сигурно се дърпат един друг с Луканов обратно в казана.
81
11
 
27
 
! Отговори
морски преди 9 години
Желю Зелето е позор за българския народ,национален предател!
80
1
 
18
 
! Отговори
Chris преди 9 години
До АнонименA vilata ot 1000m2 v "K & Elena?
79
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като гледам БНТ-то се питам има ли разлика от северно-корейската телевизия като почине техния вожд ? Може би само това, че няма толкова ревящи хора, но предполагам, че за смъртта на бога-генерал, спасител на България Бойко Борисов този недостатък ще бъде отстранен.
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПланът Ран ът е дело на д-р Иван Костов ВМЕИ Ленин Ето изказването на Ричард Ран:Ричард Ран заяви, че Иван Костов е бил може би най-добре подготвеният сред всички политици в ранните години на прехода. "Мисля че той искаше да направи нещата както трябва, но политическата ситуация не му позволи", казва той. В уикипедия ги има всичките работили по тази програма, Желев не фигурира. Нека бъдем обективни.Колкото до президента Желев- вчераК.Исмаилов в предаването "Конструкция" каза:"Защото в очите на международните наблюдатели очакванията са, че това което се случи в Босна
77
13
 
16
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
желев беше слугинaж нa бкп и москaлия!
76
3
 
43
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Американците са много неблагодарни хора...Всичко каквото поискаха Желев го изпълни и то с желание и страст.Сега дори и готвачката на американското посолство можеха да изпратят.
75
3
 
37
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
От чуждестранните гости са само албанския, косовския и македонския президент.Няма ли да дойде някой от тия, на които Желев така сервилно им изпълняваше желанията??
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко да се замислят тез от властта(политици и президенти),че техния ред няма да бъде пропуснат и как ще бъдат запомнени
73
15
 
23
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
На всички паметници на ботев и левски да се сложат фесове. Такива като на нашия Волен. Долу българите!
72
0
 
26
 
! Отговори
ДО 113 преди 9 години
ТЕ НЕ СА КОМУНИСТИ ТЕ СА ЦИОНИСТИ,ТЕ СЕ МОЛЯТ САМО НА СТЕНАТА НА ПАЛАЧА-ПЛАЧА ВЪВ ИЗРАЕЛ
71
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помните ли тоя невчастник как се спъна в Япония и се търкаля като алкохолик по стълбите ?Помните ли ,че този *** освободи Ахмед Доган от затвора ? Помните ли че този предател прие и даде началото на плана РАН ЪТ за унищожение на България ? ДНЕС Е ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК,АЗ ЩЕ ПОЧЕРПЯ ВСИЧКИ МОИ ПОЗНАТИ ПО СЛУЧАЙ СМЪРТТА НА ПРЕДАТЕЛЯ
70
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Сидеров му даде много точнаоценка, което пък журналисти проституткинарекоха "охулване". Не може да иматакава свобода на словото. Ха-ха-ха!.
69
1
 
32
 
! Отговори
мравка преди 9 години
КАКВО ПАДЕНИЕ,КАКВАНИЗОСТ! ДЕН НА ТРАУР ЗА ЕДИН МНОГО СПОРЕН ПРЕЗИДЕНТ.НИОСПОРИМ ФАКТ Е ЧЕ ЖЕЛЕВ ПОКАНИ С.А.Щ. ДА УНИЩОЖАТ РАКЕТНИТЕ НИ ВОИСКИ. ТОВА ДЕИСТВИЕ СЕ НАРИЧА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.ТОЗИ ЖЕЛЕВ НЕ ЗАСЛУЖАВА НИКАКВО УВАЖЕНИЕ КАМО ЛИ ПОЧЕСТИ.ТЕЗИ КОИТО УСТРОИВАТ ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЗАСЛУГИТЕ НА ЖЕЛИВ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ПРОДЪЛЖАВАТ НЕГОВИЯТ ПЪТ.
68
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е един добър ден за българската демокрация.
67
1
 
27
 
! Отговори
opsidoskfjdklsj преди 9 години
Пълни ЛИЦЕМЕРИ !
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargНаистина ли?