5 г. след инцидента с асансьора в "Майчин дом" - има ли виновни?

Всички подсъдими все още заемат постовете си
Обновена: 1 мар 2015 13:41 | 1 мар 2015 13:39,
14
5 г. след инцидента с асансьора в "Майчин дом" - има ли виновни?
Снимка: архив, Булфото

Пет години след инцидента с асансьора в "Майчин дом", при който пострадаха 8 родилки, все още няма влязло в сила съдебно решение, съобщиха на пресконференция потърпевшите от инцидента майки.

Още по темата
До момента има заведени общо девет съдебни иска, като през тази година са се включили и друга част от пострадалите в злополучния асансьор хора. Част от майките се опитваха да забравят случилото се, обвиняваха себе си, но сега се присъединяват към нас в съдебната борба, заяви Емануала Фролошка, една от първите завели съдебни дела. Тя и друга от майките - Лидия Димитрова, имат приключили дела на втора инстанция, които обаче подлежат на обжалване.

Адвокати на пострадалите съобщиха, че съдебната битка е много тежка, защото техническите лица отказват съдействие за установяване на неизправността на асансьора. Все пак експертизата във Върховния апелативен съд безспорно даде заключение, че причина за падането на асансьора е клиновият механизъм, който не се е задействал. Това пък е станало, защото не е било сменено свързаното с него въже, струващо 250 лв., коментираха адвокатите. 

Аргументът на болница "Майчин дом", че асансьорът е бил претоварен, не може да бъде приет според Фролошка, защото още от 19 век е създаден механизъм, който да сработи при скъсване на въжета и пропадане на асансьор, независимо от неговия товар, а в 21 век вече би трябвало да има още по-съвършени защити. Освен това ние, майките, бяхме водени в този асансьор, добави тя.

Последствията от инцидента са, че осем майки са били сериозно ранени, не са успели да се радват пълноценно на децата си, а при две от тях е настъпила инвалидизация, стана ясно на пресконференцията.

От 2012 г. е заведено административно наказателно дело срещу четири лица - директора на болница "Майчин дом", отговарящия за оборудването на болницата, както и ръководителите на агенцията за метрологичен и технически надзор и на асансьорната фирма, обслужваща болницата. Делото не може да приключи, защото не може да бъде прочетена техническата експертиза, тъй като винаги някой липсва на заседанията, каза Фролошка.

Всички подсъдими все още заемат постовете си. Ако бъдат обвинени, те ще трябва да платят материална санкция до 5000 лв. според българското законодателство, посочиха адвокатите.

В края на миналата година част от пострадалите майки създават Фондация "Асансьорна безопасност". Тя ще инициира кръгли маси по темата и подкрепа от институциите, защото още много асансьори в болници, учреждения и жилищни блокове поставят в риск хората, които ги използват, посочиха майките.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
пациент преди 9 години
моля, не отивайте да се лекувате в майчин дом,може да пострадате не вамо в асснсьора,ужасно място,нокаква хигиена,мизерия,лошо отношение....
11
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Х...чо, докато управляващите теглят милиарди, хората в едно русенско село събират пари, за да си откупят училището..
10
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Предполагам пишеш от някоя землянка с пушка в ръка и лаптоп в другата. Но поне признаваш, че кораба потъва.
9
1
 
2
 
! Отговори
до до до до -15 преди 9 години
Не съм на сцена, че да преигравам.
8
1
 
2
 
! Отговори
до № 3 преди 9 години
До До 1преиграваш.
7
1
 
2
 
! Отговори
крадци на следства преди 9 години
мен ме зарибиха с киста на яйчника за което се правят изследвания за рак - за да се изключи. по късно разбрах, че аг онколога виктор златков става изпълнителен директор, сега са зарибени за дело за асансьори - вервайте ми има адвокат вътре, които се представя за аг лекар.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има нвиновни- това са комунистите, които направиха тази болница, сложиха й асансьор , за да возят бременни и да ги събарят в избата!Защото преди бяхме 9 милиона и станахме много.Това е плод на тотална безотговорност!Има хора, които са отговорни.
5
2
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
4
8
 
8
 
! Отговори
3 продължение преди 9 години
Единственото, за което ме е срам, че имам член на семейството, който забегна. Ще умра беден като куче, докато си броя стотинките, но на друга държава няма да слугувам. Бягай и не се връщай. Начини винаги има. Но сам, като не искаш да ги намериш, няма как да стане. Жалко, че забравяте как хора като Ботев можеха да си учат и работят спокойно в Русия и почти навсякъде в Европа, но дадоха живота си, за може да живеете вашия. А вие обричате децата си да нямат място, което да нарекат истински дом.
3
1
 
6
 
! Отговори
кали преди 9 години
Анансьорите в страната ни са в окаяно състояние !!! Направо трагично !!!
2
8
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Когато корабът потъва, мишките първи напускат. Всеки знае да мрънка, а никой не си вдига пръста да направи нещо. Когато се отдаде възможност бута пари, за да намаже нещо и после оревава света, че корупцията е навсякъде. Мрънка за беззаконие, а една жалба не е написал и на една медия не се е обадил. Една дреха не е дарил, никъде не е доброволствал... Дават парите си на чужди производители, пращат децата си в чужди университети. И така и не проумяха, че само народът може да оправи положението.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
skoro v Turciq za podoben incident vkaraha v zatvora vsi4ki odgovorni lica