Площад "Славейков" - битакът чезне, трамваят – един

"Шишман" и "Солунска" стават по-приветливи за разходки
Обновена: 24 мар 2015 12:57 | 24 мар 2015 11:00, Анисия Иванова
67

Снимка: Столична община

Нов живот и визия ще има зоната около площад "Славейков", улиците "Граф Игнатиев“, "Солунска” и "Шишман”.

Проектът на архитектите от А.Д.А. предвижда тази централна част да заприлича на централната алея на Амстердам, а експертен съвет на Столичната община трябва да го разгледа до края на март. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства по ОП „Региони в растеж”. Идеята е след 2 години сърцето на София да е изцяло модернизирано.

Промяната ще засегне фонтана на площада, паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, книжния и зеленчуковия пазар, трамвайните линии.

В основата на новия облик на София в тази част е арх. Иво Панталеев, а арх. Станислав Константинов е автор на последната реконструкция на площада от 1998 г. - тази, която е в момента. Арх. Константинов и скулпторът Георги Чапкънов поставят знаковия паметник на Петко и Пенчо Славейкови, както и неработещия в момента фонтан в центъра на площада.

Пред bTV арх. Пантелеев разказа, че неговата идея е да се премахне фонтанът поради тежката смислова наситеност, която има той. Фонтанът не работи, след като млад мъж трагично загина в него.

Авторът на днешния площад "Славейков" - арх. Константинов, е против идеята за преместването на паметника на бащата и сина Славейкови. През 1998 г. той неслучайно поставил поетите точно срещу мястото, където бил техния дом.

"Изобщо не сме искали да интервенираме в авторските права и в чувствата на двамата уважавани от нас автори проф. Чапкънов и арх. Константинов", обясни арх. Пантелеев. Той заяви, че е готов да се съобрази с авторските права и само да преработи проекта.

Идеята на арх. Панталеев е да се ограничи силно мястото на книжния бит пазар и като време, и като място и го нарече палатков лагер в центъра на София. Колегата му арх. Константинов е съгласен с колегата си за премахване на сергиите. "Би трябвало да стане културна зона. Тук трябва да има един друг живот. Моето мнение, че тези книги са изживели мястото и времето си", коментира арх. Константинов.

Улица "Граф Игнатиев" да стана наистина пешеходна зона е друга ключова част от проекта.

Цялостно предвиждаме от "Алабин" до канала, повърхностните на тротоарите и платното да бъдат обединени от фасада до фасада. Такова предложение правим и за "Солунска" от "Витошка" до площад "Славейков", обясни арх. Пантелеев.

Премахването на битака от улица "Граф Игнатиев" е другата важна промяна.

Пазар ще има, но временен - само един ден в седмицата. "Ако този пазар бъде преместен встрани, тротоарът на "Граф Игнатиев" ще се превърне в изключително атрактивно пространство. Ще увеличи градината на храма "Св. Седмочисленици" с едно ценно пространство", каза арх. Пантелеев.

Според плана трамваите по улица "Граф Игнатиев" остават само с един чифт релси - те ще се изчакват на площад "Гарибалди", за да се разминат. Това решение предполага трамваите да минават по-рядко. "Това е едно от най-дискусионните решения", призна архитектът.

Улиците "Шишман" и "Солунска" трябва да станат по-приветливи за разходки. "Силно редуциране на автомобилния трафик и отвоюване на площите от автомобила", посочва авторът на новия проект. Само в зоната около "Граф Игнатиев" авторът арх. Пантелеев е преброил над 2000 метални и бетонни елемента, които грозят градската среда.

Арх. Пантелеев е категоричен, че е време в тази част на София да се направи "прочистване и да се вкара ниво на организация, адекватно на толкова наситени живи градски пространства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато се чудят как да зашият поредното златно копче на овехтелия столичен балтон, управниците не виждат, че отзад (разбирай всички жилищни квартали), балтона съвсем се е съдрал и там ни се гледа голия ***. Ремонтирайте по една улица с тези пари, във всеки квартал. Дайте надежда на хората, че може да се отървем от дупките, калта, мръсотията. Не се иска много - асфалт, тротоари, озеленяване, пaркоместа. Да водим децата си по тази улица на училище и да ги възпитаваме да обичат родния си град.
44
6
 
4
 
! Отговори
Hayvanko преди 9 години
Закривай - без това няма кой да чете тези камари книги - всичко е в нета .
43
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
do 41: A VIE ZNAETE LI ,CHE TAKAV PROBLEM KOMPLEKSARSKI /KATO KORENQK SOFIANEC /NE SA6STVUVA NIKADE PO SVETA .V PARIJ NIKOI NE STRADA OT TOVA KOI OTKADE E .....DA NE GOVORIM ZA GOLEMITE MEGAPOLICI PO SVETA .AIDE STIGA S TIA IZKAZVANIQ .VSEKI S PARITE SI I JELANIETO SI MOJE DA JIVEE KADETO SI POISKA .STIGA S TAZI ZLOBA !
42
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Pazara na plo6ad Slaveikov e izvesten i v chujbina !Tova e atrakcia i za chujdencite ,za6oto nqma dryg takav Evropa !
41
0
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
Една релса??? уникална тъпотия!
40
1
 
10
 
! Отговори
Четящ книги преди 9 години
Този битак го докараха хора като същия този Константинов.защо никой не каже колко" ремонта " се правиха на площад "Славейков "Колко пъти се усвоиха пари включително и от този архитект Сега други трябва да лапат.Затова си е изпял песента този площад.За да вземат други 7 милио на евро за реконструкцията.За сведение минималния наем там за 5 квадратни метра е 630 лв.Такъв наем за търговия навън сигурно няма и в най- скъпите градове.Щом издържат на тези наеми търговците трябва да останат.
39
4
 
5
 
! Отговори
гост преди 9 години
Снимка 4 е потресаваща.
38
4
 
21
 
! Отговори
студент от София преди 9 години
Каквото и да си пишем пл. Славейков наистина прилича на битак. Няма никакво значение , че се продават книги . Самите продавачи са прости та чак ***. Цял ден се наливат с алкохол и говорят глупости. Около пл. Славейков има модерни книжарници и нищо не налага този битак .
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трамваите в центъра трябва да са на всеки 3-4 минути, а с това предложение напрактика означава интервалът им на движение да бъде 30 минути. Абсурдно е.Така че вариантите са 2 - или трамваите остават в сегашния им вид, или просто ги вкарват под земята. Но да има 1 линия е глупаво та глупаво.
36
6
 
31
 
! Отговори
СОФИЯ преди 9 години
ВЪРНЕТЕ СОФИЯ НА СОФИЯНЦИТЕ- ВСИЧКИ ДРУГИ ДА СЕ ВРЪЩАТ ПО РОДНИТЕ МЕСТА !!!ВЪРНЕТЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО.
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе радостното е, че в София никога не са поечелили комунисти, и затова градът се развива.А в "червеният" Видин например вече не знам как живеят. Градът е пред закриване.Хората малко да помислят.А София не е работа на форумни селяци със мнение за "международното полжение", сирече червени старчоци.Одете си там на партийните сбирки в пенсионерският клуб и си се лъжете взаимно.И гласувайте за тези дето откраднаха пенсионният фонд и обрекоха всички настоящи и бъдещи пенсионери на мизеруване.
34
5
 
9
 
! Отговори
до справедлив преди 9 години
Явно си учител по български език и литература. Браво на теб, приемам забележките ти защото те са градивни. А мой проблем е, че изобщо не ми е удобно да пиша от компютъра, на който съм. Но и никъде не съм писал, че съм КОРЕНЯК софиянец, нали така ? Знаеш ли момко че в София има по малко от 10 000 кореняк софиянци ? Съмнявам се дали и ти си такъв.. Какво ще кажеш ?
33
5
 
4
 
! Отговори
консерви преди 9 години
И още много предложения имам и ще ги пиша тук,защото тук коме нтиеращите са най-еродираните и само те помгат да оправят държават, нали за това са тук в тоя форум. вместо да ходят работа да вършат.
32
5
 
13
 
! Отговори
Консерви преди 9 години
Също така центъра трябва да се плаща дори само да преминаваш през него, нямате работа там. Трябва да има буферни паркинги, оставяш колата и хайде с трамвай или метро. Тези които живеем в центъра трябва да са облекчени от такса паркин но до 1 кола на фамилия само. Защото е много глупаво да имаш апартамент в центъра и да плащаш и за паркин, при положение че имаш нотариален акт и на площта под сградата.
31
23
 
15
 
! Отговори
Консерви преди 9 години
Много сте консервативни към промяната бе застояли плазмодии. Вместо да се радвате че ще се модернизира централната част вие само бълвате. Много ми харесват всичките идеи. Браво на правителството, едва дойде на власт и започнаха положителните промени. Ако продължаваме така ще прииждат все пповече и повече турсити и този заем от 16 млрд ще бъде изплатен бързо. Също така трябва да се скрият всички жици и разни телвизионии чинии.
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички павилиони, преместваеми съоръжения ,маси и сергии трябва да изчезнат от София. Достатъчно са вече търговските обекти и дискаунтери ,че даже и Лидъл и Билла имат на Раковска. Да се изгребат навсякъде !
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам ,пак Мерцедеса на Тренчев ще може да паркира на пешеходните зони върху плочника. Даже го има в проекта. Нищо добро не ни чака.....
28
7
 
15
 
! Отговори
ААА преди 9 години
Аман от селяни в София!!! Защо няма ценз за работещите в обинската администрация да са родени в София!!! Дошъл от село и ще променя всичко по своите селски представи -- трябва му стъргало да селянина!!! А жалките архитекти, изготвили тези проекти са долнопробни к**ви!! Пфу!
27
13
 
23
 
! Отговори
versaux преди 9 години
Площад "Славейков" - битакът чезне !?!?!? Кой ви дава правото да наричате пазара за книги битак!?!?!? Писна ми от архитектите всезнайковци ! ! !
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ае гледам проекта и се питам едно: кой се грижи за засаждането на дървета в тази държава?!