Режат лентичката на метрото, возенето тръгва в 13 часа

Четири са новите станции по трасето, реорганизират автобусите
2 апр 2015 07:15,
21
Режат лентичката на метрото, возенето тръгва в 13 часа
Снимка: архив, Булфото

От днес до столичното летище вече ще може да се стига за броени минути не с такси, а с 1 лв. за метро.

В 10 часа премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Церемонията по откриването ще се проведе в новата станция "Летище", която се намира до самия вход на Терминал 2. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София.

Още по темата

Влакчетата ще бъдат пуснати в движение по новото трасе от 13 часа, съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

От следобед до полунощ всички пътници, които се качат на някоя от четирите нови станции, ще пътуват безплатно с метрото навсякъде.

Центърът за градска мобилност вече е готов с новата схема на движение на градския транспорт в района. Автобусите по линия 10 ще се движат по нов маршрут, който ще осигурява връзка на жителите на кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Видните" и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите "Софийска Света гора" и "Искърско шосе".

С променен маршрут ще е и линия 384. Автобусите ще тръгват от летището и ще се движат по булевардите "Христофор Колумб", наляво по "Проф. Цветан Лазаров", надясно по "Копенхаген" и наляво по "Обиколна" ще стигат до обръщалото в "Дружба 2".

Специално за жителите на "Дружба" ще бъдат осигурени две нови спирки на градския транспорт, които ще се намират непосредствено до входовете на метростанция "Дружба". Едната ще бъде на бул. "Цветан Лазаров", а другата - на ул. "Димитър Списаревски". Така пътуващите с тролеи 4 и 11 и с автобусите 204, 384, 404 и 604 могат да ги използват като довеждащ транспорт до метрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 Пъти е по красиво от Лондонското метро.Боико е велик.Сега започваме да виждаме и разбираме какви разбоиници ниса оправлявали до сега.Троината на кол.Парите отиваха в комонистите и за Москва.Боико изчистиси къ6тата напълно от ДС.
16
0
 
5
 
! Отговори
datskomekosirene преди 9 години
kakvo e tova terminal 1 - pokaji video, de?
15
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
uspehi
14
3
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 9 години
Плюйте де! Сега Ви се е паднало да плюете по това което се строи за хората. Но когато го правите поне помислете че на тези които ги плюете хич не им пука , защото така им показвате че са си свършили работата добре. Вместо да се радваме че нещо се строи, че най-накрая нещо се работи, Вие плюете. Плюйте де, нищо че с това показвате истинското си лице.
13
8
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Защо липсват председателят на Народното събрание г-жа Цецка и президентът Плявналиев?В цивилизованите страни при откриване на толкова дълга отсечка с толкова много нови станции освен президенти, премиери, се събират цели кабинети и парламенти.И се порьчва поне *** музика. *** е, че е светло и не става за фойерверки.А г-н Юнкер правилно се разболя та си спести цялата тая дандания.Но на нас няма кой да я спести. Щом си ги избираме и избираме.
12
4
 
21
 
! Отговори
13 преди 9 години
НЕ СЕ СПРЯХТЕ ДА ПЛЮЕТЕ!!!ЯВНО - НЯМАТЕ ДРУГА РАБОТА!!!ВМЕСТО ДА СЕ РАДВАТЕ И ДА СТЕ ГОРДИ ЧЕ И СОФИЯ - КАТО ВСИЧКИ СТОЛИЦИ СИ ИМА МЕТРО!!!ЗА СВЕДЕНИЕ - ПЪТУВАНЕТО С НЕГО Е МНОГО ПРИЯТНО И МНОГО ЕВТИНО - С 1 БИЛЕТ ЗА 1 ЛЕВ - ПОЖЕШ ДА СЕ ПРИДВИЖИШ ОТ ЕДИНИЯ КРАЙ НА ГРАДА - ДО ДРУГИЯ, ДОРИ АКО СМЕНЯШ ЛИНИИТЕ/СТИГА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕШ ОТ СТАНЦИИТЕ/!!!ЕЛАТЕ И СЕ ПОВОЗЕТЕ - Щ Е ВИ ХАРЕСА!!!
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!! Мръсните бакшиши газ пикаят, че им умря далаверата по летището
10
16
 
8
 
! Отговори
Kolqak преди 9 години
Страхотна новина, ама защо великия Ленторез Борисов трябва да е там? Той за тази отсечка нищо не е направил! Разбирам Фандъкова, тя е кмет, разбирам Московски, той е на транспорта ама тиквата защо все се бута?
9
19
 
25
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Без Бойко още нямаше да има метро в София!А троловете нека си плюят за дребни копейки ;)
8
21
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Не е нормално, защото Всички пари отиват за гадната столица. И там където има кметове на герб. Ама дори и те обират трохите. А нали заради кмета в Бургас спряха парите по ОП регионално развитие.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНормално е в София да има най-много проекти и да се изразходват най много пари - там е 30% от населението. А само се оплаквате от София, въпреки, че почти всички Ваши роднини са там, ако не и Вие самите. Върнете се по малките градове, направете столицата 1млн. и парите ще се пренасочат.
6
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При предното откриване, щеше да се удави Барозу в метрото. Защото течеше като каца без дъно. Крадливата хунта от герб работи така.
5
4
 
22
 
! Отговори
Hau преди 9 години
Браво на Коментар # 2, напълно те подкрепям за написаното !!!!!Хората трябва да са по-позитивни и да се радват на новите придобивки.
4
13
 
22
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Браво Фандъкова, браво ГЕРБ!
3
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цяла България за тази ***, шопите. Дано с новия център на Нато, София да стане едно равно поле! Дано, дано, дано!
2
6
 
33
 
! Отговори
Балкански синдром преди 9 години
До джоех български манталитет , ааа връзката с автогара подуене , след няколко седмици като пуснат и метрото до Младост 4 и Бизнес парка , очаквам коментари ,а връзка с лифта за Витоша.Не се радваме , че заприличваме на нормална европейска страна , а за всяко открито ново нещо , се почва да се мрънка ,ами това защо не , а защо не друго ...Спомням си като пуснаха новата част на Тракия до Бургас и се съкрати пътуването до София с 2 часа , се задаваха въпроси ами магистрала Хемус ...
1
19
 
12
 
! Отговори
джо преди 9 години
а връзка между терминал 1 и 2? или тия от първия терминал не са хора? струва ми се наполовина свършена работата. да пуснат едно бусче на 15 мин.