"Софиямед" го закъса, май ще се сбогува с някои дейности

Малко специалисти и документни пропуски засякоха одиторите
21
"Софиямед" го закъса, май ще се сбогува с някои дейности
Снимка: "Софиямед"

Министерството на здравеопазването е получило окончателния доклад от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в болница "Софиямед" и са установени поредица нарушения, за които лечебното заведение ще получи санкции и глоби, предвидени по закон.

Още по темата
По препоръка на одиторите министър Петър Москов вече е разпоредил нова незабавна проверка от Столичната регионална здравна инспекция, която ще покаже дали родилното отделение на болницата ще запази пълните си права, или ще му бъде понижено нивото на компетентност от второ на първо, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Проверката показа, че броят на персонала в неонатологията е недостатъчен, за да бъде на второ ниво на компетентност и одиторите препоръчват то да бъде намалено. Ако това стане, ще се намали капацитетът и финансирането на отделението.

Отделно поради недостатъчния брой на специалистите в отделението в доклада се посочва, че "следва да бъде образувано съответното административно-наказателно производство“.

Одиторите са установили редица пропуски в лечебно-диагностичния процес на новородената Никол, която беше бита от акушерката Емилия Ковачева.

На 18 април бебето беше транспортирано в друга болница, тъй като е била констатирана анемия, която не се повлиява от кръвопреливане.

В документите на новороденото липсва информация за проследяване на обективното състояние на детето от дежурния лекар в "Софиямед" за времето от 8.30 до 19.30 ч. на 18 април, с изключение на описание за направено кръвопреливане, се посочва в доклада.

Акушерката, която бе заснета чрез видеокамери да нанася побой над новороденото, работи по трудов договор и договор за извършване на работа чрез личен труд, но вторият е подписан едностранно - само от страна на възложителя.

Работните й смени от по 24 часа са включвали 12 часа по основен трудов договор и 12 часа по другия договор, но са констатирани и 24-часови дежурства само по основния договор. По време на дежурството на Ковачева е трябвало да има и дежурен лекар.

За раждането на бебето, което се е случило на 14 април с цезарово сечение, също са установени нарушения.

Не е измерена плацентата на майката, с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Акушерство и гинекология", а попълнената "Декларация за информирано съгласие на пациент" от майката не съответства на държавния образец.

След раждането на бебето не са назначени задължителни изследвания и взимане на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравната каса е за здрави хора!Болните вълци ги яли - демокрация, знаиш ...
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в токуда ти взимат 800лв за 5 дни без да ти дадат подробна фактура как е калкулиранатази цена за какво тази болница епобългарена храната е ужасна
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sofia med tokuda i dr.bolnici sa perachi na pari i nekadarnici osobenno lekarite sa kato ednolichni targovci s po 5 do 30 hiliadi lv zaplata ot zdravnata kasa .
13
1
 
6
 
! Отговори
до мин Москов преди 8 години
Браво ! Г-Н Министър пак съм с Вас, реформа трябва Сериозна , отгоре - надолу , пари има ,но се разпределят между шепа хора, затова бягат младите и кадърните - не им се плаща ! Едни и същи хора ,техните сродници и наследници командват и в майчин дом и шейново и всички големи болници - знаете го !
12
1
 
13
 
! Отговори
Хел преди 8 години
Днес изписахме роднина от една болница ....оказа се ,че дължи пари за гледане на телевизор в стаята ....кажете ми ако това е нормално ,това за което пиша на фона на по-страшните неща ,които се случват в болниците е зрънце .но в мен остава съмнение ,че и там където лекуваха роднината се случват още много други " нередности ".Лечебниците се превърнаха като румсъврис в хотел на ужасите .
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РозаНаказват я за 50 други неща. Теб ако не те притесняват всички изброени пропуски само в родилното отделение, евала
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички частни болници и не само болници- частни предприятия имат двойно счетоводство и укриват данъци и това се знае ,но се нанася такъв удар предполагам само ,когато някой си помисли ,че вече е недосегаем и октопода го потапя на дъното
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Акушерката, която бе заснета чрез видеокамери да нанася побой над новороденото, работи по трудов договор и договор за извършване на работа чрез личен труд, но вторият е подписан едностранно - само от страна на възложителя."Едностранно подписан договор - ТАКОВА НЕЩО НЯМА!!!
8
32
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Има болници, в които няма топла вода и пациентите нямат свободен достъп до тоалетната...Софиямед е една от най-добрите болници в България, изобщо не вярвам, че тези обвинения са възможни!
7
32
 
6
 
! Отговори
Роза преди 8 години
Изключително несправедливо Софиямед да бъде наказвана, заради моментните действия на неин служител-това никъде по света го няма! Явно някой е платил на правилните хора...
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали десито Атанасова я откри тази болница, как така сега нещо в нея не било наред, то не може такива рабои за наши хора...или вече не са чак толкова наши, или когато са били наши, не са били проверявани ефиктивно, а фиктиво?
5
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ И СЕ ГОТВИ ПРИВАТИЗАЦИЯ---
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само на убийство и съмнения за ядрени опити ли ще си размърдате торниците или ЩЕ ТРЪГНЕТЕ ПО ВСИЧКИ БОЛНИЦИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ БАРОВЕ И ДИСКОТЕКИ И ПОНЕ МАЛКО ОТ МАЛКО ДА СВЪРШИТЕ НЕЩО, ЗА КОЕТО ВИ СЕ ПЛАЩА МНОГО И ПОСТОЯННО, А! ЩОТО ИЗЛИЗА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТЕ, НЕ ДА ЗИМАТЕ...
3
0
 
31
 
! Отговори
Таня преди 8 години
А досега за толкова години как нищо не намериха а сега като се разсмърдя ла**ото намериха.Сега да проверят и другите частни болници да видим какво там ще намерят.Или проверки правим само след като стане белата някъде я по строежи я в болници...до следващия път.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
закривайте държавата направо..
1
0
 
35
 
! Отговори
Shuket преди 8 години
Където бутнат там вони. Страшна държава!