Платете парното – бързо, още по-бързо...

"Топлофикация" иска да си видим фактурата и до 2 седмици да се издължим
20 май 2015 08:20,
80
Платете парното – бързо, още по-бързо...
Снимка: архив, Булфото

Сметките за парно да се плащат в два пъти по-кратък срок, а времето за отстраняване на повреди в абонатните станции да се увеличи. Това предвижда проект на нови общи условия на "Топлофикация София", внесени в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предвижда се абонатите да плащат сметката си за парно до около 2 седмици след като видят фактурите си.

Клиентите на месечен отчет, които пък не платят в срок, ще плащат и лихви. За останалите наказателни лихви ще се начисляват при изравнителната сметка.

Енергийният регулатор обаче не е съгласен с промените и настоява срокът за плащане да остане до 45 дни след края на месеца, за който се отнася сметката.

Основния мотив на регулатора е, че новите условия са в ущърб на потребителите на топлинна енергия.

Към момента срокът за плащане е двойно по-голям - 30 дни от излизане на самата фактура, а компанията монополист ни дава 3% отстъпка, ако бъде платена 15 дни предсрочно.

КЕВР не приема и удължаването на срока за отстраняване на повреда в абонатната станция, от която зависи колко топлинна енергия ще се подава.

В момента срокът за отстраняване на подобна авария, която се случва сравнително често, е пет дни и след изтичането им парното дължи неустойка. Тя е 20% от стойността на доставената през периода на забавяне енергия.

Друго ново общо условие, предложено от столичното парно - а именно да бъде записано, че компанията дължи неустойка на клиентите си при проблем с автоматичното регулиране на температурата в абонатната станция, ако не го отстрани след повече от 30 дни, също не беше прието от регулатора.

Общественото обсъждане на проекта на "Топлофикация София" ще бъде днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
циник преди 8 години
НАЙ-ГАДНОТО в цялата история е, че Българския СЪД, ги толерира всячески, за справка вижте процента издадени Изпълнителни Листа и постановени Съд. Решения в полза на МОНОПОЛИСТА, а за капак броя на образуваните Изп. дела при ЧСИ. Чрез създадената съд. практика на ВКС, която е задължителна за по-долните съд. инстанции, реално се заобикаля закона и се обслужват нечий интереси. Чий ... сами се сещате!!!
50
0
 
6
 
! Отговори
До До Продължение от преди 8 години
За пояснение ще спомена, че още в самото начало на коменатара си съм фиксирал "безумия".Колкото до фактологията, напълно съгласен съм, че заради закодирания характер на показанията и липсата на каквито и да е дименсии, не е редно уредът да се нарича топломер, но доби популярност под това си име.Това си беше добре уредена бизнес ниша за фирмите на едни наши момчета. И по-неприятното е, че нито е 1-ата, нито ще е последната. А се урежда лесно с изваждането на определени думи от текста в закона
49
1
 
3
 
! Отговори
Пеню преди 8 години
До 62Фактура към 31.03 - сума 130,36Платени по банков път - 126,45Изобщо не се занимавам. Отказал съм хартиена фактура и банката плаща от сметката ми при поискване, минус 3 %. Това е.
48
1
 
13
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Само на тази територия "България", може един алчен, корумпиран и репресивен апарат наричащ себе си "държава" с политически чадъри над правосъдие, монополи и олигарси да доведе народа си до скотско съществуване чрез грабеж и контролирана бедност и след това да те рита, да ти търси сметка и да те съди защото си беден!
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Продължение от 49Изобщо не са топломери монтираните на радиатора уреди. Ако бяха топломери всеки щеше бързо и лесно да види колко топлинна енергия е потребил и сам да си сметне задължението. Точно затова по всякакъв начин се бяга от въпроса "Какво количество топлинна енергия съответства на 1 единица на екрана на монтирания на радиатора уред?". Отговорът на този въпрос означава да се признае, че това не са топломери!
46
1
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
АБЕ НАПРАВО ДА ПРИЕМАТ НЕ СИ ПЛАТИЛ РЕКЕТА И ТИ ПРОДАВАТ БЪБРЕЦИТЕ НА НЯКОЯ ИЗРАЕЛСКА КЛИНИКА..ИЛИ ТИ ОТНЕМАТ ДЕТЕТО..МОЖЕ И КАТОРЖЕН ТРУД ДА ВЪВЕДАТ...ИНАЧЕ НИКОЙ НЕ ПИТА ЗАЩО...КОГАТО ПОЧТИ НИКОЙ НЯМА ДОГОВОР С РЕКЕТЬОРИТЕ НА ТОПЛОТО..КАК ЩЕ ТИ НАЛАГАТ УСЛУГА КОЯТО НЕ ЖЕЛЕШ...
45
10
 
20
 
! Отговори
местен преди 8 години
Абе, 55,Не знам колко голям *** си, но ...явно си сополанко, защото, преди "избухване на демокрацията", имаше парно отопление (по същество то е водно) и беше безплатно.А заради селяните, като теб, които дойдоха от села и паланки, споменатите квартали станаха по 100хил. души...и понеже неориентирани селендури като теб, гласувате за "демократи" последните 25год., ще ви щавят сега същите, докато могат!
44
2
 
32
 
! Отговори
Az преди 8 години
Закрийте я вече тая Топлофикация и ни спестете мъките.
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатния социализЪм полека си отива!
42
13
 
16
 
! Отговори
архитект преди 8 години
Великите архитекти на бай Тошо-правешкия овчар построиха гетата в Люлин , Младост , Обеля и други подобни . Направиха парното така , че ни се смеят и в Бурунди . В Европа всички тръби са хоризонтални за всеки апартамент и работят целогодишно. Когато искаш си пускаш и това е . Ама нашите мандраджии и каскетаджии къде на село са видели парно . Хвала на такЪва партия .
41
9
 
4
 
! Отговори
селянин преди 8 години
ами наздраве шопи
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам от заплатите да се удържа ВЕДНАГА за парно, ток, вода, горива и вероятни такси. Каквото остане, остане. Ако не остава Вожда рече, прасенце на балкона за масчица, помийка от някой стол, картофена нивичка и кокошчици. Така правителството няма да тегли заеми, ще си краде на воля и ще може да инвестира в....офшорки където има опит.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук един противник на БКП се вихри здраво. Само да му кажа, не искам да ме лъжат и грабят бивши БКПейци и техните деца които ни изпиват жизнените сокове. Такива е пълно в партията ГРОБ начело с вожда им бивш комонист, бандит, агент на ДС и която наистина загробва България. Асистира се от една плеяда бивши партийни секретари целували Бай Тошо а сега охранителя му. Македонците показаха характер и не отстъпват. Половината на тях да излезем и изринем нещастното правителство и всички партии в НС.
38
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 8 години
Топлофокация София,т.н. Софийски вампир,отдавна е във фалит с 1 млрд. лева задължения.Сега са се хванали като удавник за сламка и изнудват по всякакъв начин абонатите.
37
3
 
8
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
Абе се церемоните с тия хора бе?Направо да ви превеждат заплатите им като такса за парно и толкоз. Ааами, не стига че не ползват парно пък и няма да плащат, къде се чуло и видяло това? Не ги е срам!
36
0
 
12
 
! Отговори
Продължение от 49 преди 8 години
Вместо това направиха всички други безумия - от прехвърлянето и преразпределянето на проблема между собствениците на апартаментите в сградите, до абсолютно ненужните никому индивидуални топломери при така изградената вертикална схема. Както и накачените по веригата структури на топлинни счетоводители.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам и бензиностанциите да минат на същата схема,да почват да събират пари(рекет) и от тези които нямат коли и не зареждат горива :))
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още същия ден да плащат като получат топлото
33
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Нещо пропускате в коментариите си.Все пак помнете КОЙ беше КОМУНИСТ и ЧЕКИСТ при татовото време.... А аз за такива БИИВШИ Е СЕГАШНИ никога НЕ ГЛАСУВАМ.А по въпроса за парното , най добре би било да се предплаща....
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Общественото обсъждане на проекта на "Топлофикация София" ще бъде днес."Не смятам да ходя, но имат моите сексуални поздрави!Защото за 25 години, не се намери нито предприемчив ръководител, да не говорим за заинтересован представител на собственика, който да си седне на д*то и да разпореди или изготви необходимите документи за кандидатстване по линия на ФАР, предприсъединителните или др. Еврофондове за поне 1 пилотен проект за замяна на безумната вертикална сградна инсталация с хоризонтална.