Жълтият дъжд не бил вреден, а просто феномен

Металите в падналата вода били под допустимото
27 май 2015 17:29,
41
 Жълтият дъжд не бил вреден, а просто феномен
Снимка: Facebook

Жълтият дъжд, който стресна софиянци в събота, не е вреден, не се дължи на промишлена дейност и най-вероятно е природен феномен. Това е заключението на Изпълнителната агенция по околна среда, която изследва валежа, съобщиха от МОСВ.

Анализът за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови частици от проба, взета в района на кв. "Павлово", сочи, че регистрираните концентрации на олово, кадмий никел и арсен са значително под допустимите им годишни концентрации.

Те са съпоставими с измерените концентрации през същия сезон на 2014 г., се казва в съобщението.

Пробата от валежа, взета в района на Централна метеорологична станция на НИМХ – БАН в София показва, че данните от анализа на характерните показатели са съпоставими с измерените през месец март в горския стационар "Витиня".

Заключението от нея е, че няма съществено отклонение, следствие на извънредното събитие  жълт дъжд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Феноменът наречен обеднен уран.
21
0
 
1
 
! Отговори
Любимец 14 преди 8 години
Браво 13. Никакво изследване очевидно не е правено. Ако имаше такова щяха да дадът резултат. Сравняване на 1 дъжд с годишна доза е непрофесионално и по-скоро просташко в стил Тиква с РПГ.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би е бил дъжд с витамини?
19
4
 
2
 
! Отговори
колио преди 8 години
Само 13 е познал верния отговор това са полени а вие стего отрепали с миноси.
18
1
 
2
 
! Отговори
Боко преди 8 години
И жълт дъжд им пускам и пак има недоволни. неблагодарници!
17
1
 
7
 
! Отговори
28 преди 8 години
Вече разбрахме какво не е. Сега някой да каже какво е! Или тези всичките в Агенцията са за уволнение поради явна некадърност и некомпетентност...............
16
0
 
1
 
! Отговори
vulkana преди 8 години
Tova nashto ne e darjava....kakvoto I da se sluchi nie sme v normite...vinagi shte ni premetnat....nqmat smetka da kazvat istinata da ne stane panika
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кафяв е, не е жълт.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 8 години
О Боже, Боже,Защо да не можеРом да вали от небето?
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никак не е вреден,даже е много полезен! Най-много да получите пърхут или лек косопад!
12
4
 
14
 
! Отговори
Натовец преди 8 години
Нема да се плашите, минах само леко със самолета, да ви понапръскам. :)))
11
0
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖА!!!! преди 8 години
Понеже ми е хоби да изследвам точно такива странни явления, мога да ви кажа че във дъждовната вода могат да се открият невероятни неща!водата я прекарвам през специален нановилтър, (обратна осмоза) и това което остане се изсушава и после го гледам на електронен микроскоп. Намирал съм какво ли не, (освен нормалните прахови частици)има метали всякакви, най често алуминий, барий и хром, също и различни полимери, и едни нижки които приличат на фибростъкло но са дебели 0,0001 мм..
10
2
 
22
 
! Отговори
37596 преди 8 години
По-скоро е САМОЛЕТЕН ФЕНОМЕН. Иначе отговора кърти мивки- "може би" по-ще върви от устата на кака Сиика отколкото от заключението на Изпълнителната агенция по околна среда. Явно в тази агенция баджо може да прави топчета от гурелите в носа си но не и да замерва с измервателните уреди
9
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сахарският пясък идва през март обикновено. Това е някаква химия от натовските самолети, които ни пръскат с отрови денонощно!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
жълт дъжд и други години е валял но по принцип тои е от пясъчни бури от пустинете които достигат нашите граници, бо този дъжд ако не е в резултат на пясъчна буря значи е вреден или отровен пак нещо се опитват да лъжат /
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vcera vidiah zelena ovca
6
6
 
7
 
! Отговори
Burg преди 8 години
Сефте. Това явление е познато отдавна. Всяка година поне по няколко пъти вали дъжд, смесен с фини прахови частици, донесени от въздушните течения от Сахара. Тези частици са силно абразивни и е добре да се измиват с обилно количество вода, а не да се изтриват с кърпа. Вдишването им е вредно (за белите дробове), дори и да не съдържат опасни вещества!
5
1
 
30
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
"...регистрираните концентрации на олово, кадмий никел и арсен са значително под допустимите им годишни концентрации..." => бил безопасен?А концентрациите на олово, серен диоксид, уран и прочее неща ,за които дори не е хрумнало да го изследвате? Да разбираме, че не знаете, защо е жълт, но сте сигурни ,че е безопасен???И какво, по дяволите, означава "годишна концентрация"? Дано нямате предвид това, което си мсиля... Тази статия не ме успокои, напротив.
4
0
 
30
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Оня първомайския чернобилски дъжд преди години да не стимулираше растежа?
3
0
 
30
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Не знаем какво е, ама не е вредно! Плуват, плуват не е риба.