Умно управление за 160 кръстовища в София, скоро

Зам.-кмет: До края на 2016 г. ще обхванем най-натоварените!
Обновена: 27 май 2015 14:20 | 27 май 2015 14:00, Анисия Иванова
43
Умно управление за 160 кръстовища в София, скоро
Снимка: архив Булфото

160 кръстовища в столицата ще бъдат с централизирано управление, съобщи ресорният зам.-кмет в Столичната община Любомир Христов, който представи концепция за управление на трафика в града "Умни градове".

"Започваме реализацията на проект, който е свързан с автоматизираната система на трафика в града и подобряването на условията за движение в столицата", обясни той.

По думите му с нарастването на автомобилното движение в големите градове по естествен начин се достига до необходимостта от ефективно-динамични управления на кръстовищата и изграждането на централизираната система.

"Стотици хиляди датчици ще бъдат монтирани поетапно. Това ще оптимизира трафика и ще доведе до по-добро качество на живот, повишена безопасност и намаляване на инцидентите", обясни зам.-кметът.

Той посочи, че системата ще работи с контролер - компютър, който се монтира в таблото на всяко кръстовище. Ще бъдат монтирани различни видове детектори и електромагнитни датчици. Централизираната система включва център за управление, работни постове за служители и централизиран софтуер. При увеличаване на трафика - системата ще увеличава зеления сигнал, обясни Христов.

На практика до края на 2016 година системата ще обхване всички натоварени кръстовища в града, категоричен бе той.

По думите му акцент в новата система ще е даването на предимство на приоритетните превозни средства - линейките и градския транспорт.

"Ставаме свидетели как хора губят своя живот, защото не са успели да получат помощ навреме. Това е един много важен приоритет, който ще бъде съществена част от системата", каза още Христов.

По отношение на пешеходците също се въвежда нова организация на тяхното пресичане.

"Ще се инсталира бутон за пресичане. Това е ключов елемент на системата. С натискането му се заявява наличието на хора, които искат да пресекат. Спестява се време за хората", обясни той.

"Въведени са и системи за оповестяване на пешеходците, че изтича зеленият сигнал. За автомобилите и пешеходците ще има три последователни премигвания на зеления сигнал, което ще акцентира вниманието им, че предстои светването на червен сигнал. Не на последно място е системата за звуково оповестяване, както и видеонаблюдението за реалната ситуация в тези кръстовища. Това би могло да се използва и за чисто полицейски нужди", каза още Любомир Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Ами ти кога искаш да ги пуска? ОТделно ли ? Навсякъде по света и в България десния завой се извършва след като минат пешеходците. Ако искате да направим референдум и да решим, дали пеша искаме да ходим всичките или искаме всичките да караме коли, защото явно всеки си мрънка за него си, без да се съобразява с никой друг.Типична българска черта...
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то и в момента е така - стоят едни фуражки и светофарите в център са все на РУ, че са обадили, че някой ще идва. Кажи после, че не е централизирано управление......
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви кажа какво ще стане.Там където се събират много коли, зелената светлина ще стои по-дълго време, за да може колоната да се източи и да си замине. Обаче нека ви светна какво ще се случи на тези кръстовища. Водачите, които чакат да премине цялата колона, ще чакат по-дълго време. А никой не иска да стои на дълги светофари, нали? И ще се търсят други маршрути и движението ще става все по-зле.Иначе смисъл от пешеходния бутон има... чат-пат да пуска и пешеходци ;)))
22
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
До до 9Аз продължавам да не разбирам смисъла на пешеходния бутон на кръстовищата...Там, където пресичат само пешеходци, както е на цитираната по-долу спирка на "Константин Величков" - ОК - ако няма пешеходци, на колите им е все зелено... Но на кръстовищата, където има и коли, и пешеходци, и има определен цикъл на светофарната уредба, не мисля, че прави друго, освен да бави пешеходците, ако не е натиснат преди да светне и зелено за колите в същата посока...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито и умни неща да се направят, всичко свършва с появата, в средата на кръстовището, на шкембе по-просто от светофар.
20
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 8 години
vlady голем си брат, не мога да спра да се хиля :D
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат:"Стотици хиляди датчици ще бъдат монтирани поетапно. Това ще оптимизира трафика и ще доведе до по-добро качество на живот, повишена безопасност и намаляване на инцидентите", обясни зам.-кметът.Поредната глупост, изречена от некомпетентен човек. В София повечето, даже всички централни кръстовища са с ИЗЧЕРПАНА ПРОПУСКАТЕЛНА СПОСОБНОСТ или не могат да се оптимизират ако ще 1 млн датчици да се сложат. Могат само да направят чакането като време за отделните фази еднакво, но не трябват датчици
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияTaка ли? Я кажи една европейска компания с директен полет до Сидни?!.....Всъщност... теб треа те оставят без никакъв отговор на нито една от глупостите, с които спамиш интерент-пространството. И на малките деца им е ясно, че си ***... На по-големите им е ясно,ч е си и глупав ***...
17
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Незнам как е в Сидни, ама идеята на системата е когато се увеличи трафика автоматично да увеличава и зеленото - естествено предполагам, че никой няма да очаква да изчезнат колите, но ще се подобри определено състоянието на много места с подобно нещо.Аз съм доволен, че ще внедряват подобна система - писма ми да вися на светофар, като ***, докато другите направления са празни, както и докато някой с фурашка не реши да пусне и нас ...
16
0
 
4
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
В Момента е БЕЗУМНО. Ако светофарите се оптимизират ще спестяваме седмици изгубено време на година.
15
4
 
7
 
! Отговори
FR преди 8 години
С градския транспорт стигам от вкъщи до зъболекаря си за 1 час и 40 минути, а с автомобила си - за 7 минути с нормална скорост от порядъка на 35-40 км/ч. Е как да стане да ползвам градски?!И вместо да нацвъквате светофари навсякъде, вземете да оправите улиците, че вече 80% от настилката е в дупки, които започнаха да стават все по-дълбоки и по-дълбоки. Шахтите в последно време също хлътнаха доста. Не само, че трошим колите, но и доста катастрофи стават.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще поумнеят и правителствата?
13
1
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияМай не си чел достатъчно за третия лъч, а и отговора ми те е затруднил. Вероятно е от Сидни, че тук се справяме с тези "сложни" задачки. Нищо де сега имаш домашно и какво да правиш довечера. Аз вчера резнах две бири и не мисля довечера да изневерявам на тази традиция. За останалите неща - няма нужда. Ние не страдаме от преселването си на десетки хиляди километри от центъра на света по простата причина, че не ни се налага да живеем на м***йната си.
12
7
 
1
 
! Отговори
ееееее преди 8 години
Е нали метрото щеше да намали трафика по улиците с 20-30%. Какво се случва, хората не искат ли да го ползват това метро?
11
1
 
1
 
! Отговори
до синдьо преди 8 години
Абе ти не го мисли това в твоето гето няма задръствания и затова ще има полза от светофарите.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези прости во много крадливи общинари ще чакаме оптимизация на Кукуво лято. Колко години тая *** кметицата е на този пост и идва сега започват да мислят за оптимизация. Картофке, едно е да краднеш и возиш в скъпия и незаслужин Мерцедес, друго е да управлаваш грода. Не е за простата ти тиква.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на беимветата кога ще монтират умни шофери, щото у нас всички беимвета са изпърдяни 20 годишни кошници на 12 милиона километра шофирани от *** с калпаци.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умно? То милиционера когато гледа някой да мисли, без да си мърда устните, го смята, за много умен!
7
4
 
9
 
! Отговори
я преди 8 години
Светофар с бутон (на К.Величков) - светофара свети зелено за колите - спира трамвай - колите чакат, тъкмо да тръгнат, пешеходец натиска бутона да мине - колите чакат още 1 минута (а пешеходеца минава за 10сек). Светва зелено, минават 2-3-4 коли - спира трамвай или друг пешеходец се е сетил да мине. - Къде е оптимизацията ? Отделно защо махнаха светофарите с брояч, на който ясно личи колко време ще чакаш до зеленото, или колко още "зелено" ти остава да минеш ?
6
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияСидни, тук разшириха метрото и аз лично очаквам задръстванията да намалеят на много места. Всеки разумен човек обича да пести време, а при цената на метрото у нас и пари. Аз лично гледам да пътувам с велосипед и то извън улиците когато е възможно и в повечето случаи съм още по-бърз. Когато и третият лъч на метрото бъде факт по улиците ще има само *** дупенца и хора, които просто минават през града.Поздрави от Орландовци :)