Протест: Витоша от парк, стана автопарк. Пуснете рейс!

Линията на автобус 63 ще бъде удължена, обещаха от общината
Обновена: 28 май 2015 13:59 | 28 май 2015 12:42,
68
Протест: Витоша от парк, стана автопарк. Пуснете рейс!
Снимка: Dnes.bg

Протест пред Столична община поиска да бъде пусната отново редовна автобусна линия до Златните мостове на Витоша, за да могат столичани и децата им да се върнат масово в планината.

В момента едно от най-популярните места на Витоша е достъпно само с автомобил, заради което планината е задръстена от коли, а събота и неделя поляните се превръщат в паркинг. 

Това разказаха някои от хората, дошли на протеста пред общината. Той бе организиран от столичната структура на ВМРО.

В него обаче се включиха и заклети планинари. Един от тях се възмути пред Dnes.bg, че единственият обществен транспорт до Златните мостове е маршрутка, която минава от дъжд на вятър.

Освен това цената на един билет за нея е 2,50 лв. "Ако трябва да отидем с жена ми, това прави 5 лева на отиване и 5 на връщане, общо 10 лева. За един пенсионер това е много", каза човекът. 

"Автобусът до Златните мостове осигурява достъп до всички посоки на Витоша", обясни дългогодишният планинар и воевода Костадин Костов. Той припомни, че от Мостовете се отива до Копитото, до което също няма обществен транспорт след спирането на лифта. "Отива се и до Алеко, до Перник...навсякъде", каза той. 

Пред протестиращите общинският съветник от ВМРО Димитър Антов съобщи, че има пробив в преговорите с общината за рейса. Вчера зам.-кметът по транспорта е обещал да бъде пуснат експериментално автобус до Златните мостове през лятото. Линията на автобус 63 ще бъде удължена до планината. 

"Общинарите се притесняват, че такава линия ще е на загуба", каза Антов. Затова щели да удължат маршрута на рейс 63 през юли и август. Ако се окаже, че има пътници, ще бъде пусната редовна линия. 

"Дори и да е губеща, тя не е губеща и за малкото хора, а те ще се увеличават", категоричен е обаче Костадин Костов. Според него причината да няма обществен автобус, а само маршрутка, е в частни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали икономисваме от нерентабилните маршрути за това няма рейс.Скоро няма да има училища,болници и много други.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имаше няколко рейса до Златни мостове и до Алеко и бяха много удобни. Сега е само маршрутка 10 и качва до горе само събота и неделя. Не можеш да се доредиш, защото стават големи опашки. Кой измисли тая глупост със спирането на рейсовете не знам.
42
0
 
23
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Жалките ***,назначавани в общините /не само в София/ предпочитат да грухтят в деня на заплата,без да си мръднат затлъстелите от бездействие мозъчни гънки как да вършат това,за което са назначени! Така бандюгите,пардон, концесионери мародерстват морския бряг и планините ни както намерят за изгодно ...
41
3
 
19
 
! Отговори
asi преди 8 години
До Един БългаринДа бе Цеко ти е виновен. А оня брадясал Тома Белев? Нали не си забравил, как се мяташе тук да защитава и заради него стотици декари гора умряха. Добре, че го махнаха най - после, че малко да се съвземе планината от некадърното му управление.
40
0
 
19
 
! Отговори
Мартин до 30 (555) преди 8 години
До 555Знам, че на теб не ти пука за граматиката. Казва се "А БЕ, на КОГО му пука за вас?!". Когато имаш предлог пред въпросителната дума "кой", тя се трансформира в "кого". И като не ти пука какво по дяволите търсиш в този раздел на сайта? На КОГОТО не му пука за София да не влиза в раздел "София". Просто и ясно
39
2
 
19
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
До Един БългаринКАТО ПИШЕТЕ ЗА АВСТРИЯ,МАЛКО ПОВЕЧЕ ПРОЧЕТЕТЕ-КАКВА Е ЦЕНАТА НА ЛИФТА?ИСТИНСКИТЕ ТУРИСТИ В БГ НЕ СА ФРАШКАНИ С ЛЕСНИ ПАРИ,ТА ДА ПЛАЩАТ ВИСОКИ ЦЕНИ...СТИГА СТЕ ГОВОРЕЛИ И ПИСАЛИ БЕЗ ДА СТЕ ЗАПОЗНАТИ-САМО ДРЪНКАНИЦИ....
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от най-големите глупости в Бг е отдаването на скизоните и плажовете на концесия, в развитите туристически страни скизоните и плажовете са общинска собственост и се стопанисват от общината, това позволява в много алпийски курорти обединяването на някой ски-зони между съседни общини и така туриста може да караз с един и същи пасс в различни зони, аз незнам кой *** реши да отдава съоръженията на Витоша на концесия, отделно че в момента има достатъчно основания за развалянето на концесията
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Що не погледнеш колко са се записали за "Витоша 100"? (намери им сайта!)До момента са 2203 души."И колко процента от тези 2200 човека ще се качат на лифт във Витоша? Че нали всички записали се на "Витоша 100" са някакви откачени екоактивисти.
36
0
 
21
 
! Отговори
пена преди 8 години
То да беше само Витоша...
35
0
 
18
 
! Отговори
Матю преди 8 години
До грингоЩо не погледнеш колко са се записали за "Витоша 100"? (намери им сайта!)До момента са 2203 души. А ти, който едва ли си чувАл какво е това, си кютай в кочинката!
34
5
 
20
 
! Отговори
гринго преди 8 години
Какви лифтове, какви 5лв. Да не си мислите, че за 100-те човека, които се качват събота и неделя на разходка на Витоша ще изградят лифт? Че вие чувате ли се? Лифтове се изграждат само на места, където има огромни ски писти - така благодарение на ски картите, инвестираните в лифтове пари се избиват за нула време. А за обикновени туристи, които просто отиват на разходка в планината, никой няма да построи лифт. Колко време ще трябва, да си изплатиш вложенията? Векове?
33
2
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До АнонименКой е казал, че не трябва да има лифтове като в Австрия? Просто цеко иска да направи огромен курорт, да изсече всичката гора, да съсипе природата, което нашата малка планина за разлика от Алпите не може да поеме. Защо трябва да се сменят трасетата на пистите? За да няма вода в Драгалевци и Бояна ли(от Северна София съм)? Защо трябваше да се направи този "площад" до Лалето? За да има само лед и кал? Знаете ли че на "Романски" се возих в Австрия? Защо трябваше да го съсипе?
32
0
 
19
 
! Отговори
Пеи преди 8 години
До asi"Хубаво нещо се случи на Витоша" - осмисляте ли какво сте написали?
31
0
 
22
 
! Отговори
Човек на години преди 8 години
Като се сетя, че съм висял с децата по повече от час на опашка на автогарата Овча купел за рейса до Златните. Особено зимно време - с чук и гека в ръка и отгоре до Княжево лудо спускане по пътеките. Даже децата ползваха и едни мини ски...Ние не сме запалени скиори и този туризъм ни удовлетворяваше.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един БългаринИ що пък требва ад ми плаща цеко, за да проумея истината, на Витоша трябва да има лифтове и то общински както е в Австрия, там и влакчета има в Алпите, автобусната линия какво ще реши ??? нище ще качва 500-600 човека на ден и тоав е
29
1
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До Анонимен 38Колко ти плаща цеко? Знаем, че цеко е взел всички лифтове на Витоша в нарушение на закона, но няма кой да го даде на КЗК защото си плаща. Аз докато съм здрав няма да ползвам лифтовете на цеко за да му давам пари. Спортът извисява духа и предпазва тялото. С дете на гръб тичам нагоре. Тези решения са за хора, които вече просто не могат или зимно време правят ски преходи без да плащат на цеко да бетонира и да купува *** като вас.
28
1
 
24
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Пътеките, по европроекти се правят адски некадърно и половината мостове са изпочупени, а камъните не са валирани и водата ги е нахвърляла в единия край. Нито е приятно да се върви пеша, нито с велоспиед, а да не говорим, че има мотористи и АТВ-исти, които се опитват да ги ползват. Витоша е една зарязана планина в сравнение с преди 20 години, което е по-добре от бетонирана и асфалтирана от горе до долу. Автобус 63 е много по-добре решение от автомобил, но е по-лошо от лифт, но пък по-евтино.
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ще качи един автобус 50-60 човека :) това ще реши ли проблема ??? трябват въжени линии, ама ония зелените сектанти като чуят за лифт и почват да рипат до небето
26
1
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До asiМоля да ми припомните какво хубаво се е случило на Витоша в последните години. Дойде цеко и пре...а всичко, което имаше там. Иска да ми прави писти във вододайната зона и резервата , ЗАЩО?!! А, бил алчен, ми то хубаво, но сега няма лифтове, няма скиори, няма туристи. Много запален скиор съм и съм бил на много места, а на Витоша съм израстнал. Витоша има много приличен климат и идеално разположение на пистите. Не се налага да се чупят морени, а правят евтини мостове над тях.
25
23
 
19
 
! Отговори
Ванчето преди 8 години
Хората нямат какво да ядат а тез наглеци в София пак са занимават с някакви глупости-Платил им е някой да вдигат врява , явно и те няма какво да ядат