Фермери излагат екопродукция на пазара в "Борово"

Биопродуктите ще могат да се купят всяка събота, между 9.30 и 14.30 часа
Обновена: 3 юни 2015 14:15 | 3 юни 2015 07:58,
9
Фермери излагат екопродукция на пазара в "Борово"
Снимка: архив, Булфото

Фермери от Западна и Централна Стара планина започват да излагат екологичната си продукция от тази събота - 6 юни, на столичния пазар "Борово", съобщи за БТА Мирослава Дикова, ръководител на проекта "За Балкана и хората", който обединява няколко неправителствени организации.

Биопродуктите ще могат да се купят всяка събота, между 9.30 и 14.30 часа.

Потребителите ще намерят биопродукти от Балкана

Потребителите ще могат да намерят на фермерския пазар овче, биволско и краве кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти, вкл. от рядката местна порода реплянска овца. Ще могат да купят и различни видове мед и пчелни продукти от района на Балкана, както и да изберат измежду домашни сладка, приготвени без варене, по традиционна рецепта със 70 на сто съдържание на плодове и 30 на сто захарен състав. За правилното съхраняване и предлагане на продуктите по проекта са закупени осем мобилни хладилни витрини и са предоставени на част от фермерите.

Улеснен е и достъпът на фермерите до пазара

От Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ подпомагат местните фермери да се регистрират за директни продажби по наредбата, съдействат им в отношенията с институциите и ги подпомагат финансово, с което улесняват достъпа им до пазара. Освен да подпомогнат техния поминък на място, от неправителствената организация целят опазване на редки видове в района, сред които е царският орел. За да има достатъчно храна за птиците - основно лалугери, е нужна поддръжка на пасищата, което по естествен начин могат да правят
отглежданите на място стада, поясняват от БДЗП.

"Храна от Балкана" ще е името и на специално създадена по проекта интернет страница, на която потребителите ще могат да поръчват чиста храна от района на Централна и Западна Стара планина. Сайтът все още се подготвя и се очаква да започне да функционира до месец, каза Дикова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Аман от критика преди 8 години
Каква е тази критика и завист?!? Първо, вие от къде разбрахте, че не са "био", т.е. че не са минали процедурата по сертификация. Второ, ако бях фермер и ми взимаха 10%, за да ми осигурят място за продажба + маркетинг, аз щях да подскачам от радост, а не да се оплаква. Вие Биоеконатурал кой сте, че да обвинявате някой в алчност. За Вас може "измисления хранкооп София" да не правилното място ("панаир"), но някой да Ви кара на сила да продавате/купувате от там?!?
7
1
 
0
 
! Отговори
Биоеконатурал преди 8 години
Ха!И какво общо има дружество за защита на животни с мед и млечни продукти?!Алчността за лапане на европари от НПО-тата няма граници!След измисления хранкооп София, който организира панаири, наречени фермерски пазари, прибирайки безотчетно 10% от продажбите на допуснатите от тях производители, сега и БДЗП стана покровител на производителите. И те ли ще взимат по 10% от производителите? Държавата взима по-малко от тях.
6
0
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Съгласен сън с постинг 3, и тук в Германия названието БИО придоби инфлация. По-правилно е да се наричат натурални продукти. А на номер 1 ще кажа, че скъпите сертификати са да държат малките производители настрана и да отварят вратите само на големите фирми. ОСвен това дори и в Германия, не вярваме на тези сертификати, станаха вече твърде много за да бъдат обективни.
5
0
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Само по този начин може да спасим Българското Земеделие !Добре би било тази идея да стане традиция. Например в нашия град в петък подобния пазар е близо до нас, в събота същите производители продават стоката си на големия централен пазар.
4
0
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Приветствам идеята, дано да потръгне. Дано таксите на пазара да не са много високи за производителите, те имат и високи разходи за транспорт от Балкана до София.Тук в Германия отдавна има подобни пазари, естествено че от тях купуват по-заможните, т.е. горната средна класа. Но дори и по-бедните могат от време на време да си позволят някои продукти. ALDI i LIDL са за по-бедните, но честно казано, в АЛДИ има често продукти с добро качество, така че всички купуват и от АЛДИ, зависи какво.
3
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
потреблението зависи от цената ако цените са надути изкуственозабравете
2
0
 
8
 
! Отговори
Био или натурално преди 8 години
Бир и натурално са две различни неща. Тези продукти може да са натурални, но не са био. За да са био е важен целия цикъл - с какво са хранени животните, как са гледани и т.н. Заблуждаващо е да се наричат всички натурални продукти био.
1
2
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
***, яж си химията в международните вериги, сертифицирани от международните ти фирми,чакай си с нетърпение ГМО продуктите ,, сертифицирани от твойте международни фирми. Не може, да ядеш имитация на сирене от мляко на прах и палмово масло, и сирене от истинско мляко. Щом не си доволен, произвеждай си сам. Далавера на държавните служители има, но те са с твойте международни вериги.