"Обеля" скочи на протест срещу паметник на Лихачов

Имаме нужда от природа, не от паметници, настояват гражданите
Обновена: 21 юли 2015 08:27 | 21 юли 2015 08:27,
59
"Обеля" скочи на протест срещу паметник на Лихачов
Снимка: Gettyimages

Жителите на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки.

Той се изгражда по предложение на национално движение "Русофили" и още няколко обществени дейци и спонсори. Жителите на квартала обаче изобщо не са уведомени за построяването му и разбират за него случайно. Това ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала и са сложили подписа си против построяването на паметника.

"Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца", каза пред bTV Виолета Димитрова, жител на квартала.

"Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности", каза още тя.

Гражданите изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор. Те настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение "Русофили" обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал "Обеля" е заради близостта с улица със същото име.

"Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със "Зелени системи", където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения“, посочи той.

Кметът на район "Връбница" Младен Младенов от своя страна обясни, че изграждането на паметника е било обявено на сайта на район "Връбница". Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

"Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник", категоричен беше той.

"Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал", разясни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
иванова преди 8 години
До бала долари Не сме западнали,а сме шопи.Просто сме откровени.При социализма ни налагаха всичко,без да ни питат.Сега ще поставят узаконен отвсякъде паметник.Да но до къщата ми също ЗАКОННО стърчи мощна антена на мобилен оператор и ме облъчва всекидневно.
38
0
 
0
 
! Отговори
Мартин Кадиев преди 8 години
Трябва да уважаваме такива велики и чисти хора.Паметника е най-малкото , което можем да направим!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Мария Н. преди 8 години
Те ,реформаторите, са още на етап първосигнална система! кукли на конци! Ниво на бостански плашила!
36
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос: преди 8 години
Реформаторите знаят ли кой е Лихачов и какво е направил? Или просто действат първосигнално само защото е руснак...
35
0
 
1
 
! Отговори
Прости им, Боже... преди 8 години
Голяма скука... Едни и същи хора мразят и критикуват Путин и Русия и Гърция и СИРИЗА/Ципрас.. И в същото време по матросовски бранят банките, кредиторите и европейската олигархия, мафия, бюрокрация и клиентела... Повечето комай от кумова срама да не бъдат причислени към елементарната Байганьовщина, се правят, че не са фенове на ГЕРБ и Борисов, но нямат нищо против той да ни управлява... Снобизъм и селяшка парвенющина до шия!
34
1
 
1
 
! Отговори
познавач преди 8 години
Този паметник не е за това място! там никой няма да го оцени, никой не ще положи цветя, просто няма кой да го почита! Там живеят скудоумни люде!
33
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
До АнонименПлътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата. - сбъркал ли е?
32
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
Лихачов издигна България пред света като никой другБългарски приятели,не забравяйте,че вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света.Миналото го погълна античността, Древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура.И затова трябва да я съхраним, та днешната България да бъде не само последната отломка от миналото,но и първата от бъдещето, първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата на бъдещето.Българите тичат най-отпред с този факел, за да го запа
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли паметник на Александър Батенберг в Русия ?
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много руски паметници които само разединяват народа. Всичките паметници за Русия трябва да бъдат съборени.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е този велик учен, дето по заръка на бащата на народите ни направи изкара славяни?
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом русофилите го желаят - не едобре!До сега, каквото са поискали русофилите все надолу ни е теглило!
27
1
 
3
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
za stalin lihachov putin yra drugari za izmenicite i predatelite samo edno kurshuma....
26
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 8 години
До възмутен 21 и КАК ДА ПАЗИМ бЪЛГАРИЯ? КАТО ИЗГРАЖДАМЕ ПАМЕТНИЦИ? Или като я пазим от ПРОДАЖНИЦИ?
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Striker.....и ти си за там--американофил--а още и сорософил..........
24
11
 
16
 
! Отговори
dp преди 8 години
"Академична общност" някаква искала да строи съветски паметник, брей брей."Русофили" били също.За трохите от $10-те милиона годишно, които Путин харчи за агитацияв БГ и майките и дъщерите си ще му продадат, долни гадини.
23
16
 
20
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Движение русофили - това обяснява всичко! Некрофили, педофили, русофили, всичките са за затвора! Те паметници ще вдигат!
22
5
 
12
 
! Отговори
до плюващите преди 8 години
Жителите на кв.Обеля не искат паметници.Не става въпрос за руснак или друг.Стига с това изопачаване на думите.И да ви кажа: Обелци са "Софиянци -повече отколкото селяните от Надежда,Люлин,Младост ,изградени изкуственно за по-голяма столица-Мечта на Тато.Софиянци от село,работили по градския транспорт,Кремиковци,миньори -за софийски жител.Не ми говорете за интелигенция.Интелигентите и умните хора отдевна избягаха от БЪЛГАРИЯ.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя българин георги николов вместо "катерушки" изпусна руската дума "игрушки" - всички го чухме, та тоя мисли на руски, бе!
20
7
 
11
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Ако искаха да дигнат паметника на Осман паша в Плевен със сигурност никой нямаше да протестира ....в името на "..религиозния мир " ..Да рушим можем ...а да градим паметници не може ...колко м2 ще отнеме този паметник от "зеления ви квартал" ... защо българина забрави тачи хората отдали толкоз много на тази държава ...та дори и чужденци Пълна Българска простотия!