Пътят на бебешката количка – разбит и опасен

Сдружение ще се бори срещу лошата инфраструктура в София
28 юли 2015 08:48, Александър Попов
16
Пътят на бебешката количка – разбит и опасен
Освен с разбити плочки, павета и рампи, на родителите им се налага да се съобразяват и с безумно паркирани коли. Снимка: Булфото, архив

Всекидневни трудности с придвижването в столицата провокираха родители да създадат гражданска инициатива за промяна на катастрофалната пешеходна инфраструктура в София.

Разбитите плочки, счупени павета, бордюри, тротоари и други видове настилки, опасните рампи в почти всички подлези на града, които са пригодени за едва около 20% от бебешките колички, възпрепятстват не само разходките, но и всекидневните нужди за придвижване с дете. Това, на практика, лишава майките и бащите от елементарни права и възможности.

Основната цел на инициативата "Път за бебешки колички" е изграждането на достъпна градска среда. Първоначално ще бъде създадена база с фото и видео материали, и разкази на очевидци за тежкото състояние на инфраструктурата, за да се докаже, че въпреки ремонтните дейности, отглеждането на дете става трудно, вместо да го улеснява.

"Неглижирането на тези проблеми носи всекидневна вреда на децата и родителите, които са най-активната част от данъкоплатците и производителите на БВП за страната", смятат от сдружението.

Втората основна цел на инициативата е постигане на твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията в столицата, като той трябва да е обвързан с ясни срокове и конкретни улици и квартали.

"Лошият опит показва, че общите ангажименти не водят до конкретен резултат. Достъпна градска среда ни се полага по право. Това е и причината да инициираме група за публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения. Ползите за майките с бебешки колички в бъдеще ще се отразят и на други сериозно пострадали от инфраструктурата групи, като хора с физически увреждания или такива в напреднала възраст", категорични са от "Път за бебешки колички".

Те допълват, че трябва да има промени и в градския транспорт, поради невъзможността родител с бебешка количка да го ползва по удобен и лесен начин.

"Презумпцията, че родителите бутат колички само за да се разхождат в парка, е изключително вредна и противоречи на съвременното разбиране за функциите на един активен родител, който освен деца, има стотици всекидневни ангажименти и е готов да ги изпълнява, стига средата да му даде възможност за това. Появата на дете в семейството не бива да е пречка за хората да изпълняват и другите си ангажименти", казват още от сдружението.

Те имат амбицията да разширяват дейността си, включително и да упражняват граждански контрол върху обещания и ангажименти, поети от администрацията на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Най-големият проблем е липсата на паркоместа. Шофьорите са принудени да паркират неправилно! Това, че количките няма от къде да минават е възможно най-малкият проблем! Трябва да се осигурят паркоместа!
9
0
 
4
 
! Отговори
родител преди 8 години
проблема не е само в София.в населените места улиците са едни и същи и в София,Варна,Бургас
8
0
 
2
 
! Отговори
пълно мазало е преди 8 години
От скоро и ние с жена ми сме родители и съм свидетел на трудностите, които трябва тя да преодолява, бутайки количката по тротоара. Разбити капаци на шахти, разхлопани и разкъртени плочки, високи бордюри, паркирали автомобили... Очевидно е, че гужа ФандУПкова не си разхожда внучето из софийските квартали. И все пак да кажа, че живеем в квартал, който се води от добрите в София.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато в общината се краде на поразия, улиците и тротоарите в София, няма да станат нормални. Избирайте си ги пак тези същите и чакайте да стане чудо.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли в гетото на Европа
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали самоковският компир беше за пример, моля ви се? Нали София беше неузнаваема, откакто нейния Бос и общинската седесарска шайка "строят" и "разкрасяват"ежеминутно касичката си, пълна с милиарди? Хайде сега, майките, вместо да кърмят по моловете, да тичкат при кметката и да се молят за плочки по тротоарите!
4
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
"да създадат гражданска инициатива за промяна на катастрофалната пешеходна инфраструктура в София"Промяната може да има само ако се изметат от управлението на София всички партии, които управляваха в София след 1989-та и които докараха София до този хал. Това са ГЕРБ, ССД на Мафиняски и СДС, вкл. люспите им, като ДСБ. Тъй като това явно няма да стане, явно няма да имаме и нормална пешеходна среда, вкл. и за детски колички.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките родители и горките деца, осъдени да живеят в България...докато избягат някой ден
2
25
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 8 години
Хората няма какво да ядат, тия с бебета ни занимават!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успех им желая. Колко писма изписах, на колко телефона се обадих, докато бутах количка преди няколко години - напразно! Хеле за две трошки на тротоара, които от години не са се мърдали и са хванали бурени колко пъти звънях.... - още си стоят! Всичко е напразно, хора!