Сигнал за дете в беда? Само с електронен подпис!

С това безумие се сблъсква една притеснена майка от София
28 юли 2015 15:40,
22
Сигнал за дете в беда? Само с електронен подпис!
Снимка: Gettyimages

Колко е трудно да подадеш сигнал за насилие над дете в институцията, която е отговорна точно за това? Това се наложило да разбере Даниела Ангелова, която искала да алармира за нередност в столичен детски център, който сина й посещавал.

Преди година синът на Даниела, който бил на годинка и половина, започва да посещава детски център "Смехурко" в столичния квартал Сердика. Центърът предлага почасов и целодневен престой с включена храна и спане.

"Използвахме услугите първо за час-два (в рамките на около месец, но не ежедневно), а по-късно за половин ден или повече (в рамките на около седмица). Един ден, след престой от 4-5 часа, забелязах, при преобличане на детето, силно зачервяване в горната част на едното краче. Червеното петно беше голямо горе-долу колкото ръка на човек. Споделих това със съпруга си и заедно помислихме над ситуацията. Предположихме, че може да са го ударили, но решихме, че за дете на неговата възраст е по-вероятно да е паднал", пише в писмото си до Закрила на детето притеснената майка.

"Около седмица след това (отново след престой в детския център) забелязах леки кръвонасядания и синини под формата на пръсти по ухото му. След разговор със съпруга ми решихме да спрем да се доверяваме на служителите в центъра, в частност на Петя (не зная фамилно име), която е там всеки ден от отварянето на центъра до 16:30, когато се извършва смяна на персонала. Предполагам, че в центъра служителите нямат педагогическо образование. Не съм запозната с повече подробности относно центъра, затова оставям преценката на вас какви дейности да бъдат предприети", завършва молбата си Даниела.

След седмица, две, след като никой от Агенцията не се свързва с нея, Даниела решава да се обади по телефона и да подаде сигнала си там. След дълго лутане из сайта, майката намира номер, който трябва да отговаря за сигналите.

Гласът от отсрещната страна на слушалката и обяснява раздразнено, че на този номер не се приемат никакви сигнали и я съветва да се жалва в писмен вид. След като Даниела и обяснява, че писмото вече е факт, служителката обяснява, че срокът за отговор е 30 дни.

Отговор така и не пристига. Днес обаче Даниела звъни отново, този път на "Център за обаждания и предоставяне на социална информация към Министерството на труда и социалната политика. Става ясно, че сигналът е бил невалиден, защото ако жалбата е подадена на електронната поща на Агенцията, то писмото трябва да бъде заверено с електронен подпис! Другият вариант бил да използва старомодния начин и да изпрати писмо по пощата.

"Смятам че е редно сигналът ми да бъде разгледан и най-вече подаването на сигнали да е лесна процедура", разказва ни притеснената майка.

"Просто исках да отидат и да преценят на място дали всичко е наред!", добавя тя. Даниела споделя още, че е чувала как хората от квартала разказват и други подобни истории за въпросния център. И се възмущава как е възможно да е толкова трудно да защитиш детето си и какво общо има електронния подпис със здравето и сигурността на най-беззащитните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако го бяхте пуснали във фейсбук явно щеше нещо да се направи, това е България....само така нещо се случва да има масовост, новините....за да си свърши някой работата.
13
0
 
0
 
! Отговори
логика е нужна преди 8 години
Принципът е човек да спечели с пари, с които преживява. Частните фирми наемат не- или недостатъчно квалифицирани кадри, за да спестят и да излязат на приход. Така е по цялото земно кълбо. От друга страна, илюзията за формалните права на човека кара хората да мислят, че са в по-различно положение от животните в джунглата. Не са. Законите са същите-оцеляване. Сега това става само с пари. Е на какво не бихте били готови, за да оцелеете. Но най-важното -отговорността за твоето здраве е изцяло твоя.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно в реда на нещата. Ако само някой журналист има куража да се разрови чии съпруги работят в т.н. Агенция за закрила на децата ще стане ясно защо там нищо не се върши. Те са там само за да им върви трудовият стаж и да взимат едни доста добри заплати.
11
1
 
4
 
! Отговори
Кашалот преди 8 години
До бащаАма ти си мислиш, че теб няма кой да те ошамари ли? Безсмъртен ли си? Не е редно да се взима правосъдието в собствени ръце. А ако се вземе, често пъти после боли повече. Много е лесно да си ербап така, на приказки.PS И аз съм баща. 120 кг. С лично оръжие. Бивш самбист. Досега не ми се е налагало да правя това, което ти се заканваш. А теб не те знам, какъв баща си, но от думите ти се вижда, че явно си примитив.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Журналята, моля, ако сте истински такива, ще потърсите и другата страна за коментар и няма да избягате от фокуса на статията, че нещо не я разбрах... Акцентът е върху бездействието на институциите или търсите поредната сензация за насилие?! Ся кфо използвате инерцията от случая с Христо и дай да драскаме.
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки може да си праща е-мейли...........абсолютни прави са от Министерството!Другия вариант и писмено, какво толкова, ако не ти се ходи до място, върви до пощата и го прати препоръчано, ще имаш обратна разписка и готово. Българите нямат угодия!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг. "Не съм запозната с повече подробности относно центъра, затова оставям преценката на вас какви дейности да бъдат предприети." Ми като не е запозната жената с повече подробности, вие защо така смело разгласявате името на центъра и служителката. Значи криминалните са с инициали, а Петя е Петя.Детето ми две лета ходи там и сме изключително доволни! Искрено се надявам това, което се е случило на детето да е недоразумение!!!
7
9
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
И какъв е сигналът - "детето ми има зачервяване на крачето, не вярвам на Петя". Много бързо нарекохте това "насилие" - не знам майчицата ли, авторката ли. Абе, мрънкалници, за всичко ли ще ви дундурка т.нар. държава. За децата, за работа, за помощи. И какво точно ще направи тази Агенция (дето госпожата не е изяснила и коя е?) Ще набие персонала? Ще го уволни?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, ама какво иска тази майка, как няма да сложи елетронен подпис на сигнала ? видеозапис и самопризнания от персонала, както и улики съгласно чл.123 ал7, 9, 10 от КУЙГФДСК на КЛЙЛК надявам се да се е сетила да приложи, иначе що за сигнал е това ?!?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а преди 4 дена парламента бъбореше че искали повече деца :)
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да, тя какво очаква, да прати някакъв мейл от бог знае каква поща и да се взима на сериозно?
3
1
 
17
 
! Отговори
баща преди 8 години
Отвинтвам и главата без да се замисля на *** Петя ли е, ква е. Да посяга на дете е углавно престъпление. После идва ред на тая измислена агенция , няколко бушонирани тьотки - чиновнички да се замислят следващия път след сигнал.
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова хич не се занимавайте с институциите. Саморазправа му е майката. Отиваш и трошиш на място и тва е. Все пак живеем в анархия.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненормална работа.. типична за нашата държава.