Столичани харесаха Витошка, барабар с пейките...

След протестите и поисканите оставки, пейките са все така недостъпни
Обновена: 28 юли 2015 14:06 | 28 юли 2015 11:32,
67

Снимка: Dnes.bg

Часът е 8 и Витошка е вече будна. По новите й пейки са поседнали пенсионери, радващи се на сутрешната прохлада. Младежи разнасят пълни с кафе чаши и крачат бодро към работните си места. Магазините са затворени, повечето заведения също. Тече подготовката за предстоящия ден – булевардът е старателно измит, вече се поливат и последните саксии с цветя, чистачките метат, сменят кошчета...

Преди седмица, тихичко и без излишни фанфари, ремонтираната Витошка бе завършена, плочките бяха наредени, машините се изтеглиха и работниците се насочиха към други обекти. Няколко дни след "откриването", будни граждани, обединени зад каузата "Спаси София", решиха да тестват новия булевард и да поседнат на пейките на пъпа на столицата. Оказа се, че това на места е доста неудобно, че дори невъзможно, тъй като масите на заведенията са толкова близо, че седящият на общественото място гражданин се превръща в натрапник. Последваха протести, поискаха се оставки, разпоредиха се проверки...

Днес "бар" пейките са все така недостъпни и празни. А гражданите са си харесали други, на които да се чувстват спокойно. И макар заведенията да са все още затворени, ясно се вижда, че бизнесмените са се възползвали от създалата се ситуация по възможно най-добрия търговски начин.

Още по темата

Но въпреки присвоените от заведенията пейки и леко неравните нови плочки обаче, столичани и гости на София харесаха ремонтираната Витошка.

"Ние не сме от тук и можем само да се възхищаваме! Много ни харесва. Дъщеря ни живее тук, идвали сме и преди, но беше разкопано, разровено, а сега вече е чудесно", казват за Dnes.bg Милена и Тодор, които отдъхват на една от новите пейки.

"Много ми харесва!", споделя мнението им и Иван. - Трябват ни само гълъби, както има в други европейски градове. Да идват, да кацат при хората, тогава ще бъде наистина прекрасно. Нека има и повече фонтани", допълва той.

Иван е на мнение, че на всеки не може да се угоди, а блокираните пейки не го дразнят, тъй като е фен на заведенията. Според него за пешеходците има достатъчно място, а пейки за сядане има в изобилие. "Каквото и да говорят, сега е много по-добре от преди", споделя още той.

Ремонтираният булевард се е харесал и на Слави: "Лошото е само, че им отне толкова много време да го завършат", казва ни той.

Въпреки че хората харесват новата визия на емблематичния булевард, други будни граждани все още чакат новия фонтан, а не "бидето", което стои, очакват и проверките, които разпореди главният архитект на София Петър Диков.

След тях ще стане ясно дали бизнесмените са надвишили правата си и незаконно са разширили позволената им за ползване площ. А ако не са, защо тогава тротоарно право в столицата се отдава по толкова нелеп начин.

А какви ще са глобите за нахалните бизнесмени, арх. Петър Диков отказа да посочи. Това било работа на Столичния инспекторат.

Дронът ни над Витошка, вижте я и Вие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Супер, заради дъщерите на такива като "Милена и Тодор" родният ни град се напълни с "мякащи" некомпетентни гастарбайтери, замърсяващи околоушното ни пространство с "книжовен" език."Бизнесмените" с кафенетата нямат друг избор, след като магазините бяха "убити" от моловете. С носталгия и напук на природозащитниците си спомням, как нарочно влизах с колата в задръстването и се радвах на "кипящият" живот,а сега всичко е стерилно, направено показно,заради кого?ЕС? РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЖИТЕЛСТВОТО!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ме дразнят коментарите, че селяните казвали Витошка, а не бул.Витоша! То и в провинцията казват:Ще се разходим по главната!Тая "главна" 100% си има и друго име.Или трябва да казваме "Ще се разходим по бул.Витоша", щото по-тържествено звучи, някак си.А и вие, изискващите да се казва бул.Витоша не бива да пишете тук,щом сте толкова интелектуално извисени, не е редно да се принизявате на ниво масова интернет разговорна комуникация :) Нямам против вас хора,просто си разсъждавам над забележките
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, спретнато е станало, но някак голо ми седи, липсват дървета, със сигурност едно време имаше повече,големи дървета с голяма сянка.Пейките на кафенетата ли са?Да бяха помислили повече удобства за пешеходците, една две чешмички щеше да е готино да има.Ама тия работи не зависят от нас, други акъли ги мислят.Тоя умивалник(фонтан) не ме кефи.И въпреки всичко, считам, че се полагат грижи за София, поне да бъде по-спретната. Едно време не беше така, сиво, мрачно, прашно, рушащо се,но имаше дървета
47
2
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Луд на шарено са редва! Улицата с цветният паваж прилича на обществена баня преди години но мозайката е в оголемен /паважен/ вид! пп. Визуална вместо да разширят улицата те са се на*али! Коридорчета, тунелчета, ... !
46
4
 
6
 
! Отговори
скибай майна преди 8 години
Ако съборят сградите от двете страни и ги издигнат наново в бароков стил, улицата ще заприлича на европейска...............и на ''Главната'' в Пловдив.
45
2
 
9
 
! Отговори
Nika преди 8 години
Ако това е "емблемата" на София много сме зле с градския дизайн. Витошка можеше да се свърже идейно с планината - зеленина, води, цветя, интересни мозайки. За съжаление единственият свеж акцент са кафенетата. Иначе е повече от скучна и ако се загледате - много лошо изпълнение, неравна, незавършени орнаменти около дърветата, мрачни блокчета, недобре стоящи обеми на цветарници с герба на София. Тъпотия и скука!!!
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да забранят колоездачите и да ограничат малко площите на кафетата. Все пак това е пешеходна зона, не е колодрум, нито е пазар!
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da mahnat darvetata i da slojat palmi...
42
8
 
2
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
Не се косете ,зимата ще има много празни пейки.
41
12
 
8
 
! Отговори
злобен преди 8 години
Леле каква злоба у комунистите.Е затова си заслужава да се живее.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo ot tezi goliami sen4esti dyrveta sa iz4eznali za6to?
39
7
 
6
 
! Отговори
x преди 8 години
те хубаво са сложили пейки, ама да раздават и безплатни хапчета, като чета статията има ГОЛЯМА нужда от повече хапчета хахахахахахаах
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента да се изсекат дърветата и селяните бизнесмени да насадат лук, чесън и спанак. Ниска растителност, дето си поискал един вчера ...
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega, ako prodaljat i kam garata, shte sa super
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако общината сложи поне 100 /сто/ пъти повече пейки на бул. Витоша, може би нещата ще започнат да изглеждат малко по-добре.
35
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За парите, които Фандъкова прахоса за ремонти на бул. Витоша, там сега трябваше да има чудеса, примерно дърветата да пеят и танцуват.
34
9
 
12
 
! Отговори
Сега е грозен преди 8 години
Има куп снимки на стара София през годините, вкл. и от преди 1900-та година. Вижте как е добре е изглеждал бул. Витоша през годините и как грозно го направи Фандъкова.
33
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Браво Валерия!Написала си чудесно литературно есе :-D
32
6
 
21
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Както навсякъде в България през последните години и бул. Витоша бе направен без капка мисъл за красота и удобство. Целта на всеки е ясна - чрез поредния ремонт, да се открадне повече, че избори идват и избиратели трябва да се купуват, а и за мафиотските джобове трябва да има и то много.
31
6
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Доста лошо "ремонтираха" бул. Витоша или Витошка, както я нарича селянията. Минимумът, който трябваше там е зеленина, която там почти изчезна. За какво са ми тези заведения там, когато ги няма дърветата, да ми пазят сянка?! Сега през лятото там става адска жега - плочиет се нагряват и става като в пещ, защото ... няма зеленина, а там имаше два реда големи дървета, от които сега са останали 20-30%. Останалите ги унищожиха, за да има място за тъпите заведения.