Хладилник на доброто събира храна за нуждаещи се

Инициативата "Ако си дал..." трогна социалните мрежи
Обновена: 26 авг 2015 14:08 | 26 авг 2015 12:14,
53
Хладилник на доброто събира храна за нуждаещи се
Снимка: facebook

Една инициатива събира десетки хиляди българи във Facebook, въпреки че започна преди по-малко от 24 часа.

Авторите й са я кръстили "HELP CORNER" и е част от по-голяма инициатива "Ако си дал..."

Вчера отвори врати първия от стотици хладилници, от които хора в затруднение ще могат да си взимат храна 24 часа в денонощието. Тази храна ще бъде оставена от хора, които често заминавайки на почивки, командировки или просто за уикенда, оставят в домащния си хладилник храна, която впоследствие се разваля и бива хвърляна.

Организаторите на инициативата призовават и собственици на хранителни магазини да не хвърлят храната, чийто срок за годност изтича след ден, а да я оставят във въпросните хладилници.

Първият такъв хладилник се намира на на ул. "Янко Забунов" и ул. "Бурел" в квартал Иван Вазов в София.

"Моля ви, помогнете тази информация да стигне до повече хора. Заедно сме по силни, ще променим живота си и средата, когато си помагаме", призовават от "Ако си дал..."

Снимката, която беше споделена близо 14 хил. пъти за по-малко от денонощие, е качена от Стефан Чолаков, който заедно с 15-годишния Мино Караджов, са хората зад благородната кауза.

Според данните на Българската хранителна банка (БХБ) около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука. От там са изчислили, че това се равнява на 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка порция е около 300 грама.

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Мона Пена преди 8 години
Както винаги добрите идеи се "давят" в нашите нрави. Става въпрос за това, че ако ви остане храна, която е годна, но не можете да изконсумирате, да я опаковате и оставите в хладилника. Защо все ни е нужен контрол? Защото сме *** и защото никога не мислим за другите позитивно. Винаги се появяват съмнения за злосторници, за крадливи субекти (като нас?) и т.н. Не сме добри хора! Защото сме озлобели до безумие! То си личи и по написаното. Хора, станете добри и ще живеете по-добре!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра инициатива,но само по принцип.Защо мислите ,че не са се сетили.?А контролът?Нали първият който го заболи корема от преяждане ще Ви осъди
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотна инициатива!!! Дано се включат повече хора!Може да се сложат реклами на тези фризери и така поддръжката им да се плаща от рекламодателите, което да позволява на мрежата да се разраства.
18
1
 
4
 
! Отговори
x преди 8 години
"собственици на хранителни магазини да не хвърлят храната, чийто срок за годност изтича след ден"изхвърлят храната след срока за годност? изпийте си хапчетата!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще мине време и ще разберете , че тази власт е вредна такива новини въобще и не ги чета
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замразете ББ, Кунева и Краста Лина.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С лекота ще го метнат на каруцата тоя хладилник шведите и язък за иначе добрата инициатива.
14
4
 
8
 
! Отговори
Юсмер Юсуф преди 8 години
Къде бе батета викате е тоа хладилник ?
13
6
 
6
 
! Отговори
бира скара преди 8 години
а немали да има и неква иницятива за хладилници с биричка и ледена мастика така за жежкото лято неможе само мезе да има треба и пиячка
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а не е ли по-добре да се даде на някой център/кухня, които помагат на такива (та дори и хладилника да се сложи на такова място). Хладилник без контрол, ще стане плячка на недобросъвестни хора, както храната така и самия хладилник. Има достатъчно такива, не крайно нуждаещ се, ама що пък да не напълни торбата като така и така минава край "free shop-a".
11
1
 
11
 
! Отговори
Емил Димитров преди 8 години
"Акото си дал, акото си дал,акото си дал, на бедния,не си живял, не си живял,напра-а-а-зно..."
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм песимист, но не знам това как ще проработи.
9
3
 
14
 
! Отговори
Сто преди 8 години
Направете и хладилник за пиячка, ще бъде забавно
8
8
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
За кое те е грижа дребни човече? За децата ти ли например? Много лошо ако детето ти би изяло нещо от някакъв си хладилник. Тук идва ред на възпитанието! Плюс това като се нареждат нещата в хладилника (и имайки предвид къде е дръжката му) се предполага ,че няма да може едно 3-4 годишно детенце да си взима спокойно храна и да яде.Ако някой иска да се "избъзика" може и сега да го направи ,като остави храна ДО кошовете , и сложи в храната каквото си пожелае! За такива хора ограничения няма!
7
5
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Виж сега ако искаш да помагаш го правиш. Ако не искаш има хиляди причини. Може и земетресение да стане и да падне хладилника , всичко да се строши. Може и пожар - всичко да изгори. Може някой да го остави отворен и животните да изядат всичко. Всичко може ;)
6
8
 
23
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
ТИ кой си за да ти гарантира някой нещо бе човече дребно? Като някой клошар вземе всичко и го изяде - жив и здрав да е! Ще се изненадаш ,че точно клошарите биха били по-разбрани от теб и ще изяде колкото му се яде. Ако пък е чак толкова гладен защо да не изяде всичко ? Какъв ви е проблема? Става въпрос за изхвърлена храна , а не за специално закупена. Гаранции искали те - кои сте вие бре?
5
4
 
12
 
! Отговори
до Tulski преди 8 години
Типично по български. Или помагаш или не . Ходи ги търси ти "необикновените" хора за дарения. Няма голяма философия в помагането и в това изобщо да живееш щастливо. Просто гледай себе си. Омръзнало ми е от такива като теб.
4
5
 
15
 
! Отговори
... преди 8 години
Глупаците веднага се навъдиха с изтъкване на "кусури". Това не е бизнес план или европроект. Ти като си хвърлиш развалената храна в коша , ако някое дете или човек в нужда я изрови и я изяде ти ли носиш отговорност? Когато се прави нещо само от добра воля да се помага, не е нужно да отговаря на ЕС стандарти и на законодателната система. В крайна сметка,който ще консумира храната си носи отговорността и той преценя в какво качество е.
3
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
идеята е ***, кой ще отговаря ако някое дете яде от хладилника и се отрови и вземе че умре?
2
1
 
22
 
! Отговори
мда преди 8 години
Много добра идея , НООО както винаги има "но". Идеята е добра но се съмнявам някой да е отчел факта, че може да се появят усложнения. Кой каква отговорност носи при недоброжелателност от страна на някой. Не дай си боже да има хранително натравяне, алергична реакция и тн... Иначе като цяло идеята е добра защото има мног хора които имат нужда а много хора които нямат проблем да дарят (особено ако и без това няма д амогат да го изконсумират).