Китайците харесаха София, туристите се увеличават

На Фандъкова обаче й се виждат малко, били само 5 000
16
Китайците харесаха София, туристите се увеличават
Снимка: БТА

По Черноморието може и да има отлив на туристи, но столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали с ръст от 6% за първите шест месец на тази година в сравнение с миналата. Освен това все повече чужденци посещавали столицата, като най-висок е ръстът на китайските туристи – с цели 45%.

Още по темата

Въпреки това става въпрос за около 5 000 души, което е много под възможностите на града, призна Фандъкова. Има увеличаване на туристите и от Израел, Украйна и Япония.

От началото на годината до края на юни броят на регистрираните гости на столицата е половин милион,  съобщи още кметът по време на заседанието на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община.

Около 300 хиляди са чуждестранните туристи, а близо 200 хиляди са българските, като най-голям е броят им през юни. От чуждестранните туристи, посетили София, най-много са тези от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция.

Столичният градоначалник добави, че се разработват още няколко обекта, с които центърът на София ще се превърне в сериозна туристическа атракция.

"Най-старият обект на територията на Столична община е неолитното селище в район "Слатина", където археологическите проучвания продължават и тази година сме на финала", заяви Фандъкова и добави, че очаква следващата година вече да има и проект за експониране и разработване на туристически маршрут до този обект, който ще разкрие историята на тези земи от преди 8 хил. години.

Работи се усилено и по Западна порта на античната крепост Сердика, както и на площад "Света Неделя". Министерството на културата довършва проекта за Ларгото.

"С тези няколко обекта центърът на София се превръща видимо в една сериозна туристическа атракция. Това означава, че маршрутът от оста от храм-паметник "Св. Александър Невски" ще се разшири чувствително и в посока Музея за история на София, който ще бъде открит на 17 септември и ще бъде един своеобразен завършек на това пространство", посочи Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Галя преди 8 години
София става все по-красива и действително е пълна с туристи :)
11
8
 
4
 
! Отговори
Зян Зън преди 8 години
Китайците се славят с отвратителното си поведение ! Не ни трябват тука !!!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват избори , ако трябва и марсианци ще дойдат да видят управлението *** ..
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуснете сирийските емигранти по апартаментите по морето!И, без това стоят целогодишно празни!Ползват ги само ...до 2-м./годишно!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През софия винаги преминавам транзит.
7
5
 
11
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Браво и на Фандъкова и на кмета на район Средец - Вергиния Стоянова, защото тя има не по-малко услуги центъра на София да изглежда по този невероятен начин!
6
10
 
3
 
! Отговори
така, така... преди 8 години
ПО-ДОБРЕ КИТАЙЦИ ...ОТКОЛКОТО РУСНАЦИ!!СИРИЙЦИТЕ СА СЪЩО ДОБРЕ ДОШЛИ!!!ТАЯ НАША ДУПЕДАВСКА ***, ТРЕБВА ДА СЕ ЗАМЕНИ И ЗАТЪРКА!
5
12
 
5
 
! Отговори
пурко преди 8 години
Значи хвалите китайските селяни, който ви идват в шоплука, а постоянно ревете срещу българските селяни. Ами стига повече! За стотина години откакто сте столица стандартите ви са едни такива, че май не знаете какво искате. Капризи с капризите ви.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Глупости на търкала. Особено от Русия, направо ще ги ''препълним'' курортите...Няма по-окъсани гащници в момента от тях
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данче, не бързай толкова и ние ще си имаме Чайна таун.Можеби Илиенци Таун!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, тая Фандъчка, ненастница! Само 5000 китайчета! Вярно, че за техите стадарти това е една паралелка първолаци, но ще дойдат още! Тази година 5000, догодина 50 000 000!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко че срутиха мавзолея, щяха да имат много големи приходи от китайците. Те обичат да се кланят на мумии.