Кубетата на "Невски" – пробити, тече по стенописите

При дъжд вадички се стичали и по патриарх Неофит
24 ное 2015 09:48,
19
Кубетата на "Невски" – пробити, тече по стенописите
Снимка: архив Булфото

Катедралният храм "Свети Александър Невски" протече над патриарх Неофит.

Кубетата му са пробити и при всеки по-обилен валеж вадички тръгват по стенописите от върха надолу и стигат чак до човешки ръст, установи проверка на "Монитор".

Въпреки плачевното състояние на най-големия действащ храм на Балканския полуостров, Светият синод все още не е обявил обществена поръчка за ремонта му, а след това и за самата реставрацията на зографията.

Към момента за тези дейности са събрани 20,7 млн. лева. Работата обаче все още не е започнала, тъй като теренът не е заснет и няма изготвен проект, обясни настоятелят на катедралата Тивериополският епископ Тихон.

Общо 20 млн. лв. от държавния бюджет за тази и за следващата година са предвидени за възстановяването на сградата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Ради преди 8 години
Нали искаха собственост, ха сега да я ремонтиратВозят се в коли като мутрите. Златни ланци и хомо гуляи. Пловдивския дядо николай има и охрана - млади яки момчетаКандидат е за патриарх.Боже, пази ни от тези лицемери.
12
0
 
1
 
! Отговори
Свещенник преди 8 години
Алуууууу парите на църквата отиват за гейски оргиииииии....в всяка църква си има такива оргиииии с много алкохол....българина е без вяра и морал,сега ли разбрахте къде постъпват всяка година милионни
11
1
 
6
 
! Отговори
Попа преди 8 години
Колко пъти трябва да правят ремонт .През 2013 бяха завършили ремонта на кубетата .Май иска на всеки три години само ремонт да се прави за да се отклоняват милионите за тази цел.Попа се дави в един вир ,селянин се притекъл на помощ и му казал Дай ръка но попа казал няма да ти дам хайде дай ръката за да те спася попа отказва и казал по добре да се удавя откилкото да дам и селянина казал еееее ето ти давам ръката
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо държавата да отпуска пари на тази мафия?! Нима не се събират пари от дарения в храма, нима не се печелят пари от свещи в храма, нима ритуалите там са безплатни?! Отдавана българскат църква загуби светостта си, много отдавна, още преди да почнат показно да миросват от лексусите божийте служителил. Срам и позор!
9
2
 
3
 
! Отговори
5y6u преди 8 години
няма църквата пари за ремонт, та затова 20мил от данъци.. а иначе по 1лв свещичката..еййй,.. няма оправия ей... хрантутници, ей така хората се отказват от вярата си заради грозното ви поведение. Възмутително и гротеска.. а вие уж трябва да водите стадото божие
8
1
 
2
 
! Отговори
мда преди 8 години
Отче ,че тези уж борци срещу ИДИЛ викат на на Мохамед пророк ,отче.Виж БД. Бедна Българио .За тебе те умряха и една достойна бе заради тях. Щото днешната *** я затри.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Добри им е събрал пари на тия фарисеи. Остава да си свършат работата и да си оправят храма. Щото "Бог помага, ала в кошара не вкарва"... Нито ще слезе от небето, нито ще метне кръста на рамо, за да оправи кубетата на храма., щото видиш ли "наместниците" Му не могат да се накраднат!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е за лимузините и кифтетата на дупетатите да има пари! За какво им е култура на оскотелите от безпаричие българи!? Преди малко минаха библиотекарите пред община Бургас да искат вдигане на минималните им заплати. Жалка картинка!
5
6
 
16
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е от Светия Синод да се помолят по-усърдно на Господ и той като собственик на катедралата да отпусне средства за ремонта, няма нужда от държавно финансиране.
4
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде да рухва вече. Аман от религиозни простотии.
3
0
 
15
 
! Отговори
one преди 8 години
а парите от наемите на имотите в центъра на софия къде отиват.и ес оправдават с някакви процедури, ми да си предвидят колко време ще им трябва и да си поскат обществената поръчка а не да ни занимават че храмът тече
2
3
 
20
 
! Отговори
баба меца преди 8 години
Явно толкова им пука на синодалните старци за храма! Срам и позор! Дейностите трябва да са под строг контрол, за да не съсипят уникалните и безценни стенописи.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безхаберие! Да кажеш, че нямат мангизи, а то...