С колело от ЦУМ до НДК? Може – скоро!

Общината обсъжда изграждането на 33 станции с 400 велосипеда
27 ное 2015 17:00,
10
С колело от ЦУМ до  НДК? Може – скоро!
Снимка: архив Reuters

Взимаш колело от станция за велосипеди на ЦУМ, въртиш педалите до НДК, оставяш го на друга станция там и продължаваш по пътя си. Това може да стане реалност скоро и в София, ако СОС приеме предложението на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Дебатът започва в понеделник.

Идеята е услугата обществени велосипеди да бъде дадена на концесия. Предложението на Фандъкова е за изграждането на първи етап на 33 велосипедни обменни станции в центъра около НДК и около Централна гара.

"На тези 33 велосипедни станции ще бъдат позиционирани малко над 400 велосипеда. На всяка велосипедна станция ще има от 12 до 15 велосипеда, а останалите места ще се празни, за да има къде да бъдат оставени ползваните вече велосипеди", разказа пред "Фокус" съветникът от ГЕРБ в СОС Зафир Зарков. 

Той обясни, че идеята е човек да може да си вземе колело например от станцията пред ЦУМ, да се придвижи с него до НДК и там да го остави на станцията  за велосипеди.

Според Зарков ако все повече хора започнат да се придвижват с велосипед, това ще намали трафика, задръстванията и вредните емисии. "Ако някой реши да се придвижи с велосипед от бул. "Сливница" или от Централна гара до НДК, то ще може да го направи, а дори може би ще стигне и по-бързо", даде друг пример той.

В общината планират и изграждане на велосипедни трасета, а някои от маршрутите вече се работят. Ще бъде осъществена връзка на съществуващото трасе на бул. "Евлоги Георгиев" през ул. "Раковска" до изграденото вече трасе на бул. "Цар Борис III".

В момента с ремонта на бул. "Витоша" се изгражда и велосипедно трасе, което от бул. "Патриарх Евтимий" стига до Южния парк. Предстои изграждане и на двупосочно велосипедно трасе по цялата дължина от ул. "Г. С. Раковски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова врътка ли измислиха цъ цъ цъ.... съвсем ни окрадохте ейййй....Не е лоша идеята, но като знам, че столичната мобилност е на загуба как да подкрепям поредната кражба?!?Явно вече от кучетата не стига....
8
1
 
3
 
! Отговори
Асвалт преди 8 години
Долу крадливия,корумпиран катун София....София НЕ Е България и стига са живееели на гърба на бедния народ....дайте парите за други малки градчета,села извън катуна на крадливата учителка
7
0
 
4
 
! Отговори
Ромале преди 8 години
ко? ша дава безплатно вилосипет?
6
0
 
7
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
трябва да си Камикадзе за да караш в София колело
5
1
 
5
 
! Отговори
голяма умност преди 8 години
Поредната т&па идея на картофопроизводителката която няма да има никаква практическа стойност най-много тези велосипеди да си намерят паркинг във Филиповци и Факултето.
4
1
 
13
 
! Отговори
54yertyeryu преди 8 години
Малееееее, стрешен преход е това!!!!! Егати разстоянието! Общината да помисли за изграждане на междинни базови лагери за почивка, храна, вода....
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С колело от ЦУМ до НДК !!!!!С колелото за 15 минути, пеша за четвърт час.Всъщност с колелото може да е и повече - докато го вземеш, докато го оставиш, ....
2
0
 
6
 
! Отговори
лол преди 8 години
Колко ще оцелее в *** това иначе добро начинание?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли ще изземат тротоарите от пешеходците и майките с колички, за да теглят една боя за милиони лева и да кажат - ето, има велосипедна алея?! Май пак ще е така.Никъде по света така не се правят "велосипедни алеи".