1,50 лв. билетчето в София. Откога? Как е в Европа?

Ще бием чехи, словаци, гърци, че и швейцарци
20 яну 2016 12:00, Екип на Investor.bg
219
1,50 лв. билетчето в София. Откога? Как е в Европа?
Снимка: Dnes.bg

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) предлага билетчето за градския транспорт в София да поскъпне до 1,50 лв.

Решението предстои да вземе Столичният общински съвет в следващите месеци, като се очаква това да стане до април.

Промяна в цените цените не се предвижда за електронния билет и картите за градския транспорт.

Пълна промяна на таксуването в градския транспорт на София може да има от 2017 г. с въвеждането на електронна "тикет система". Тогава ще се плаща спрямо времето, за което ползваме градския транспорт. Така, който се вози повече ще плаща повече, а не както е в момента - лев и за една спирка, а и за десет.

Според анализаторите от Инфограф Явор Алексиев и Веселин Божков предложената цена има за цел постигнето на компромисен вариант - някъде между сегашната цена от 1 лв. и предложеният ръст от 50 ст.

Предложението на ЦГМ им дава повод да сравнят цените на градския транспорт в София и тези в други европейски столици.

Ето какво казват данните:

Едно евро не купува същото количество стоки и услуги в различните страни от ЕС. Докато в София за тази сума можете да отидете до центъра и да се върнете, в Лондон няма да можете да си позволите дори едно единствено пътуване. И все пак: в номинално изражение билетът е най-евтин именно в София (0,51 евро).

За да сравним "стойността" на едно пътуване в София с това в други европейски столици, използвахме последните данни на Евростат за паритетите на покупателната способност (ППС) в страните от ЕС.

ППС се използват за превръщане на номиналните разходи в национална валута (лева, евро, паунд и т.н.) в единна условна валута, наричана "Стандарт на покупателната способност" (СПС). Тази условна валута има еднаква покупателна способност във всички страни от ЕС, което позволява да се използва за база на подобни сравнения.

Например: Минималната работна заплата (МРЗ) в Полша през втората половина на 2015 г. е 418 евро, а тази в България – 194 евро. В номинално отношение МРЗ в Полша е 2,15 пъти по-висока от тази в България. Обаче, ако вземем предвид различната цена на стоките и услугите в полската и българската икономика и приложим ППС, минималната заплата в Полша възлиза на 749 СПС, а тази в България – на 401 СПС – разликата се стопява до 1,87 пъти.

Тази промяна отразява факта, че цените у нас са по-ниски от тези в Полша и че 1 евро у нас може да купи повече стоки или услуги, като в крайна сметка този ефект в цените е по-силен от разликата в заплатите.

Към момента единствената столица, в която цената на един билет за градския транспорт е по-ниска от тази в София, е Братислава. Малко по-скъп (както в номинално изражение, така и в СПС) е транспортът в Букурещ.

Сравнението, базирано на покупателната способност, показва, че ако цената на билета в градския транспорт бъде увеличена до 1,50 лв. (приблизително 0,77 евро), неговата стойност в СПС би надминала тази в 10 европейски столици - Вилнюс, Цюрих, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ.

Подобен „скок” би бил трудно защитим (особено в условията на рекордно ниски цени на горивата), поради което вероятността да се случи е минимална, смятат  Явор Алексиев и Веселин Божков.

Още графики можете да разгледате в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Преди да качвате цените до европейските защото трябва цените да са съпоставими с европейските нали така другаре? качете ЗАПЛАТИТЕ до европейските защото иначе НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ ПЛАЩА
179
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Добре, те цената искат да я повишат но защо свалят непрекъснато качеството? Не може билета да е 1:50 а да чакаш тролейбус 4 например от 25 до 40 минути! Не е нормален интервал на движение нещо над 10 минути. Ако направят така че превозните средства да се движат редовно без никакви изключения на интервали под 10 минути всяка линия то може и да се говори за поскъпване. В момента просто не го виждам на какво отгоре. Ама такава е държавата ясно е.
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"BENZINYT V SVETA PADA V BG SE VDIGA A VYRVI DEBELEI RUSIQ LI VIE VINOVNA A GOVEDA?PREZ SOCA BILETCHETO BE 6 STOTINKI XLQBA 26 NAFTATA 8 BENZINA 16."Беше, ама златния резерв на България замина с вагони за Русия. Еххх, българиноооо......
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aко направят цената на билетче 1.50, без да са ми вдигнали заплатата или осигуровката за безработица или пенсията или майчинските или студентската стипендия... тогава ОБЕЩАВАМ, че НЯМА да дупча билети повече!!! Даже и в метрото ще влизам БЕЗ билет!!!
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа, с Лондон взехме да се сравняваме, там дето за 1 час изкарват колкото ние за пълен работен ден, и, видите ли, много чудно как с 1 евро няма да стигнеш до мегданя на Лондона. Вдигнете, вдигнете. Най-евтини били билетите при нас - ами след като заплатите ни са най-малките какво има да се констатира изобщо???
175
1
 
11
 
! Отговори
Малоумен преди 8 години
Абърдийн, Шотландия, инфо от тази сутрин: Билет от граския транспортза цяла седмица , така наречения weekly ticket е 10 паунда- неограничено возене за цяла седмица, съответно месечно е 40 паунда; Град Аксаково, Варненско-билет за целия месец 42 лв, Благодаря за вниманието.P.S Минимална заплата в Шотландия - 900 паунда
174
3
 
4
 
! Отговори
Така е преди 8 години
До Анонимен-абсолютно е прав!Вчера ходих без кола на работа-5 лева за билети!А с бензин за 5 лева,ще ходя поне5 пъти на работа!
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна в повечето големи градове има кондуктори във всяко превозно средство. Няма скандали, няма гратисчии, няма клошари.
172
1
 
8
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Не ме интересува -ОТ КОГА , а ше ви кажа -КАК Е В ЕВРОПА!!!По градския транспорт можеш да си сверяваш часовника!Така е в ЕВРОПА!!А тук как е-да ви каже Фъндъка!
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После защо имало задръствания. То стана по-евтино с колата да се придвижвам.
170
1
 
5
 
! Отговори
14/88 преди 8 години
До някойза черните трябва да е по-скъпо !
169
1
 
7
 
! Отговори
я да бягаш преди 8 години
До РОСИя си бий една в носа, 1лв. дори е скъпо !!!!! като дигнат заплатите да го направят 2-3лв.
168
2
 
8
 
! Отговори
Бибси преди 8 години
Диър селинджър от яд ли искате билетчето да стане толкова или сте прекалено *** да осъзнаете,че вашите деца ще дойдат в нашият град да учат вишУ и да работят.
167
3
 
7
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
КАК МОЖЕ 1.50. ДА СИ ГОВОРИ ЧЕСТНО ТОВА Е МНОГО ЕВТИНО ЗА СТОЛИЦА МИН ДА 2 ЛВ А МАКС.3 ЛВ ТОВА ЩЕ Е НОРМАЛНО КАТО ЕВРПЕЕСКА СТОЛИЦА.НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЕЦИ ПЛЮС СОФИАНЦИ ПОЛУЧАВАТ СТОЛИЧНИ ПАК ТОЛКОВАЕВТИНО
166
1
 
8
 
! Отговори
.. преди 8 години
Нека го направят така , че всеки един ползващ градски транспорт да си заплаща . А не един платил , друг не платил - идва контрола , сваля го и нищо , без глоби и тн ! Не е честно ! Аз винаги когато ми се налага да ползвам градският транспорт си плащам ВИНАГИ! И НЕ Е ЧЕСТНО КОГАТО НЯКОЙ НЕ Е ПЛАТИЛ НИЩО ДА НЕ ПОСЛЕДВА , А ДРУГИ ДА ПЛАЩАТ! Нека да направят така че няма как да ползваш превозното средство , ако не си закупиш билет !
165
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички вън от таз страна нека останат само *** и депутатите да видя тогава кой ще им плаща данъци и такси. Няма такава държава бе. Млади хора умират от неглежението на медици. Хората се избиват. Човек с убийства имат само условни. Няма един осъден депутат за корупция. Чудна държава.
164
0
 
21
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ако акараме индо-българите да си плащат билетчето ще има достатъчно постъпления и няма да се налага увеличение.
163
13
 
9
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Пада ви се софиянци, малко ви е. Вие докарахте капитализма в България. Вие спяхте по палатки и по жълтите плочки, вие палихте и трошихте.
162
2
 
15
 
! Отговори
три 888 преди 8 години
Софиянци помнят ли когато билетчето беше 6 стотинки, а с 1.50 можеше спокойно в една закусвалня да обядваш.
161
0
 
15
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 8 години
Гласувайте пак за ГЕРБ!