Пометените от лавина често снимали нощем Витоша

Спасител: Загиналите младежи можеше да оцелеят!
22 яну 2016 10:00,
18
Пометените от лавина често снимали нощем Витоша
Снимка: Reuters

Загиналите младежи можеше да оцелеят, ако бяха навлезли един по един в опасния участък, обяви планинският спасител Младен Братанов. Той участва във вчерашното издирване на двамата планинари, които загинаха след като бяха затрупани от лавина на Витоша.

По думите му загиналите не са попаднали случайно в планината – били са с добра екипировка. Според него основната превантивна мярка е да не се навлиза в опасни зони.

Още по темата

Помага и употребата на специална екипировка – раници за лавини, мощуци за кислород. Въпреки това дори и професионалната екипировка не гарантира оцеляване.

Братанов разказва пред bTV, че в спасителната операция са се включили 13 души – напълно достатъчен брой за акция с подобни размери. Започнали са работа при разсъмване в четвъртък сутрин, въпреки опасността от лавини.

Загиналите младежи често се качвали в планината, за да правят снимки, разказват техни близки. По думите им и двамата са били опитни планинари.

Въпреки това според служители на Планинската спасителна служба мъжете не са взели необходимите мерки, за да избегнат фатални инциденти – не са имали сонда, лавино предавател, лопата или специализирана екипировка.

В сряда през нощта двама млади мъже предприемат рисково изкачване над хижа Алеко към местността Заека, за да правят нощни фотографии. Предполага се, че са предизвикали лавината, която ги уби, докато са снимали.

Последната информация от тях е от полунощ, когато изпращат снимки на свои приятели като им казват, че очакват да се приберат към 2 ч. сутринта. Сигнал за изчезването им е подаден в 4 часа, след като младежите не се прибират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По някаква стажантска програма ли са "журналистите" в днес.бг, защото определено не са нито професионалисти, нито грамотни!
7
8
 
44
 
! Отговори
Джоко преди 8 години
Случаят с правописа не е изолиран. Време е да се провери кои "университети" дават дипломи на "журналята", кои са даскалите по български език !?!?!?
6
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мощуци??? Каква е тая дума, "журналисти"? Да не би да сте искали да кажете "мундщук". Правете си справки, бе младежи, поне в Гугле чукнете, ако не знаете, че има речници.
5
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат от съседната тема:"Жалко за младежите. Само човек, който търси красивото, който обича природата и планината, който се чувства свободен и силен, би тръгнал при такива условия нощем в планината.И наистина не разбирам злобните коментари в случая. Младежите са блъскали горе в планината при -20 градуса, за да направят снимките, за които са мечтали, за да създадат нещо красиво. Правили са това, което обичат, следвали са мечтите си, борили са се за тях. Мир на праха им."
4
8
 
59
 
! Отговори
някой преди 8 години
До Анонимен 5Неграмотността е на "журналиста", написал статията.Няма такава дума "мощук"в българския речник, няма!Авторът, ако е грамотен, случайно да е срещал думата "МУНДЩУК"?Произлиза от немската дума "мунд", която на български означава "уста"Ееееех, пуста й неграмотност, която е налазила и журналистите, ако са такива де.!
3
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявайте за невежеството ми, но какво е мощук?Да не би да имате предвид мундщук?
2
8
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
инкубаторът за *** в българия работи без почивка
1
9
 
54
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
И аз се учудих как може да има Младен с фамилията на Милен :)Светъл път на загиналите. Хората трябва да се съобразяват с планината, да уважават настроенията и състоянията й. Твърде дребни сме спрямо нея, за съжаление, понякога го разбираме твърде късно.