2 в 1 в София: Луковмарш и контрашествие

Националисти и опонентите им ще протестират в столицата
13 фев 2016 08:45,
132
2 в 1 в София: Луковмарш и контрашествие
Снимка: архив Булфото

Столицата ще е място на две противопоставящи се шествия днес.

Едното - Луковмарш ще се проведе за 13-ти пореден път. То ще тръгне в 17.30 часа от пилоните на НДК. Луковмарш е – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

Организирано е и контрашествие. То е инициатива на движението ”Антифашистко действие – София“ под надслов ”Без нацисти по улиците ни!“.

Контрашествието ще тръгне в  12 ч. също от пилоните на НДК, съобщава bTV.

Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се е борила "срещу масоните, евреите и комунистите", за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш отново се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Моят баща е бил областен воевода на организацията "Бранник" в третия по големина град в България. Четох му досието водено преди и след 9.9.1944 г. Никъде не видях той да се е занимавал с гонения на евреи или комунисти. Това не попречи да ни преследват затварят и издевателстват над нас и да ни наричат фашисти до към 1972 г.. После се закротиха. Е какъв фашист е бил баща ми и неговата организация.
68
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 8 години
бре, не мога да повярвам! комунисти и фашисти се карат. 10 промити мозъка срещу други 10 промити мозъка, кой от кой по-луд и са написали 130 коментара. вие сте две страни на една и съща монета, и двете страни искате да колите и да бесите докато останат само вашите хора. вие сте зверове, а не човеци.
67
1
 
5
 
! Отговори
Кой ? преди 8 години
Кой от управляващите преди 9 септември 1944-та е бил фашист?Цар Борис 3-ти ли дето не е дал нито един български войник да загине?И заплати с живота си затова!Генерал Луков ли благодарение на когото Кюстедил е още български град,а не сръбски?По скоро фашисти са ония дето преди 9-ти септември се правеха на партизани,а след 9-ти септември клаха и бесеха наред като еничари!По нашият край на такива им казват коматисти,а не комунисти!
66
1
 
4
 
! Отговори
факти преди 8 години
Миналата година генерал Луков беше обвиняван за смъртта на Сава и Васил Кокарешкови въпреки,че е бил убит 10 месеца преди това.Комунистите ще измислят какво ли не само и само да очернят националните ни герои които не са били комунисти.Преди 30 години за Вазов се говореше,че бил "каиталистически"автор,а за братята му генералите Георги и Владимир Вазови не бяхме и чували.Историята трябва да се учи от фактите,а не от управляващите,дето я коментират.
65
1
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
До циникаТрябва ли да чета подробните биографии на всичките осъдени и убити, включително и убитите без съд и присъда? Ще ми трябват поне 10 години, ако чета всеки ден по една биография, а ако чета и досиетата с доносите, ми трябват 100 години. А защо комунистите не "яхнаха" тази вълна? Защо когато "фашистките" български дипломати в цяла Европа издаваха български паспорти и съветска подводница е потопила пълен с бягащи от нацизма евреи кораб в Черно море, нашите комунисти мълчаха? Защо?
64
3
 
1
 
! Отговори
циника преди 8 години
Богомилчо, това че Пешев е яхнал едно надигащо се обществено движение за спасяване наевреите не го парви борец против антисемитизма. Всъщност, запознай се малко по-отблизо с биографията на Пешев.
63
2
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
До анонимния # 96 Вярно, Димотър Пешев е осъден на 15 години , а не на смърт. За фашизъм и антисемитизъм. Не е ли абсурдно спасителя на евреите да се осъди за фашизъм и антисемитизъм? Но защо търсим логика в действията на комунистите, там където я няма. В Нюрнберг, където са съдени всички нацисти от Международният трибунал, са издадени само 12 смъртни присъди, а народният съд на комуностите, осъди на смърт 2730 българи. Не е ли абсурд?. Убийци! Натегачи и слуги на Москва! Българоубийци!
62
8
 
21
 
! Отговори
България над всичко преди 8 години
генерар Луков е български герой отдал живота си за майка България никога не е бил фашист а родолюбец затова ибрикчийте болшевики и техните господари от москва го саботират
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен тъ.панар 110Наистина се е казвал Луков - от името Лука. Понеже си ***, безбожен, не знаеш че има СВЕТИ ЛУКА.
60
8
 
16
 
! Отговори
АнтиАнтиФа преди 8 години
"Организаторите на шествието "Без нацисти по улиците ни!" се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност бежанци и мигранти, роми, евреи и други" - с една дума, най-невинните, най-стойностните, най-будните граждани на България, хахаха! КОГА ЩЕ СИ ОТВОРИТЕ ОЧИТЕ БЕ, ПРОМИТИ МОЗЪЦИ, ДОКОГА ЩЕ ЗАЩИТАВАТЕ ТАЗИ ПОБЕСНЯЛА ***!? Какви "жертви" са те бе, ненормалници?!
59
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя наистина ли се е казвал Луков ?Много глупаво и селско име - лъха на чесън.
58
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ НА ФАШИЗМА !
57
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Логично - времената се смениха и сега в България фашистите са на почит.Младите са с промити мозъци, а Боко и Плевнелиев им ги допромиват допълнително.Както и медиите на Прас-Прес.
56
10
 
21
 
! Отговори
Григор преди 8 години
Никога не съм бил на Луков марш но след тази тенценциозна повърня няма как да пропусна догодина. За това, което въпросният човек е направил за България не се казва и дума но надълго и широко се обяснява за ценностите на контрашествието.
55
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При управлението на ГРОБ се наблюдава и невиждан разцвет на фашагите.В цяла Европа фашистките маршове са забранени със закон, обаче не и за Фандупкова.
54
12
 
27
 
! Отговори
България над всичко преди 8 години
ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ПАТРИОТ ОТДАЛ ЖИВОТА СИ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО ВЕЧНА МУ ПАМЕТ
53
6
 
6
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Така, че тези форми на управление които по своята същност са националистически тоест защитаващи народа а не олигарси чрез корупция както е при демокрацията имат какво да предложат и с известни поправки, изменения и подобрения на неприятните си черти могат и трябва да са важна алтернатива на корумпирания и прогнил модел на не0-либерализма и т0лерастията. Защото хората осъзнават, че в не0-либерализъм и т0лерастия не може да се живее нормално.
52
3
 
6
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Също така войните не са предизвикани от тези два вида управление а са предизвикани от либерализма и неговата несправедливост, неговата деградация на европейските народи, разбойническите банкови картели и цялостното обедняване морално и материално породено от нео-либерализма което предизвиква негодуванието на хората както и днес е същото положение - корупция, емигранти, престъпни малцинства ... да не продължавам.
51
6
 
7
 
! Отговори
Петър преди 8 години
За фашизма не претендирам да съм твърде запознат, но и той е една успешна идеология. Без да изпадаме в емоции наследени от пропагандата от втората световна война можем да заключим, че това са идеологии които имат своите грешки, но и имат много повече ползи - силни държави, силна армия, силен народ, силна икономика и т.н. Демокрацията не е дошла вследствие на грешките на тези два вида управление а точно обратното те идват заради слабостите, корупцията и др. гадости свързани с демокрациите.
50
9
 
10
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Виждам, че тука някои хора се дерат и плашат като викат - нацизъм, фашизъм а забравят, че комунизма беше признат за престъпна идеология! Да разгледаме обективно нацизма и фашизма? Нацизма аз виждам да прави три грешки. Първа и най-голяма грешка опитва се да замести Божието Слово Християнството с неоезичество. Втора грешка нападат Полша, трябвало е да спрат до там и да си развиват държавата. Трета грешка опитват се да избият евреите вместо да ги пратят вкупом в изрел.