За България с любов: Разказът на Рашид от Сирия

Признава, че оставането у нас е най-добрият му избор в живота
12 май 2016 19:17,
54
За България с любов: Разказът на Рашид от Сирия
Снимка: Нова телевизия

За повечето имигранти България е просто една от държавите, през които трябва да преминат, за да достигнат заветната Германия.

Историята на Рашид обаче е различна, мъжът е от Сирия, в Дамаск е бил екскурзовод, но размириците изгонили туристите. Избягал и самият той. Идва в България през 2013 г.

Отказът да отиде в армията означава сигурен затвор. Бягството – възможност  за свобода, а трафикантът - сигурност.

Така срещу няколко хиляди долара през октомври 2013-а Рашид пристига в Истанбул. Плаща 2000 долара и тръгва към България, без да предполага, че ще остане задълго. На прага на зимата минава българо-турската граница и се предава на полицията.

Само за дни Рашид се превръща в очите и ушите на бежанците. Превежда им. С идването на Червения кръст доброволният му труд се превръща в професия. И така до днес. 

Постепенно нежеланата среща с България се превръща в любов. Той избира да остане и казва, че това е най-добрият избор, който някога е правил, разказва Нова тв.

Не разбира обаче омразата към мигрантите. Разочарованието не е само към домакините, но и към гостите. Доказали го масовите посегателства над жени в Кьолн.

Решил е да приеме и да се съобрази с чуждата култура. Неслучайно само за три години в България открил дом, приятели и защита. Въпреки подадената ръка, щастието му, поне засега, не може да е пълно, защото всеки ден мисли за семейството си, с което няма никаква връзка. Надява се, че са намерили спасение и че ще ги срещне отново точно тук, в новия си дом – България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
О , ястига наивни преди 7 години
До awfawfsgглупости !!
33
2
 
0
 
! Отговори
awfawfsg преди 7 години
До Не ми хвалете човекabe e tapiroglav vij po nazad v novinite che semeistvoto mu go e izpratilo tuk a ne che toi iska te ne sa iskali da go vkarat v zatvora ili da go ekzekutirat zashtoto otnovo semeistvoto mu ne e iskalo toi da stane voinik
32
0
 
0
 
! Отговори
64551 преди 7 години
До Анонименedin normalen i umen beeeee bravo nqkoi znae da misli
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nikoi ne iska da ostane vav BG,edna ot nai bednite vav sveta...prosto gi ostavete da minat kam EVROPA
30
2
 
3
 
! Отговори
боян преди 7 години
несторова, ПОЗОР е да напишеш подобен б0клук
29
2
 
11
 
! Отговори
Не ми хвалете човек преди 7 години
зарязал семейството си , за да спасява кожата си !!!! Един мъж трябва да се бори за род и родина , а не да си спасява *** и да хленчи по медии ,че си иска и семейството !!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да ни ги рекламирате "бежанците" за българския народ те винаги ще са натрапници.И нежелани,те много добре знаят това -прословутата любезна арабска натрапчивост.То че пишат за тях в сайтове,че обикалят телевизии и псевдожурналисти и политици лицемерно им съчустват е политическа игра и не отговаря на истината,а тя е една-не са желани у нас,и никой европейски народ не ги желае.
27
1
 
6
 
! Отговори
А преди 7 години
Поръчкова статия, преведена от някой немски сайт, на която може да повярва само някой глуп***к. Но арабите не са толкова глупави и знаят, че България е възможно най-лошото място за живеене от цяла Европа!
26
2
 
9
 
! Отговори
Pin преди 7 години
Неговия сънародник д-р Хамза Мохамед от инспекцията по храните в Пловдив също обича новия си дом България, а и далаверата върви.
25
14
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Ми нормално е да избяга човека, ако беше влязал в армията означава да се бори за един също такъв терорист като ИД. Без значение ко ше кажете русофили да се биеш за родината си и за един тоталитарен режим избиващ собствения си народ наред с трористите, са две различни неща. Така както аз не бих защитавал българия на тодор живков .
24
3
 
8
 
! Отговори
gtf преди 7 години
Тва за пореден път показва, че фащ до където се допрат само разруха и гибел оставят..Бежанците на първо място трябва да са благодарни, че живота им е спасен, после да поставят изисквания за тва и онова, което доказва, че тези тук изобщо не са бежанци. Да си оставиш семейството, на което толкова държиш и да избягаш, на мен ми се струва странно и неестествено.
23
14
 
5
 
! Отговори
Сим -Саладин преди 7 години
Бежанците и главно сирийските са новите европейци,приемете го най -сетне.
22
5
 
17
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Ако някой нападне семейството ти, ти ще се биеш, но такива като Рашид си казват:"Я да спася кожата, а ново семейство ще си направя"
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано след неговата статийка се появят други, които разказват как са ги били и ограбили.Казват, че цели тайфи от братчедите ги причакват в Странджа и ги оставят по долни ***.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно, истории като тези трябва да ни размекнат и разчустват. Само дето пришълците от Тунис, Мароко, Авганистан, Ирак, Египет, Сумалия и др близко источни страни станаха прекалено много. В Европейския съюз даже приеха закон да им се плащат социални. А ния и без това си имаме достатъчно от малцинства на хранилката
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ААА без такива измислени статийки, че ще ни налазят черна и кафява ***. Да се маха оттук- с любов или без любов, не ги искам такива тук
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намериха какво да покажат ,един страхливец и дезертьор .Да беше останал да се бие ,независимо на чия страна .
17
1
 
3
 
! Отговори
ЙО преди 7 години
До PDТочно. За трафиканти и организатори.
16
2
 
34
 
! Отговори
ОТ КАК преди 7 години
Баща ми казваше - Сине не позволявай Ром да ти влезе в Къщата , ще имаш много неприятности .
15
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номера с "горките" бежанци вече не върви.