София се готви за "Зелена столица" с 460 велосипеда и 33 велоседянки

Първият проект стартира до 1-2 месеца
Обновена: 23 май 2016 19:00 | 23 май 2016 18:19, Красимир Ангелов
33
София се готви за "Зелена столица" с 460 велосипеда и 33 велоседянки
Снимка: БТА

До 1-2 месеца ще започне първият проект за градски колелета в София за 460 велосипеда и 33 велоседянки, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от “Фокус”. Столичният градоначалник, заедно с кмета на словенската столица Любляна Зоран Янкович, посетиха църквата „Света София”. Посещението на Якович е свързано с усилията на София да кандидатства за титлата „Зелена столица на Европа", която се присъжда от Европейската комисия.

„Преди няколко месеца, когато се обявяваше Любляна за „Зелена столица на Европа" за 2016 година, аз бях в града. Тя е изпълнила наистина много сериозни обекти, за да може да защити това звание. Любляна е преобразена - един много красив, стар и зелен град”, посочи Фандъкова.

Тя уточни, че София ще може да кандидатства за титлата едва след години, когато успее да покрие критериите. „В последните години работим много усилено, за да можем да покрием тези критерии - с инвестициите в транспорта, в управлението за отпадъците, в зелената система на града, енергийната ефективност на сградите. Всички тези проекти са част от нашето желание да кандидатстваме", посочи Фандъкова.

Тя уточни, че в момента се подготвя екипът, който ще се заеме с подготовката на документацията за кандидатстване на София за титлата „Зелена столица". „Правим предпроектно проучване и анализ на възможностите, както и подготовка на апликационната форма за кандидатстване", уточни столичният кмет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Ненчо Христов преди 7 години
Оборотът е взаимосвързан с броя на велосипедите под наем и стойността на наемане, която трябва да е по-ниска от цената на градския транспорт. За да има начинанието успех, а не да се превърне във въздух под налягане, излизащ от кметската уста.
21
0
 
0
 
! Отговори
Ненчо Христов преди 7 години
Преди кметицата да рони думи за колелета да даде пари за велосипедната инфраструктура. Другото е евтина пропаганда, която, тъй като е без стойност, не върви. И пасарелки сме виждали и даже велосипедни тунели. Които са и любими на майките с количките. Апропо - по-долу удачно е отбелязано, че броят на рентабайк е критично важен за финансовия и структурен успех на начинанието. Стойността на рентването е също критично важна, тъй като печалбата зависи от оборота .
20
2
 
1
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Зелени,вегани,селска,хомо,транс,гей,чалга за каква ли не столица се е готвила и са я готвили София,само да не е и за нормални хора!
19
1
 
4
 
! Отговори
пена преди 7 години
460 велосипеда на 1.4 милиона население са точно 0.0003 велосипеда на човек. Чудя се дали да се смея или да плача. Тия 460 велосипеда ще вършат толкова работа колкото 4 тролейбуса от градския транспорт.
18
4
 
6
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Това е поредната измама... правят народа на глупав! Първо структурата не позволява и второ ще се започне крадене от фондовете!!! Е, такъв геноцид няма никъде по света.... самоунищожението е в ход, децата ни няма да ни простят бездействието ни!!!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези или си мислят, че не сме пътували в нормални държава, не сме виждали как са организирани нещата, или просто се подиграват с нас, докато крадат и пращат децата си именно в същите тези държави, за които говоря. Ами хванете и направете София, като Копенхаген, вземете дизайна им, правилата им, не е необходимо да се събирате и мъдрувате, за да откриете топлата вода хрантутници! Повдига ми се от вас и тази смръдлива дупка в която превърнахте София!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да, зелена, след като в последните години изчезнаха половината дървета заради гадния въздух и болните строителни амбиции... и с целия гаден прахоляк и десететажните кръстовища, дето са правени само за да мотивират хората да станат колоездачи. и с пешеходните алеи без никаква сянка през лятото - т.нар. алеи "слънчев удар". и с бетона и 15-етажните кооперации, дълги по километър и нещо, но без нито един гараж. напрво сме МЕГАЗЕЛЕНАТА столица!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С инвестиции в транспорта се стараела... Кой транспорт ***, компир. Сума трамвайни линии закрихте, билетчето ще стане по-скъпо от бензина, а глобата за гратис повече от трошка втора ръка.... Тая *** (или по-скоро тия зад гърба ѝ) досъсипаха града.
14
0
 
9
 
! Отговори
christo_m преди 7 години
Не знам кой е измислил "велоседянка", но следва скоро да очакваме и "велоклечанка". А инак след забраната на велосипеди по Витошка да очакмаме още "развитие" на велотранспорта в София. Крайна време е да се направи подходяща схема за качване на велосипеди в градския транспорт и особено в метрото. за целта трябва да има специализирани вагони.Но за сега г-жа Фандъкова прави основно фойерверки и празни обещания.
13
2
 
10
 
! Отговори
Dd преди 7 години
Само клапане на глупости и източване на пари. То небеха кучкари, коткари, карачк на колела , бегачи и тем подобни простотии. И новия архитект седнал да клапа и той глупости. Не ме интересуват тъпите велоалеи не ме интересуват тъпите кучкарници и коткарници. София е една ***. Центъра е ***, кварталите са *** и от алчност простия и мързел става все по-голяма ***. Не са виновни хората че идват в софия и се чудят къде да изкарат два лева да си купят хляба. Ай сиктир от *** пр акции
12
1
 
10
 
! Отговори
юрдан преди 7 години
Данче, дали се е преобразила любляна или винаги си е била такава?
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква зелена столица може да е София, зелени са всички останали градчета, че опустяха. Oбърнете внимание на провинцията и София ще позеленее и ще има места за паркиране и велосипидеросите.
10
5
 
7
 
! Отговори
от Перник преди 7 години
Аз пък като седна във гоуфа и като усетя 160 коня под мене не ми требват ни титли ни звания.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1-2 месеца се очакват 460 велосипеда и 33 стоянки,а до 3 месеца само 33 стоянки
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се учудя ако тоя проект ще струва няколко милиона сгънати от някой консултант, но ще имаме титла.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая титла като я получим и Амстердам пасти да яде, тръгвам към гарата да посрещам купчината холандци идещи да карат колело тука, кой не иска да кара коле във град с титла.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко дървета ще отсечем за да имаме Станки, Стоянки, Стефки и още.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете билетчето 5 лв и бензина 10 лв велосипеди трябат на народа.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичката Мара втасала само зелена столица не бяхте. Нахранете гладните и бездомните бе!!!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 460 велосипеда на фона на 2 млн. коли какви са шансовете.