В рейса днес: Полицай, контрольор, полицай, контрольор...

Нередовните пътници вече се санкционират по нови правила
1 юни 2016 09:07,
218
В рейса днес: Полицай, контрольор, полицай, контрольор...
Снимка: Bulgaria ON AIR

Повече полицейски екипи ще съдействат на проверяващите в градския транспорт в София днес - 1 юни, след като вчера отново се стигна до стълкновение между пътуващи и контрольори.

Софиянка алармира за насилие на полицаи над пътничка, независимо, че тя е била редовна. Към случката тя прибави и видео, от което е видно как двама униформени насила свалят жената от автобус на градски транспорт сякаш става въпрос за особено опасен престъпник.

Още по темата

По данни от градския транспорт 9-10% от пътниците пътуват гратис. Първото тримесечие тази година били хващани между 6600 и 7000 души без билет. Най-много били гратисчиите в превозните средства до Люлин, Дружба, Орландовци.

Нередовните пътници в градския транспорт в София вече се санкционират по нови правила - 40 лева глоба на място и 200 лева акт при отказ да се плати. Мярката е част от поскъпването на билетите за трамвай, тролей и автобус от 1 юни.

Старите билети не важат и за пътуване с тях също ще се налагат глоби. Останалите неизползвани билети, може да се заменят на четири места в София, като се доплатят 60 стотинки за брой.

Въпреки многобройните протести, цената за еднократен превоз скочи от 1 лев на 1,60. Поскъпва и талонът от 10 билета – вече е 12 лева, вместо досегашните 8.

Скъпите билети предизвикаха голяма полемика в обществото. Имаше доста протести, а София е единственият град у нас с такава цена на билетите.

"Поскъпването е изключително престъпление. То е аргументирано с това, че 8 години не е променяна цената. Лев и 60 ст. при заплата 2,50 лв. на час означава, че това е тежко престъпление. Аз нямам възможност да извадя 50 лева в началото на месеца за карта. Няма да плащаме билети, ще се возим гратис. Ще протестираме и ще правим различни акции", коментира пред Bulgaria ON AIR Ана Райчева от Aвтономен работнически синдикат.

Георги Марков, който също е част от протестиращите, смята че поскъпването е безскрупулен грабеж от страна на Столичната община към гражданите.

Поне три пъти по-евтино излиза пътуването с градски транспорт при ползване на карта вместо билет, твърдят от "Московска" 33.

В продажба от днес са и два вида нови карти за пътуване. Тридневната карта за всички линии ще струва 10 лв. и ще се издава на електронен носител. Другата нова карта "Метро плюс" е за хората, които ползват подземния и наземен градски транспорт.  Тя ще струва 43 лв. и освен за метрото ще важи и за една линия на автобус, тролей или трамвай.

Намалява се цената на годишната карта за пътуване с всички линии - вместо 500 лв. вече струва 365 лв. Тя дава възможност за неограничен брой пътувания всеки ден за цена от един лев. Това е най-изгодният вариант за пътуване.

Няма промяна в цените на останалите абонаментни карти. В момента те са 6 вида. Най-употребяваната е картата от 50 лв. за всички линии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ET ,,ББ'' в действие.
188
0
 
22
 
! Отговори
полицаи преди 7 години
В севлиевското село Градище са пребили човек за 600лв. Къде са полицаите,които трябва да ни пазят от престъпниците? Те били в софийските автобуси да ловят гратисчии. Трябва да влизат пари в джоба на Фандъкова. ТОВА Е ПО-ВАЖНО.
187
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бога братя, не купувайте билети.
186
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опростачването продължава.
185
0
 
16
 
! Отговори
# преди 7 години
Някой знае ли законова обосновка за правомощиятас на полицейския патрул и има ли право да предоставя личните данни на граждани на трети лица? Например контрольор от съвсем различна и тотално тоделна структура?Или би следвало и контрольорите да минават по процедурата?
184
0
 
21
 
! Отговори
Митака преди 7 години
Аз рядко ползвам градски транспорт, но това което прави кметицата е гадно. Ма4ка по този на4ин наи-бедните хора. *** си гратис се возят, последните години падна цената на бензина. Абе както и да го погледне6 тази Фандакова прави легален обир на хората
183
1
 
11
 
! Отговори
Русия преди 7 години
На "умно красивите" софиянци Герберастите им поправиха 3 пъти една и съща улица, засяха две градинки с цветя и само за наднормените герберасти гласуват !
182
0
 
20
 
! Отговори
Данъкосметников преди 7 години
Ако фирма закупи една карта за ЦГМ и я ползва целия офис,то за нея не се дължи данък социални.Ако фирма закупи за всичките си работници карти за ЦГМ,то тя дължи 10 % данък социални, върху стойността на картите,но това би бил най-справедливия и евтин(по старите цени)вариант:Признава се за разход(след плащане на данъка)Подпомагат се действително работещитеСъвестните няма да закъсняват,ако им се плаща пътяПРЕМАХНЕТЕ ДАНЪКА!1 работещ издържа:1дете2пенсионери1безработен1полицай1ром1кмет??
181
6
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
фандъкова изгони "гражданите" от селския транспорт и при това евтино гориво и безплатно паркиране по тротоари и градинки нема вече кой да се вози у него.Фандъкова почвай да ограничаваш колите в София че се затрупахме и издушихме с коруби даже некой като камиони големи.
180
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък няма да си купя карта от 365 лева а си палнах дизеларката за която си имам ефтина нафтичка и вместо да опушвам магистралите по които я карах сега ще опушвам центъро на софия. А да ви *** у селенжърите.
179
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полицията е за да мачка данъкоплатците не престъпниците които грабят от народа
178
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ти откраднат нещо полицайте казват под 300 лв. ама за 1 лв. ще те набият !
177
0
 
20
 
! Отговори
dp преди 7 години
Ами нека и още полиция пратят, ще се види могат ли хората да понесат тия цени или не.Ако не могат бая размирици и бунтове се очакват, ако имаха армия можеха и нея да пуснат ама нямат та може и да им се наложи да отстъпят....
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна липса на информация за новите цени и карти на сайтовете на столичната компания за градска мобилност и на сайта на метрото и какво ще правим с вече закупените превозни документи. Най-вероятно ще пием една студена вода за вече закупените стари превозни документи и ще пием ощо много студени води за новите.
175
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да помагат по селата, като безмозъчните шапкари са инструмент на мафията за ограбването на държавата! Гарван гарвану око не вади! Та и затова сега копоите ще пъплят по автобусите,тъй като бе разкрита нова цицка ,за смукане от народа...
174
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извратена държава!Вместо полицаите да помагат по селата, където грабят и убиват старите хора, те ловят гратисчии!Няма друга такава държава!
173
2
 
11
 
! Отговори
шест като шесто преди 7 години
Защо не продължи идилията с билетче от шест стотинки,ами всичко се сгромоляса,сега на власт са слугите и съпартииците на бай Тошо,или е виновен световния империализъм
172
0
 
28
 
! Отговори
Геноцид ГЕРБЕРСКИ преди 7 години
"...операцията по бедните щяла да продължи до пълното им изчистване !"Подкрепям коментара!
171
1
 
37
 
! Отговори
бойкот преди 7 години
На слизане си предавайте дупчените билетчета и казвайте на кой перфоратор са продупчени.Така се борете с корупцията.
170
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
плачете за бай тошо, билетчето беше 6 ст при заплата 200 лева