Сринаха кино "Сердика", вече е спомен

Софиянци останаха без знаковата сграда, ще строят хотел
Обновена: 26 юли 2016 09:19 | 26 юли 2016 08:50, Александър Попов
76

Снимка: Стефан Вълдобрев

Емблематичното за софиянци кино "Сердика" вече ще бъде само спомен, Неговото разрушаване започна в неделя, като бутането и разчистването ще продължи до 21 октомври.

Действията са съгласувани с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщи кметът на район "Оборище" Васил Цолов пред "Монитор".

В момента се ограждали и обезопасителни изкопи на т.нар. дупки с преградни парапети, който към този момент не били необходими. Направени са два маршрута за камионите, които ще превозват отломките. Освен това има и график, според който майсторите ще работят от 08:00 до 20:00 часа.

Това е сърцето на София, където имаме красиви и знакови сгради. Мястото също заслужава да има такава, обясни Цолов. Според плана там ще бъде изграден хотел от световна верига, каза преди месец министърът на туризма Николина Ангелкова. Редица организации, както и много граждани, отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.

Снимки от разрушаването бяха публикувани от музиканта Стефан Вълдобрев в неговия профил във Facebook, който предвижда да направи и клип за кончината на киното.

"Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино "Сердика" е момент от особена важност - за архивите напред във времето. "Ново кино Парадизо" е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Изумен съм, че никоя медия не е проявила интерес към това събитие. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите, ще видите накамарените седалки - всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.

Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино "Сердика", то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно - в неделя на обед??? (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: "Е па... бая работа свършииме днес!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Софиякино Сердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 7 години
Да ни е честито... Паметника на Левски кога ше го дадем на концесия? Предлагам да се превърне в кооперация от затворен тип!? Вече не ни трябва история!!!! Имаме си ХОТЕЛИ и били кауфланди лидъли и още куп нови ЕВРОПЕЙСКИ ценности! Да не забравят да сложат европейксото знаме на новия "ЛЕНДМАРК" (казано на български) или което и да е дгруго знаме, че бяло зелено червено не се връзва цветово.Както написа Зизи преди мен.. "Няма история, паметници, няма самочувствие."
43
0
 
1
 
! Отговори
С++16 преди 7 години
Кино Левски и това са свързани със скривалищата и командният център. Не случайно бяха занемарени, жестоко мародерствани и предадени в ръцете на съмнителни групировки. Съмнително е някой и особено слугинята на Борисов / даскалица от Самоков/ да се досещат, че има общ ансамбъл около паметника "В. Левски". Например черната каменна облицовка и извивката. Една от първите стъпки на мутрите бе да свалят черните плочи. Сатрапът на съседното кино Левски пък го обърна на скара-бира.
42
4
 
1
 
! Отговори
Дарт Вейдър™ преди 7 години
"Кино" Сердика от поне 20 години не е никакво кино, а една забравена от всички, с нищо не отличаваща се сграда. Няма достойнствата на архитектурен паметник и е точно това, срещу което лаете - обикновена сграда от бетон и стъкло. Отличаваше се с това, че от години целият първи етаж беше закован с плоскости, по които се лепяха афиши и се рисуваха графити. Поне в нета има достатъчно снимки, за да се види, че това си е банално соц. строителство, обогатено с малко кап. алуминиева дограма.
41
0
 
11
 
! Отговори
Зизи преди 7 години
Ако в Париж, Варшава, Прага и т.н. обновяваха градовете си със стъкло и модерни сгради , тези градове отдавна щяха да са загубили чара си и духа. В Европа пазят дори старите кафенета, свързани с личности,събития. Много изпростя народътНяма история, паметници, няма самочувствие. Така събориха и кафенето на интелектуалците на 100г на бул. Руски до църкватаУправляват ни хора прочели по една книга в живота си
40
10
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
И аз имам спомени от киното. Там гледах първия си филм - Империята отвръща на удара, но съм сигурен, че ако го сравня с модерните кина - например Арена - с големите екрани и широките пространства между редовете, би ми се видяло мизерно. Всяко нещо с времето си. Освен това, както отбелязват форумните колеги, Сердика не е работещо кино от 20 и повече години, какво толкова да построят нова сграда на негово място, вместо да се саморазруши. Градовете се развиват, а сградата не е готическа катедрала.
39
0
 
5
 
! Отговори
фони преди 7 години
Есента на 1970 година седмица на френското кино.
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Този "гълъбарник" да тежи на съвестта на "новите строители", които гонят сами печалба и грабене. Грозна и "модерна'" София, която заприличва на всички големи градове, но не и на себе си.
37
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кино сердика отдавна не функционир като кино. защо не рьвахте когато го затвориха, а сега, когато събориха сградата. Лицемерни софийски лиготии...А Вълдобрев кой беше, че не се сещам?
36
4
 
20
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Отново някой беше корумпиран и вече кино Сердика го няма. Тези/този който е дал разрешението е някой който никога не е влизал в това прекрасно кино. Сега ще има хотел в който ще идват хора които малко им дреме за нас. Ще бъде печатница за пари и дивиденти. Няма вече класически кинотеатри от рода на това което сринаха. Сега ще дойде реда на сриване на театри, на много хубави места са и ще станат прекрасни търговски центрове, може и хотели. Така е защото на никой не му пука за хората.
35
2
 
19
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Още от малък СУЕК все там бях и в кино "Левски" , жалко найстина жалко ,че държавата затрива всичко старо и емблематично и го дава на някакви *** с пари !
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден като не останат архитектурни паметници и си разхождате децата по София и другите градове. Ще обяснявате : - е тоя хотел го построиха през далечната 2015 та година. Гениална конструкция от 4 метални колони и всичко друго стъклария!
33
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най после се отърваха от тоя ***, хората искат нови модерни молове а не соц кина!
32
7
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Елементарно уважение към архитектурните паметници е да се оставят да рухнат достойно сами когато им дойде времето вместо да се събарят. Така могат да доживеят достойно старостта си. Спокойно може при необходимост да се отцепи тротоара отпред както и няколко паркоместа за безопасност.
31
11
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
И какво да го правят? Да го оставят да се събори от самосебе си та да затрупа някой? В нормалните държави се прави точно така - след като никой няма интерес да го стопанисва като кино и то пустее - премахва се и се прави нещо дето ще носи приходи и ще изглежда по-добре. А каквото и да направят там все ще е по-добре от съборетината в която се беше превърнало това кино!
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vladyТрябва да се събарят иначе може да доведе до смъртни случай. А след това естествено за България както има доста случай няма да има виновни.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Не държа да остане киното, но кое ще е уникалното на един хотел??? Кинтите ли? На днешните бройлери с полирани мозъци друго не им трябва- дайте им лъскави кичозни сгради,молове, кръчми и шопинг. Това за тях е " градска култура".Затова София е разностилен и неестетичен град, без уют и собствен дух.
28
5
 
13
 
! Отговори
Филтър преди 7 години
Всяко нещо е за времето си. А и конкуренцията на претенциозните кина по молове е жестока. Жалко, дано въпросният хотел все пак е адекватен на средата, а не кичозна кръпка, както обикновено се получава.
27
5
 
16
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Добре поне, че д-р. Станишев успя да запази уникалната къща на Петър Дънов и Георги Димитров от събаряне. Тя напълно заслужава да рухне сама достойно.
26
9
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Уникална е архитектурата му също и възможността да падат мазилка, тухли, парчета бетон и т.н. Старата фабрика също има културна стойност - примерно от тази на Опълченска редовно падаха тухли и големи парчета мазилка, в Захарна Фабрика положението е подобно. Такива сгради трябва да се охраняват строго от МВР и ДНСК като не се допускат никакви преустройства, ремонти да не говорим за събаряне. Нормално е архитектурните паметници да се оставят да рухнат сами, не да се събарят.
25
3
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Редно е поне хотелът да покрива минимални стандарти за архитектурна стойност - да пада мазилка желателно на по-големи парчета, да падат елементи от балконите и т.н.