Взривилият се в Ансбах не бил радикализиран у нас

Мъжът бил регистриран в центъра в "Овча купел"
26 юли 2016 09:25,
26
Взривилият се в Ансбах не бил радикализиран у нас
Снимка: Reuters, архив

Атентаторът от Ансбах, който чакал да бъде депортиран у нас, не бил радикализиран по време на пребиваването си в България. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Пета Първанова пред Нова тв.

По думите й тогава той не е представлявал опасност за страната ни.

Още по темата
Атентаторът от Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а. 27-годишният сириец, който се взриви в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 г. Той е регистриран в център в "Овча купел" в София.

Вчера Ислямска държава разпространи видео, за което се твърди, че е дело именно на атентатора. На него маскиран младеж се кълне във вярност на организацията и обещава да стане мъченик.

"В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута – на бежанец и хуманитарен статус", поясни председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

След като получава хуманитарен статут, той напуска България, уточни тя.

"Лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница от ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец”, поясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Това съм аззз преди 7 години
Меркел много знае да говори иначе...У нас е бил обучен!
17
0
 
1
 
! Отговори
Германотрепач преди 7 години
Изглежда са му се трепели немци и е траел, докато ги намери.
16
0
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Местан няма ли и той да става мъченик? Да му дадат една бомба и да ходи да се взриви някъде.
15
0
 
10
 
! Отговори
Милиционер преди 7 години
Ей, страшни експерти в тоя ДАНС бе!!! Една беседа и готово! Явно е превъртял, след като е напуснал нашия остров на спокойствието и стабилността! Когато един човек е глупав, то обикновено е за цял живот! Дори и по някаква случайност да е станал министър.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"би трябвало живо дасе интересува и да изисква да знае кой как е влязъл , какво минало има , хубаво е да се работи и с посолствата на страните от които идват за да се изяснява самолучноста на новопристигналия"В Германия си признаха, че нямат време дори да ги регистрират всичките, да не говорим за установяване на истинската самоличност. Нямат престава кои са. А за всички останали чужденци условието за започване на работа е чистото криминално минало.
13
0
 
14
 
! Отговори
Deborah преди 7 години
Всеки човек, дошъл на този свят, има право на живот само докато и той уважава моето право на живот. Ако той е решил, че аз трябва да умра затова че нямам неговата религия и мислене, мой дълг е да взема неговия живот преди той да е взел моя. В това което пиша не е никаква мъдрост. Бог ни дава живота, наш дълг е да го запазим. Да запазим нашия живот и живота на децата ни с цената на всичко. Демокрацията и толерантноста към агресорите не влизат в сметката на хора които знаят цената на живота !
12
0
 
7
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Тази *** на ГЕРБ, г-жа Първанова назначена на този пост с личната протекция на Пожарникаря, по-добреда не приказва на хората "врели-некипели" и дасе благодари на доброто стечение на обстоятелстватаче този "***" ако не е имал възможността дазамине за Германия, е могъл да се САМОВЗРИВИЛ У НАСв знак на ПРОТЕСТ и да изтрепа маса хора в ж.к. Овча Купел !?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има сведения, че му е бил издаден и статут за бомбаджия, но тапията се е накъсала при взрива.
10
0
 
8
 
! Отговори
Не е бил радикал? преди 7 години
Да е бил!
9
0
 
11
 
! Отговори
Hmm преди 7 години
Според мен Държавната агенция за бежанците дето раздава на тия и на ония разрешителни да ни взривяват би трябвало живо дасе интересува и да изисква да знае кой как е влязъл , какво минало има , хубаво е да се работи и с посолствата на страните от които идват за да се изяснява самолучноста на новопристигналия потенциален "влюбен в жертвата си" , ама според гспжата тва не е тяхна задача , те само хартийки раздават.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само погледнах кой го е казал, и като видях че е някаква българка от държавна институция, спрях да чета. ние сме държавата на 'експертите', 'неизвестните извършители' и 'нищо не може да се направи'....
7
0
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
И аз мисля така-сега ни лъжат,както лъжат и германците че не бил привърженик на ИД...Ама нощес излезе видеото как тоя радикален ислямист дава клетва на вярност към ИД...Сега да видим Меркел как ще се увърта...
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А честито...сега виждали се ачик -ачик какви хубавини стават у нас....нека сега БХК пак ни разправя колко трябва да сме хуманни и толерантни...и че Динко и компания не са патриоти.Че ако така продьлжаваме - само е вьпрос на време да стане мазалото...А е радикализиран от нашите ходжи- я в Пазарджик я в Кьрджали
5
0
 
14
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Те да продължават да гърмят из Европа, пък да видим дали няма да бъдат обградени от бодлива тел....
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.. чета че щели да го изпращат при нас да ни обагати културата, ама той не щял и в знак на протест се гръмнал..
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега дали ще му вземат тапията за хуманитар?
2
0
 
28
 
! Отговори
спите дълбоко преди 7 години
В момента поне 30 хиляди м ургави джихадиста щъкат из центъра на София......ФАКТ !!!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям хуманитар се пръкна, няма що!