1,7 млн. харчи държавата за социални услуги за деца в София

Ще полага медицински, образователни, психологически грижи
6
1,7 млн. харчи държавата за социални услуги за деца в София
Снимка: БТА

Около 4200 деца ще бъдат включени през следващите три години в различни социални услуги в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като подписа заедно със социалния миинстър Зорница Русинова договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за изпълнението на проект "Комплекс за интегрирани социални услуги за деца и семейства".

Подписването на договора беше в Центъра за настаняване от семеен тип "Иван Вазов", в кв. "Надежда" 1, съобщи БТА.

Интегрираните здравни, социални и образователни услуги ще се предоставят в три центъра в Слатина, Овча купел и Илинден.

Центровете вече са изградени. По проекта, който е на стойност около 1 милион и 750 хиляди лева и е със срок на изпълнение три години, ще бъдат направени и мобилни екипи , които ще работят на територията на София в подкрепа на децата и семействата в риск. Те ще предоставят всякаква помощ - медицинска, социална, образователна, психологическа, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че на територията на Столична община има 74 услуги за деца и възрастни, които управлява общината.

В столицата са закрити всички домове от стар тип, а по Оперативна програма "Регионално развитие" са построени 13 Центъра за настаняване от семеен тип като този в "Надежда", две преходни жилища и едно защитено жилище.

По думите на Фандъкова настанените деца в центъра, в който се състоя подписването, са от дома "Асен Златаров", който е имал големи проблеми.

На новото място децата стават по-самостоятелни, обгрижвани са от професионалисти, живеят в стаи с по две легла, събират се брат и сестра на едно място.

Социалният министър Зорница Русинова съобщи, че в рамките на две години ще бъдат подкрепени 60 общини в изграждането на социални услуги от интегриран тип.

Комплексната здравна, социална и образователна услуга ще бъде приоритет на министерството, каза Русинова. Тя допълни, че ще съвместно с общините и неправителствените организации ще се работи и по превенция на изоставянето.

Вече са закрити всички институции за деца с увреждания в страната, а в София вече няма и домове за деца, лишени от родителска грижа, каза Русинова.

В момента в страната 653 деца са настанени в домове за деца, лишени от родителска грижи. Съвместно с регионалното министерство и общините се разработва детайлна карта за услугите за тези деца, каза министърът и допълни, че вероятно картата ще бъде готова до края на август, а след приемането на плана за деинституционализация, ще бъде отворено финансирането по двете оперативни програми, за да се осигури живот в среда, близка до семейната за тези деца.

Те ще бъдат настанени в части на домове, които са близки до училища, лечебни заведения.

Русинова припомни, че в момента се изготвя Закон за социалните услуги и се прецизират стандартите така, че да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се.


През есента ще започне и програма за подпомагане на маргинализираните групи, възможност за социални жилища, в които ще се предоставя комплексна услуга, каза Русинова.

По линия на ОПРЧР ще бъдат заделени 80 милиона лева.

Очакваме след одобрението на инвестиционните програми на общините да разберем кои ще подкрепят инициативата, допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Величко преди 7 години
При комунистите, нищо не се получава така както са го замислили. Иначе професията на даскалицата е алиби за престъпленията и. "Тя пак не е разбрала"..................ГЕРБ вече са сериозен проблем за Руснаците! А Руснаците се "оклепаха" много с Примитивите от ГЕРБ. България мрази неканените гости от россия.....
3
0
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 7 години
Никога не съм претендирал за добри резултати по алгебра. Но в случая се опитах да си направя една проста аритметика: 1 700 000лв за период от 3 години = 566 666 лв. годишно за 4 200 дечица. Звучи ми добре... но продължавам със сметката, 566 666 лв. ги разделям на броя деца- 4 200 = 134 лв. годишно се пада на дете. Или сумата от 134лв. разделена на 12 месеца =11,24 месечно за дете.Та питам се аз...дали тези пари целят действително да се помогне на някого с нещо или ще осигурят "УСВОЯВАНЕ"
2
0
 
5
 
! Отговори
Хопааа! преди 7 години
Пак пари за ***!Аз пък предлагам тези пари да се използват, за бедни деца-отличници - да им се платят непосилните такси в елитни училища.Защото такова дете иска да учи, но в училището, което може да си позволи да посещава, едни други деца идват, само за да вземат безплатната храна, която им се полага на тях /а не на всички деца от школото/.И така, както идват само за гювеч, същите тези привилегировани деца влизат и излизат от час, когато си поискат, крещят в час, дори удрят учителките.
1
0
 
6
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Последно парата от държавата ли идват или от общината иначе що ще даскалицата от фотото да се изказва за нещо си което не е в нейна заслуга.