Трамвай №6 остава. От "Лозенец" ще стигат до центъра

По трасето ще се сложат и трамвайни ограничители, обеща Фандъкова
12 авг 2016 11:44,
5
Трамвай №6 остава. От "Лозенец" ще стигат до центъра
Снимка: Архив, Булфото

Трамвайна линия №6 до ж.к. "Лозенец" ще бъде възстановена към средата на 2017 г., когато приключват наземните строителни работи по строящите се по бул. "Патриарх Евтимий" метростанции от третата линия на метрото.

Такъв ангажимент е поела столичният кмет Йорданка Фандъкова след среща с гражданската организация "Спаси София".

С връщането на закрития през март тази година трамвай, ж.к. "Лозенец" отново ще има директна връзка с центъра на града и с метрото.

През февруари жителите на столичния квартал излязоха на протест заради плановете на Общината да закрие трамвайното трасе, припомнят от гражданската организация. Столичани се мобилизираха и успяха да съберат над 5000 подписа срещу проекта за закриване на линията.

"Спаси София" съобщава още, че на проведена среща кметът г-жа Фандъкова е заявила желанието на Столичната община да използва трасето на трамвайна линия №6 като пилотен проект за изпробване на едно от основните предложения на инициативата - трамвайни ограничители, предназначени за отстраняване на конфликтите между трамваите и автомобилното движение.

От "Спаси София" уточняват, че Столичната община вече има частичен опит и е наясно с ползите от такива меки мерки.

"Пластмасови ограничители от години има на ул. Алабин в София, а наскоро в тунела към ж.к. Люлин бяха поставени солидни бетонни разделители тип джърси. Това е евтин, но много ефективен начин за обособяване на трамвайни трасета без да се отнема място от автомобилите", обясняват още активистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Лозенец има метро до Центъра, а заглавието е като че ли са откъснати от Центъра и няма с какво да стигнатдо Центъра. И едва ли не великата кметица с една псевдогражданска организация са спасили жителите на Лозенец.При огромната ширина на булеварда на Черни връх между България и Арсеналски е чисто пилеене на пари за трамвайни ограничители. Ако имат излишни пари да ги сложат на Ботев на Дондуков, на Козлодуй, а не там.
3
3
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 7 години
Блока се тресе и да се затвори линия? А не е ли по-добре да се пуснат новите мотриси и да се оправи релсов път? Всички столици развиват трамваен транспорт ,само тук те "тресе"
2
1
 
5
 
! Отговори
М преди 7 години
Смени блоку
1
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
целия блок се тресе от трамвая, пътя е на дупки вече от него, шумен е. НЕ ГО ИСКАМЕ