Домът на Райна Княгиня с украса – чушки се сушат, гащи се веят

Не е вярно, че общината нехае, твърди зам.-кметът Чобанов
Обновена: 27 авг 2016 13:09 | 27 авг 2016 13:00,
29
Домът на Райна Княгиня с украса – чушки се сушат, гащи се веят
Снимка: Монитор

Сухи чушки и прани гащи красят рушащия се дом на Райна Княгиня независимо от факта, че от години общината, която е собственик, обещава да го превърне в музей и да го реставрира.

Цялата сграда е прорязана от големи пукнатини, а в нея от 2002 г. до днес са настанени ромски семейства по програма за жилищно подпомагане на крайно нуждаещи се, пише "Монитор".

"Проблемът ще бъде решен най-късно в първата половина на 2017 г.", каза зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов. По думите му в началото на септември предстои да се срещне с кмета на община Панагюрище Никола Белишки, за да обсъдят общи ремонтни дейности по сградата. Работи се и по това на живеещите в нея да бъде намерено ново жилище. Очаква се домът на революционерката да бъде обявен за музей. По думите му от Министерството на културата го уверяват, че процедурата е напреднала.

"Не е вярно, че общината нехае за къщата. Запознати сме с казуса и повече от година се точи процедурата по обявяване на къщата за музей”, категоричен бе Чобанов. Кметът на район "Сердика", в който се намира сградата, инж. Тодор Кръстев пък обясни, че последно преди месец е извършена проверка на сградата и според него вредите по нея не са кой знае колко опасни.

Арх. Влади Калинов, който ръководи дирекция “Контрол по строителството” към Столична община, заяви, че се предвижда поправка на фасадата и покрива. По думите му не предстои кой знае каква работа по къщата, но ремонтът щял да започне веднага след като кметът на района намери нов дом за ромите.

"Няма нищо особено в къщата в архитектурно отношение. Единствената й ценност е, че тази дама е живяла там", коментира още той.

"Важното е, че си имат чушленца и прани гащи върху паметника. А че хората не знаят коя е Райна Княгиня, няма значение", казва един от съседите на ромските семейства. Според него общината не се интересува от казуса. Събират отпадъци, горят ги или блъскат по цял ден железа. Те не поддържат къщата, тя се руши, разказва той, но не иска да се представи от страх.

"Ако са щели да го правят, нямало е да чакат да рухне", казва Петър, друг съсед, който живее там от дете. Той жалее за времето, когато къщата била музей. По думите му това било още много преди да се нанесат ромските семейства. Първо била разграбена, а две години след това и населена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До бгЯ си *** там!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е защото от тези къщи освен държавата едва ли някой друг би имал килипир а у нас е важен килипирът няма нищо ценно ако няма килипир Нямаме памет нямаме достойнство загубихме ги някъде по пътя за парите
14
7
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
Живели сме добре с турците и в мир 5 века. Ако не бяха тия наши чапкъни, нехранимайковци, хъшове сега щяха да си живеем добре в Република Турция. Обаче те са подстрекавали нашия народ и са го излъгали да се бунтува срещу султана и неговото мъдро управление. Сега вижте къде е Турция, къде сме ние и колко по-напред е от нас. Загубихме много с тия бунтове, метежи, априлски въстания и кървища.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до ком. 4, синовете на Райна Княгиня са били активни поддръжници на кървавата, безогледна и брутална цанковистка диктаттура. Единият от тях е участвал в отвратителния Деветоюнски преврат, отворил кървяща и до днес рана в българското общество, а другият е участвал в разгрома на чета, съпротивляваща се срещу примитивната цанковистка тирания. Нормалната е присъда е смърт. Величието на тяхната майка не може да бъде индулгенция за техния еничарлък!
12
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Срам,срам,срам!
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чужденецаТи нали си чужденец. Какво те е грижа за България?
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като има сушени чушки. И аз си имам в кухнята сушени чушки. Това си е българска традиция да се сушат чушки. А не някаква си *** както ния я описвате, журналисти.
9
1
 
15
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Ама разбира се господин Чобан че общината не и пука за къщата паметник и менгалите вътре най вероятно не са и чували за Райна.Година две още да я доупостушат и ще ви се изпълни плана,ще я съборите и построите каквото сте си наумили.хитричко и долно
8
4
 
24
 
! Отговори
shpagonti преди 7 години
Смърт или свобода! Някой е загинал за да можем ние да живеем. Замълчете,защото е жалко! И благодарение и на нея Райна,сега не нося потури и не ми липсва кожа от едно място. А на турчето което пише анонимно,го каня в Панагюрище за да ми стане официална жена!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"*** се веят" - прашките на Райнето, докато са я обладавали две заптиета и един башибозук."Не говори така за майка си. Имай малко уважение.
6
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"*** се веят" - прашките на Райнето, докато са я обладавали две заптиета и един башибозук.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, *** във форума! Ако в Корана не е написано, че не трябва да се лъже, поне майките и бащите ви да ви бяха научили на това!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питайте Фандъкоолу защо така.
3
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Райна Княгиня е туркиня с истинско име Райме Селим.
2
3
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Той е турско провокаторче и сам си слага плюсове, не е за първи път тука.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие нормални ли се да слагате плюсове на откачения под 1?!?! Прочетете биографията на Райна Княгиня и не се поддавайте на провокации! Това, което е написал е абсолютно невярно!