Само за 8 месеца: ЧЕЗ хвана 4230 кражби на електроенергия

142 са прекъсванията на тока заради кражби от мрежата
Обновена: 25 сеп 2016 14:21 | 25 сеп 2016 11:27, Красимир Ангелов
16
Само за 8 месеца: ЧЕЗ хвана 4230 кражби на електроенергия
Снимка: Булфото, архив

Общо 142 прекъсвания на електрозахранването вследствие на посегателства над електроразпределителната мрежа отчита ЧЕЗ за периода януари-август 2016 г., съобщиха от ЧЕЗ България.

В резултат на това 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа за първите 8 месеца на годината.

4230 кражби на електроенергия установи дружеството и отчете 745 000 лева щети от кражби на елементи от електроенергийната инфраструктура за същия период. През август компанията регистрира и пореден смъртен случай в резултат на посегателство над свое съоръжение.

"Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината. Това са данни само за една трета от територията на България“, каза Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България.

Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност, отчитат от ЧЕЗ. Ето защо от дружеството искат квалификациите на тези противоправни деяния и респективно наказанията и санкциите да бъдат адекватни на преките и потенциални щети от тези деяния.

"Крадците на електроенергия се "санкционират" по привилегирована цена.Съществуващата нормативна уредба не само, че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба – формирането на цена и сроковете за дотаксуване", каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ призовава институциите да помогнат за защитата на обществото. Необходимо е санкциите да бъдат основани на принципа на справедливост и равнопоставеност и да се защитят коректните клиенти, които плащат за услугата, която ползват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ЧЕЗкражба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕЗ, хванете kрадящите****и "бизнесмени".Не искам да им плащам сметките!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей колко защитници на електроразпр.дружества.Всеки който се е докопал до службичка, си хвали или оправдава шефовете или управляващите.Така е, ние не сме единни, затова о сме на това положение. Ще затъваме все повече и повече, и когато не остане от кой да се изтискват стотинки, ще ни купят наистина цялата държава на безценица, за 1лв например.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8: прав си, но знаеш ли че тока от АЕЦ се изнася, а за нас остава да се "смесват" цените и от "евтините" марици? И т "евтиното", субсидирано от нас пак, електричество от ВЕИ ?Заради продажните и ултра алчни политици, пак народа плаща сметката. И то да беше само сметката, а тя е надвишена десетки пъти.Вярно че заплататите ако бяха по-високи, нямаше да ни прави впечатление. Но тогава щяха да направят 1лв/квтч, не си мислете че ще ни е по-евтино.
10
3
 
0
 
! Отговори
Жеков преди 7 години
Изработка монтаж и гаранционно обслужване . Контрол на електромери с дистанционно. Без външни тела в електромера недоказуемо от лаборатории безплатна гаранция 5години
9
4
 
2
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Крадците плачът че ги крадът. А те и трите компании крадът защитени от закона държавата също е виновна след като не може да контролира бизнеса които се гаврят със заплатите. Плащането на работещите трябва да е ПОЧАСОВО а не на ден защото смяната става денонощна
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тока от АЕЦ е 4 ст, но е 2000 мегавата, София през зимата дърпа над 1200 мегавата. Няма как да остане цената 4 ст, защото другите генератори са по-скъпи. Стига популизъм!Ревете за високи заплати не за евтин ток. Тока е достатъчно евтин на този етап.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко им е.По-големи крадци от ЧЕЗ няма.Крадат ни с цените,крадат ни с манипулиране на електромерите.Затова да не се оплакват,когато станат и те коректни към своите абонати,тогава ще имат право на претенции.Създават си поводи за увеличение на цената.Вместо това да отидат в ромските квартали и да си приберат вересиите.
6
3
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 7 години
По принцип съм съгласен. Обаче токът от АЕЦ е само 6-7 % от микса (пише го на бележките за ток). Другите 93 се изнасят примерно от Кадиев чрез жена му и други дрогаре.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ива. Който и да краде ще платим дружно ние,лоялните клиенти.
4
4
 
4
 
! Отговори
и как преди 7 години
до 2 биха се влели тези милиони в икономиката ни ако чез беше държавно ??? вече няма държавни средства за производство т.е заводи . най-много ако не ги окрадат от държавната фирма чрез фирми на входа и изхода тези пари да отидат за заплати на правещата нищо администрация . за злоупотреби на чез и останалите доставчици е достатъчно даъвавата да извършва контрол на разходите им...ако иска !
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКолко да е откраднал ЧЕЗ? Само за беляНЕ ръшлярите окрадоха в пъти повече!
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЧЕЗ като краде от всички нас, нама ши кой да ги провери?Колко милиони от данъци само са скрили...пишат се ей такива загуби, пишат се огромни разходи, и накая видиш ли, почти на загуба работят.А не искат да си тръгнат или продадат губещия бизнес.Купуват ток от АЕЦ на 3ст, а ни го продават на 20+ст!!! Това са над 700% печалба, нещо което го няма никъде.Има и за рушвети, и за комисиони, и за ц.и.га.ните...и милиони от нашоте пари изчезват зад граница, вместо да се вливат в икономиката ни :/
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да уточнят, че става въпрос за електората на "столетницата" По-крадливо племе от комунистите няма!