Над 500 хил. туристи посетили София до края на юли

2016-а - рекордна за родния бранш, радва се Ангелкова
Обновена: 27 сеп 2016 12:57 | 27 сеп 2016 12:52, Веселина Йорданова
11
Над 500 хил. туристи посетили София до края на юли
Снимка: БТА, архив

Общо 553 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината. Това е ръст от над 8,6%, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Първата среща на кметовете на столици от Централна и Източна Европа и Китай "16 плюс 1" "София - пресечна точка на нови възможности".

Ангелкова съобщи, че по данни на Свободния туристически барометър в страните, участващи във форума, туристическите посещения са над 144 милиона и са генерирали приходи 162 млрд. долара. През миналата година София е посетена от 916 хиляди туристи, а приходите от нощувки са 116 млн. лв., предаде БТА.

По думите й 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм, като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи.

"За да могат туристите да останат по-дълго у нас, разработихме заедно със Столичната община осем културноисторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството", каза Ангелкова.

Тя информира, че в края на тази година София ще е домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи при откриването на форума, че най-важното е кметовете на градовете да осигурят по-добро качество на живот и здрава среда, затова и се работи за реализиране на "зелените" политики на управление на градовете.

Те включват мерки за намаляване на вредните емисии за по-добро качество на въздуха. Важно е и градовете да станат по-сигурни места за живеене, отбеляза Фандъкова. Според нея столиците трябва да са двигатели за развитието на регионите.

По повод на Световния ден на туризма - 27 септември, кметът Фандъкова отбеляза, че туризмът е сред водещите сектори за развитието на инвестициите. По думите й Столичната община полага особени усилия за развитие и експониране на културноисторическото наследство на града.

Ръстът на туризма в София през последните 6 години е над 60 на сто, подчерта столичният кмет. Тя изрази очакване София да бъде мост между партньори за развитието на културата, бизнеса и инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИ НЯМАШ АБСОЛЮТНО НИКАКВА ЗАСЛУГА! ПРОБЛЕМИТЕ В ТУРЦИЯ ЛЕКО УВЕЛИЧИХА ТУРИСТИЧЕСКИЯ ПОТОК В БГ. ОСНОВНО ОБАЧЕ, ТУРИСТИТЕ СЕ ПРЕМЕСТИХА ОТ ТУРЦИЯ В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ПОРТУГАЛИЯ И ГЪРЦИЯ.
6
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 7 години
Ех...........това момиче.............сори...........мъка..........
5
0
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Като сложим и нелегалните шведи, стават 700 000.
4
1
 
0
 
! Отговори
Ny преди 7 години
Spravka s veroiatna tochnost moje da kaje samo mvr ministara, nali v mvr sa adreznite regisracii...:-)
3
0
 
10
 
! Отговори
Бен Ган преди 7 години
ТОва със или без бежанците?
2
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 7 години
За 2 седмици се прибрах в България, дали ме броят за немски турист...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те постоянните туристи са доста повече!