Сагата "сградна инсталация" – 30 лева за студени тръби в панелка!

Омбудсманът стигна до ВКС срещу събирането на такси за студените тръби
115

Снимка: Dnes.bg

30 лева за студени тръби в панелна гарсониера, 15 лева всеки месец без да има въобще тръби на "Топлофикация" в ателие в нов блок. Такава е действителността в европейската столица София. А и няма софиянец, който да има каквото и да било вземане даване с "Топлофикация", която плати луксозното джакузи и скъпите почивки на екзотични дестинации на бившия си шеф Вальо Топлото, който да е доволен от отношенията си с монополиста.

"Пак гигантска сметка, откъде идва тия пари, аман от тия мошеници, до гуша ми дойде", това се върти в главата на всеки потребител на ТЕЦ-София като отвори плика с фактурата си, всеки месец.

Още по темата

Въпреки това протестът днес пред Съдебната палата, насрочен точно заради проблемите на потребителите на столичното топло, се оказа доста рехав.

Нямаше и двадесет души, които да застанат пред сградата и така да покажат, че искат да има справедливост и който се е отказал от услугите на Топлофикация, не трябва да плаща такса сградна инсталация.

Една от тези, които дойдоха беше Надежда Недялкова. Тя е категорична, че трябва да се спази закона за Защита на потребителите и регламентите на ЕК и който се е развел с Топлофикация, да не плаща повече никакви такси на монополита.

"Нямам парно и топла вода, плащам сградна инсталация от 11 лева всеки месец за студени тръби", оплака се тя пред Dnes.bg.

Още през 2014 г. беше приета европейска директива, според която "потребител има право да откаже да плати в случай на непоръчана доставка на стоки, вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание или предоставяне на услуга".

Оказа се обаче че тя не е трансформирана в нашия Закон за енергетиката, така че накрая омбудсманът Мая Манолова се обърна към Върховния касационен съд.

По време на заседанието на ВКС днес тя ще пледира в полза на гражданите, че таксата "сградна инсталация" е незаконна. По думите й, ако делото бъде загубено, институцията на омбудсмана е готова с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо.

ВКС ще се произнесе, тъй като два закона - за енергетиката и за защита на потребителите, си противоречат задължително ли е да плащаме дори и да си махнем радиаторите.

Искането на омбудсмана Мая Манолова е да се уеднакви практиката на съдилищата за такса "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното. ВКС ще трябва да каже при доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда етажна собственост кои разпоредби се използват - тези от Закона за енергетиката или тези от Закона за защита на потребителите.

Според първия закон това е колективна услуга, която се използва от всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален договор с доставчика на енергия. В Закона на защита на потребителите обаче пише, че непоискана услуга не се плаща.

"В случая би следвало практиката да бъде уеднаквена в полза на потребителите, тъй като въпреки противоречието между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите по отношение на това дължи ли се плащане за непоискана услуга, Параграф 1 от допълнителните разпоредби в Закона за защита на потребителите постановява, че в случай на противоречия между два закона се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите", обясни Мая Манолова.

Тя допълни, че текстът от член 62* в Закона за защита на потребителите е с приоритет пред всички закони, които се отнасят за потребителите.

"Според мен правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължимостта за плащане на "сградна инсталация" в случаи, в които гражданите не са поискали такава услуга от топлофикация", каза омбудсманът.

*Чл. 62. от Закона за защита на потребителите (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и запори, разходите стават тройни. Да уточня- апартаментът ни е на предпоследен етаж, под нас и над нас никой не живее, тръбите са студени. Сградната инсталация е 48%. Няма радиатори в стълбището. Във входа крадат тези дето ползват - прекарали са си тръби по пода при преместването на радиаторите на балконите, понеже почти всички са затворени, махат си пломбите, после слагат нови и т.н. Така че- мога само да повторя да повторя първото изречение от предния мой коментар.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До коментар 77, 78 и другите, които защитават мафиотската структура топлофикация, ония от лобисти парламента и тем подобни, а наричат хората като мен крадци: М...мка ви, п...си мръсни!!!! Само това мога да кажа, писнало ми е да обяснявам. Иначе на протеста щях да отида, но съм на работа. Мъжът ми също. Той вместо за децата ни работи основно за топлофикация , понеже апартаментът ни е голям, сградната инсталация ни е била и 90 лв месечно, а със съдебни разноски, лихви, съдия-изпълнители и
97
1
 
3
 
! Отговори
А бе хора! преди 7 години
В коментар 102 казвам, че онзи, чиито доходи рязко спаднат и не може да поддържа предишния си стандарт, би трябвало да смени жилището си!Употребих думата, която употребяваме всички, когато пренасяме мебелите си от едно жилище в друго, а вие я заменихте със звездички!Е не може в най-обикновени думи да се влага циничен подтекст, само защото някой си позволява понякога да употребява определен израз и с тази дума обозначава нещо, за което останалите трябва да се досетят!
96
1
 
3
 
! Отговори
В нормалните държави преди 7 години
е немислимо да се опиташ да се налагаш на останалите собственици на апартаменти в сградата, в която живееш. Ако доходите ти рязко спаднат, сменяш района - отиваш там, където жилищата и режийните им са по-ниски.У нас,засега такива правила могат да се наложат само в новите сгради като за целта се подписват договори със съответни условия и се заверяват нотариално.Там, където е апартаментът на родителите ми, една бивша директорка спъва всички - доходите й са вече ниски,не ще ремонти,подлуди всички
95
0
 
3
 
! Отговори
До Атакист преди 7 години
Ти пишеш за по-старите жилища. Хората са ги купили в период, когато цените и правилата са били други. Освен това, с течение навремето се промени и социалният статус на много хора - бивши шефове днес са пенсионери; други са безработни; трети пък се замогнаха относително. Затова възникват и проблемите, които описваш.А аз дадох идея за новоучредяващи се жил. кооперации - човек да преценява какво може да си позволи и да знае, че промяната в статуса му няма да може да пречи на останалте,ще се мести
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо общо няма позлването на ток, с ползването на парно. Да се правят аналогии е признак на едно нещо дето се лвкува, ама неуспешно.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма не ползвам, ако си в сграда с парно. Аман от тарикати на дребно!
92
5
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 7 години
Хайде стига с тази лъжа - не съм ползвал. Щом си в сграда с парно, ползваш и то много, ако ще и един радиатор да нямаш и тръби да няма при теб. Ппросто такива са законите на физиката. Ако уж не пускаш парно, ще се топлиш с примерно климатици за 70 лева, а не за 200-300, както ако в сградата нямаше парно.
91
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 97 А какво ще кажеш за съседния ми вход до нас, където повече от 1/3 та от живущите не искат парно и сега нямат парно, защото е централно изключено за входа и никой не плаща от тези хора в този вход и една стотинка сградна мощност? М? Казвай, интересен си ми и такива като теб. Аз не искам услугата им! Все едно ако 2/3 ти от съседите ми във входа ползват електроенергия, а аз защото съм в този вход да плащам ток понеже съм част от ел.инсталацията на входа, без да съм консумирал и стотинка?
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато са си прокарвали парно, всички са подписали, че са съгласни. Сега просто искат да ползват без да плащат, просто е. Е, скъпо е, но ако се топлиш с друго е още по-скъпо.
89
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 95Брачед, само да вметна набързо, че когато преди 30 години сме купували нашите апартаменти с тръбите на Топлофикация, отоплението на месец беше 10% от средната заплата на човек. Сега е 30% минимум. Нали се сещаш защо недоволстват хората и не искат тази услуга сега?
88
2
 
4
 
! Отговори
Досадих ви с 4 преди 7 години
коментара, но с това искам да ви дам идея - когато ще купувате жилище в новоучредяваща се жилищна кооперация, изисквайте тези неща изрично да се упоменат в договора и който купува, да подпише, че приема всички тези условия, а подписът да се завери нотариално.Защото някои наглеци се нахвърлят на най-хубавото, а после започват да го съсипват, защото не могат да си го позволят и така ощетяват всички останали, които са купили жилище там, разчитайки, че ще има ТЕЦ, видеофон, охран. камера, чистачка.
87
0
 
3
 
! Отговори
Продълж. - 2 преди 7 години
Същото лелище се възпротиви и на видеофона, да бъдел заменен с обикновен домофон, защото било по-евтино. Добре че строителят излезе човек и монтира такова устройство, което съчетава видеофоните с обикновени домофони,каквито няколко човека пожелаха впоследствие, като разбраха, че е възможно да има такива.Лелището се опита да настройва останалите да принудят един от собствениците да се откаже от собственото си мазе, та общият коридор в мазето да имал прозорец.Не успя, нали имаме нотариални актове
86
1
 
2
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
Друга се заинати, че не желае чистачка за стълбището и ако искаме - ние да плащаме. Същата се опита да ни изнуди да се откажем от асансьора и да не го ползваме, да е заключен. Споразумяхме се долните два етажа да не плащат, а останалите да поемем всички разноски по поддръжката на асансьора. Лелята, която не плаща и искаше да го спира, живее на втория етаж, но си ползва асансьора и не плаща!Същата с интриги попречи да сложим камера, свързана с компютър, както е проектирано за входа ...
85
1
 
3
 
! Отговори
Възм.изход-продълж. преди 7 години
Законът все още позволяваше един единствен от съсобствениците да може да попречи на останалите. Докато я кандърдисвахме, а тя нагло изискваше от нас ние, останалите да купим топлоизмервателните уреди за нейния апартаменти да подпишем, че ще плащаме и нейната сметка за тръби, няколко от останалите съсобственици заминаха за чужбина и си идват само през отпуските. И така, имаме си радиатори, нямаме парно!Друга се заинати - не иска чистачка, тя си мете пред апартамента. Ако искаме ...
84
1
 
6
 
! Отговори
Батко преди 7 години
Има цели квартали с индиици които нито ток плащат нито вода за парно да не говорим . Там държавата казва АМНИСТИЯ а ние сме длъжни да плащаме защото работиме . За тях остават кражбите убииствата , сватбите по една седмица и др. А и законът ги пази защото са редки . Така че ще плащаме и за слънчевите изригвания .
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89- Ако става въпрос за ново строителство, най- добре е отопление чрез т.нар. локално парно, без ЕС на сградата изобщо да иска присъдиняване към Топлофикация София ЕАД.
82
0
 
3
 
! Отговори
Възможен изход преди 7 години
Когато се продават жилища в новопостроена сграда, изрично да се пише в договора за покупко-продажба, че ТАЗИ СГРАДА ЩЕ СЕ ОТОПЛЯВА С ТЕЦ. Та когато ще купува, човек да си прави сметката.Пиша това, защото преди 10 г., купувайки апартаменти в една кокетна неголяма жил.кооперация в центъра на София, се събрахме на първо събрание и една-единствена лелка заяви, че не желае ТЕЦ, защото е купила този апартамент за внучка си, която била на 2 годинки. Тогава все още законът позволяваше ...
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
86- Прав/а сте- точно това трябва да се случи!
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Сградната инсталация е собственост на СГРАДАТА в ЕС/ етажна собственост/, като нейни СОБСТВЕНИЦИ са ВСИЧКИ собственици на апартаменти в ЕС.2. Топлофикация трябва да плаща НАЕМ на ЕС за това, че нейната стока- доставената от нея топлинна енергия- ТЕ- , преминава през чужда собственост.3. ТЕ, която се губи по сградната инсталация, може:А. Да се счита за фира на стоката на топлофикацияБ. Да се превърне в пари и да се реализира прехващане от парите , които тя дължи за наем на сградната инстал