Няма къде да се крием при тревога, ще тичаме към метрото

Бомбоубежищата са в плачевно състояние и негодни
30 сеп 2016 07:47, Александър Попов
40
Няма къде да се крием при тревога, ще тичаме към метрото
Снимка: Булфото, архив

При евентуална биологична, химическа атака или бомбандировка столичани ще търсят убежище в метрото или в подземните паркинкги, защото бомбоубежищата ще бъдат запечатани.

Бройката им е секретна, но според информация на "Монитор" те са около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации.

Никой обаче не се грижи за тях и състоянието им е плачевно, съобщиха за медията от столичната пожарна. Вече имало образувана междуведомствена комисия, която да вземе решение кои скривалища могат да се реновират, кои трябва да се поддържат и кои трябва да бъдат напълно запечатани. Работата обаче там се бавила.

"Срещаме много проблеми. Голяма част от тези обекти нямат ясна собственост. Нямат Акт 16 и са в плачевно състояние. Направихме стъпки, за да съберем институциите и да се опитаме да решим този проблем. Решението трябва да се вземе на много високо ниво – областна управа, главен архитект, кмет", обясни Тони Тутунаров, началник на сектор в столичната пожарна. Според него това е крайно належащо, тъй като няма яснота какъв е реалният капацитет на тези скривалища.

"Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира. Има, разбира се, места и за цивилното население. Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени", обясни още Тутунаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Софиябомбоубежища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
тигъра преди 7 години
И то това надземно метро дали става за убежище?
24
0
 
3
 
! Отговори
тигъра преди 7 години
Завиваме се с бял чаршаф и тръгваме бавно към гробищата,за да не помислят,че сме го откраднали.
23
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
Купувайте консерви, войната наближава.
22
0
 
9
 
! Отговори
Дори иПрез 80-те год преди 7 години
гражданите, които строили жилища на кооперативни начала, били длъжни да изграждат в тях и бомбоубежища със санитарни възли. Знам поне няколко такива, изградени през късния соц. Една от тези жилищни кооперации например е само на 3 етажа, като всеки етаж е с площ 120 кв.м. Там живеят само 3 семейства. В приземния етаж, зад гаражите, имат едно помещение с 40 кв.м. площ, чиито бетонни стени са дебели половин метър, прозорецът е с капак от дебела стомана, има и чешма и WC.Защо сега не се строи така?
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой знае ли в България поне едно бомбоубежище освен Метрото? навремето Мавзолея можеше да свърши работа, ама вие го бутнахте, пък сега - не се поддържали. как здраво се строеше навремето, и хем бързо Мавзолея го построиха за 6 дни, а 4 пъти го взривяваха, сегашните постройки са като от картон.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато още в първото изречение на статията се срещне думата "бомбандировка", средно грамотният читател се прехвърля към коментарите. Те поне не дразнят с въпиюща неграмотност.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, вие не разбрахте.За тея, дето ще се погрижат ситуацията да е под контрол (демек управляващите) има бомбоубежища.Пък другите кучета ги яли.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера Москва обявиха, че бомбоубежища има за целия град, преди това Германия и Щатите предупредиха гражданите да се запасят с храна и вода за поне седмица....само тука цяла България да се крие у метрото и мазета :)
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А едно време през ЛОШИЯ социализъм имаше и бомбоубежища.........подържани,нооооо сега е дИмокрация..........!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожарникарският ентилект трудно схваща разликата при близки сравнения. Та бомбоубежище е едно, а другото е ПРУ/противорадиационно укритие/. Второто пази от радиация и радиоактивно замърсяване, за първото е ясно. Под блоковете по времете на социализъма се изграждаха ПРУ-та, сега дуки. Бомбоубежицата също пазят и от радиация но са по "тежки" съоръжения. Всичко това което беше държавна собственост се поддържаше в изправност докато шестоапартаментовият не стана шеф на МВР и не съсипа всичко.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пародия на държава...
14
4
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
На никой не съм отказвало досега
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготвят ни за третата последна за човечеството война. САЩ вече открито признаха , че въоръжават и подържат ислямска държава и се заканиха на Русия. Войната наближава с тихи стъпки.
12
1
 
24
 
! Отговори
Блатен тъжник преди 7 години
До 8В казармата някога викаха" Като е мокро, значи е чистоКато е боядисано - значи е новоКато се псу.ва, значи работата върви!"Гледам за 27 години станало принцип на цялата държаваЕто , например, членството ни в НАТОНови униформи...и това еА ако някой ни нападне, ще се отбраняваме с 2-та самолета и 2- та хеликоптера...смяяяях
11
0
 
15
 
! Отговори
хм преди 7 години
БомбаРдировка, драги. Като няма бомбоубежища, поне чаршафи за населението дали са осигурени?
10
3
 
18
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Ами и тук новина само за София. Като че ли друга територия не съществува.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Само за Москва ли ? А за останалите ?
8
0
 
17
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Ами като почнат да падат бомби, магистралите са най малкия проблем. Защото да си спасиш жалкия животец, няма да се проснеш на асфалта, ами ще гледаш да се скриеш някъде. А в София само молове, ама със стъклен покрив.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Блатен тъжникАха, предпочиташ да не ти казват нищо и да си умреш без да се тревожиш ?
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще направим жив щит с русофили и кремълски ***. Надявам се това да спре руските бомби но все пак малко се съмнявам.