Таксиджии се бунтуват: Набутват ни с патентния данък!

Не искаме да вдигаме цените, споделят от бранша пред Bulgaria ON AIR
30 сеп 2016 09:00,
44
Таксиджии се бунтуват: Набутват ни с патентния данък!
Снимка: архив, Булфото

Новите данъци за таксиметровите шофьори влизат в сила от 2017 година. Патентният данък ще бъде в размер от 300 до 1 000 лв. в зависимост от различните краища на страната. За София той ще бъде 850 лв.

"Хората, които решават нашата съдба го правят без да ни питат, въпреки че са декларирали, че са се съгласували с бранша. Ние решихме да изявим позиция, защото ние сме хората, които работим и извършваме тази услуга. Искаме чисти правила и ясни позиции", каза пред Bulgaria ON AIR представител на таксиметровите шофьори.

По думите му те плащат корпоративен данък: "Изведнъж решават, гласуват и си нагласят едни точки, които не са съобразени с хората, които всъщност извършват тази услуга".

Според друг водач на жълтите коли данък от 850 лв. е твърде завишен.

"А варианта за разсрочено пращени изобщо не ни устройва, тъй като това вдига още повече нещата, защото минаваш по няколко пъти едни и също процедури, вместо да се платят на веднъж", категорични са от бранша.

По думите на друг представител, ако се повиши данъкът, цената на услугата също ще скочи.

"Цените на таксиметровите превози трябва да се повишат. Цената на пробега има максимална тарифа, а няма минимална", каза той.

От бранша са категорични, че искат чисти правила, за да си плащат, но да знаят за какво. Да бъдат реално декларирани нещата. Таксиджиите поискаха и повече стоянки, тъй като наличните не са достатъчни.

"Постоянно ни гонят от различни неща. Пътищата са в лошо състояние. Не може да се сравнява движението с поддръжката на една частна кола", посочват от бранша и допълват, че вероятно ще направят протест, като целта им не е да събарят правителството, а да бъде чух и техният глас.

"Искаме да намалят данъка, да въведат минимална тарифа и да увеличат броя на стоянките. Искаме да се пренапише наредбата, защото крайният потребител също страда", заключи представител на таксиметровия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Я се спрете бе наглеци. Големи ви били разходите, ми като не изкарвате пари вървете другаде , ама ви мързи и за нищо не ставате. Тези, които стават си мълчат. С патентен данък сте освободени от данъци, ама не искате защото сега данъци не плащате. Миналата неделя един при реални 7 км. ги качи на 9 и престоя ми беше 3 лв. в 8.30 вечерта в неделя. Минах същия маршрут съвсем точно повторен и километрите бяха 7. Какво да говорим повече.....за мръсотията, смрадта и възпитанието или по-скоро липсата му
30
0
 
4
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
му звъни телефона. Вдига и почва да псува, че Пешо не му върнал 32лв. Пуши от нерви заради Пешо и колата му прилича на битак - има от всичко по много , най-вече по пода. Климатика днес повреден??? Не 800 - 8000 да стане. Да останат нормални хора, които упражняват тази професия. И ще плащам по 3лв на км. Сега няма никакво значение какво качество получаваш за тази услуга - цената една и съща. Ама на пазара не е така! Домати 3-то качество не са 2лв , а 80ст. Бегом към НАП.
29
0
 
3
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
По действителен случай :) Поръчвам си такси в Рим за 5:30. В 5:10 слизам да хвърля *** и таксито ме чака долу и ми казва не се притеснявайте , аз съм за 5:30. Слизам с куфарите - слиза човек в костюм и ми товари багажа. Колата като чисто нова - вътре мирише на бутик. Мерцедес естествено.Тиха музика и климатик. На аерогарата слиза да ми свали багажа и да ми пожелае приятен полет. София. Терминал 1. Мазен потен ром по потник ми се пада на мен:( Бичи Веселина. По едно време го намалява защото
28
1
 
4
 
! Отговори
без преди 7 години
В България никой не иска да плаща данък, а всички очакват държавата да им дава по всякакви поводи. Ами да идат да карат такси в Европа тогава. 1. данъкът е х 10, 2. Задължително минаваш курс, който си плащаш от джоба 3. Не пушиш в колата 4. Караш с униформа 5. Малко хора се возят с такси. Аз искам силна държава и съм съгласен да плащаме високи данъци.
27
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
До ЧудейкоЗащото нямат печалба, нали знаеш: за лизинга, за ремонти, за почистване, за фирмата, за дирижабъл... и те само за това работят, ако се приберат с 10 лева днес е чудо. За народа го правят, не за друго.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А протестирахте срещу UBER. Шефовете ви така ви използват както им е удобно! Сега ще плащате и на общината не само на фирмите.
25
3
 
16
 
! Отговори
Чудейко преди 7 години
Всеки работещ на трудов договор, с брутна заплата от 800 лева (630 нето), внася същия дадък (ДДФЛ) - господата таксаджии нали не се опитвате да обясните, че не правите 800лева на месец ??? в София. Айде моля ви се!!Иначе да патентния данък е пълна глупост и трябва да отпадне като даначен способ. Всеки път под такава тема питам защо богоизбраните таксиджии не плащат 10процента данък в/у печалбата???????
24
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 7 години
До тиква-А ТИ СИ КРАТУНА !
23
3
 
12
 
! Отговори
боби преди 7 години
Бакшишите,ще плащате и ще питате има ли още-като всички нормални граждани !
22
1
 
19
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Аз смятам, че срещу тези цени на които возят, трябва да се повиши и качеството на услугата! Често срещано е *** кола с мръсен шофьор в нея... Да не говоря пък в София кви цени са и как помпат като те видят, че си почерпен! Това сам шофьор да си, се пада по 70-80лв на месец, не е чак толкова много! Все пак те правят пари, следователно трябва да плащат данъци. То не може само чиста пара в джоба на черно.
21
3
 
21
 
! Отговори
Blake преди 7 години
Да си гледат работата таксижиите! И аз искам да работя и да плащам 3 лева данък на ден, независимо колко печеля, ама не ми се получава нещо!
20
3
 
16
 
! Отговори
хххх преди 7 години
Ами като реват да се откажат от занаята
19
5
 
23
 
! Отговори
Добрата новина преди 7 години
Бакшиш е изчезващ занаят. След 10-15 години като въведат самоуправляеми коли няма да има бакшиши. Викаш си таксито, пишеш на GPS къде да те води и то те води. Плащаш по електронен път. По-малко бакшиши, по-малко отнето предимство, по-малко катастрофи, повече спасени животи.
18
4
 
24
 
! Отговори
бат емчо преди 7 години
Те затова ли имат по няколко коли,защото им е висок данъка.
17
6
 
11
 
! Отговори
тиква преди 7 години
който е гласувал за фандъка и герп да си сърба попарата.
16
1
 
2
 
! Отговори
miroslava85 преди 7 години
Поздрав за всички писали по темата със следното видео.https://youtube/watch?v=uvA2DbNgLIs
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време имах интернет клубче, в помещение малко по-голямо от гараж, с 5 компютъра.При минимална заплата от 160лв, аз плащах по 350лв патент за компютър, + допълнителни лицензи за софтуер и игри+ ток, + разходи за фирмата и осигуровки.И при 50ст/час !!!!не на километър!!!И пак се изкарваше .800лв на година е нищо, за такситата.Виж, ако както е в нашия град, се падат по 1 такси на 3ма човека, и не могли да изкарват вече, то е ясно че трябва да се редуцира бройката...
14
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е по 2,33 лв. на ден.Ще пушат по-малко, а тия дето не пушат, да почват да пушат!
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спряхте UBER. Е ся ще плащате за техните загуби! Нима очаквате такава корпурация да си тръгне с празен джоб..... Честито! И без това цакате клиентите си винаги за бакшиша! Хората имат нужда от тази таксиметрова услуга ама вие злоупотребявате..... Сега ще плащате и вие данъци. Няма само нормалните хора да плащаме... От моята заплата всеки месец към държавата заминават 400лв... което на година прави 4800лв... Вие ми мрънкате за 800лв еднократно... Аве мишки....
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КалинИ как точно не си покриваш разходите? Аз пък познавам доста които си ги покриват та са на печалба която трудно може да заработи и човек с високо образование. Ама не мрънкат когато курса е за 2 лв а те возят за толкова ... Ако чакаш курс от младост за люлин през пловдив няма си покриеш и цигарите - което пък не е моя грижа. Има и такива които вадят от багажника легалния си апарат и го заменят когато трябва да ти дадат фактура или с ваучер. Това какво занчи? Кражба!