От Царска конюшня до концертна зала – възможно ли е?

Музикалната общност събира петиция за преобразяването на сградата
6
От Царска конюшня до концертна зала – възможно ли е?
Снимка: Булфото, архив

За превръщането на "Царските конюшни", чиято съдба още не е окончателно решена, след като беше продадена на частен собственик от бившият областен управител на София Веселин Пенев, в концертна зала започна подписка в интернет.

Още по темата

Петицията, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов, е публикувана и може да бъде подписана на classicfm.bg, съобщават инициаторите.

Според тях мястото на т.нар. Царски конюшни, в центъра на София, е много подходящо за създаване на музикална зала заради с размера парцела, близостта до други културни институции като Музикалния театър, Софийската опера и единствената сега концертна зала - зала "България".

Необходимо е правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала "България" е построена през 1937 г., когато населението на София е около 300 000 души.

Към днешна дата градът е европейска столица с двумилионно население и традиции в музикалното изкуство, отбелязват поддръжниците на инициативата на Класик ФМ - единственото радио за класическа музика в страната, и музикалната агенция "Кантус фирмус".

Между поддръжниците на идеята за създаването на нова концертна зала са Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Българската фестивална асоциация, "Музикаутор", Българската асоциация на музикалните продуценти, Националното музикално училище, Националната музикална академия, проф. Людмил Ангелов, проф. Пламен Джуров, Теодосий Спасов, Георги Черкин, Виктория Василенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Прокофиев преди 7 години
Простотии всеки може да напише - и всеки може да построи спортна зала - но концертна зала не е строена след девети септември. НДК не се брои тъй като беше определен за конгресен център и толкова му е акустиката.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеАко е по-фолк клуб,Ивана да му пее на у-ще- Баце ще разреши!Иначе, за цигу-мигу-не!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя е тази музикална общност? Музикантите са най-големите индивидуалисти сред хората на изкуството. Не се интересуват един от друг, не се ценят взаимно, битовото им поведение не им създава авторитет. Пълно е с учители по музика, които веднъж не са стъпвали на концерт с класическа музика. Ако всеки музикант от симфоничните оркестри има авторитет пред ЕДИН човек от семейството си и ЕДИН извън, залите ще са пълни.
2
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 7 години
Концертни зали в София колкото искаш - но няма балами да ги посещават!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя сградата вече е продадена, та каквото и да си приказват няма да стане.Съдбата ще и бъде като на кино Сердика!