Ако София не даде пари за отчуждаване, няма градинки!

Собственици на частни имоти могат да строят между блоковете
Обновена: 11 окт 2016 12:10 | 11 окт 2016 12:07, Камелия Цветанова
19
Ако София не даде пари за отчуждаване, няма градинки!
Снимка: Булфото, архив

Ако Столичната община не намери пари, за да отчужди частни терени, собствениците им могат да ги застроят. За това предупреди общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера.

Още по темата

Той внесе искане до зам.-кмета по финансите за увеличаване на средствата за отчуждения, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Един от конкретните поводи е липсата на средства за отчуждаване на частни терени в район "Младост", отредени за озеленяване.

Изчисленията на Контрера показват, че са нужни минимум 57 млн. лв., за да се придобият от Столична община 117 декара за озеленяване само в "Младост".

В предложението си той настоява бюджетът за отчуждаване да бъде увеличен за 2017 г. на 20 млн. лв., за да бъдат систематизирани процедурите за отчуждаване и изкупуване на зелени площи, улици и терени за техническа инфраструктура. В следващите години бюджетът за отчуждаване следва да се увеличава със същите темпове.

"Много хора си играят на популизъм с тези теми без да дават отговори, но на гражданите трябва да се представя истината", казва Контрера и допълва, че затова прави конкретно предложение, което ще доведе до конкретни ефекти.

Другото е заиграване със страхове и химери, смята той.

Ако тези терени до 8 години не бъдат придобити от общината, частните собственици могат да поискат да ги застроят, което според Контрера не бива да се допуска.

Според него се спекулира с отварянето и преработката на подробния устройствен план на район "Младост", до което се стигна след протеста на жителите на квартала заради започнало строителство в градинка.

"Длъжен съм като общински съветник да кажа, че ако отворим плана за преработка и изменения, може да се стигне до обратния ефект. т.е. да бъдат отредени повече терени за застрояване в частни имоти. Отварянето на плана означава още и още претенции. Ако не бъдат удовлетворени, ще се стигне до съд, а практиката показва, понеже съдът се произнася само по законосъобразност, но не и по целесъобразност, че в значителен брой случаи претенциите на частните собственици се удовлетворяват. И задавам въпроса не е ли по-добре да се борим да гарантираме зеленината в тези 117 декара, вместо да правим експерименти с плана, като в крайна сметка получим повече застрояване", казва Карлос Контрера.

Според него хората не искат повече застрояване, но има определени кръгове, които внушават измислици и заблуждават гражданите, че изменението на подробния устройствен план на "Младост" ще бъде в полза на повече зеленина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В истинските демокрации не само повърхностния свой е владение на собственика й. Подземните богатствА са негови, не на администрацията , може д а не се съгласи подземна железница да мине под имота му. Тук е социялизъм
16
3
 
6
 
! Отговори
Joko преди 7 години
До Анонимен 16Напълно подкрепям мнението Ви !
15
1
 
16
 
! Отговори
хо хо преди 7 години
Това е наи-яката схема на Фандъкова , дават се парцели за без пари на поставени фирми , след това се изкупуват обратно с държавна / демек наша/пара ,за да се построят градинки .Евала и на тази жена
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чий са градинките?! И без това откак селянджерите се заселиха София заприлича на Бейрут!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са лъжи! Земята в населено място си има преназначение. Ако по градоустройствен план е градинка - имаш си частна градинка. Не може жилищна сграда. Явно въпросния господин е топнат в нова мега-далавера с отчуждаване на цени за наши хора.
12
2
 
16
 
! Отговори
Men преди 7 години
Аз пък искам да разрешат строежите навсякъде колкото си поискат. Нека строят. Да стане г** до г** после хората ще се изнесат а алчните *** ще останат с един празен блок и затроен парцел.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишете си вие - а Фандъка вече трета кооперация си строи в Манастирските ливади. А дойде само с едно изтъркано сакче от Белчин баня.
10
1
 
11
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Като искате зеленина - местните данъци х10 !!Първо ви засилват искането - като ви показват какво може да искате, и после ви казват цената! Ако се усетите ще се спрете навреме!Но нали ви учат, че егото е пазител на уникалността ви, и следователно не трябва да се отказвате да искате това което ви харесва... защото то ви прави уникални!Пак ви изработиха ей...
9
1
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До Анонимен 8Те щото "Софийски Имоти" крадваха по негова време,а не при онзи,усмихнатия младеж,Софиянски,нали?Много ви е къса пметта,ей,хора!
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имотите са продадени на частници с право на строеж по времето на кмет Бойко.Да протестират пред къщата му.Да докажат престъпленията му и да го вкарат в затвора
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се промени закона.
6
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (1)*** и реституция? Я си пий хапчетата и се наспи.
5
5
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
На ви сега частна собственост - право под терасата или в задния ви двор :)
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте земята на селяните в реални граници! Лозунг от зората на демокрацията
3
18
 
3
 
! Отговори
Мима Рижата преди 7 години
Мачкай Бойко потния кирлив врат на червения ***!!!!
2
1
 
23
 
! Отговори
до Карлос преди 7 години
В кв. Лагера-София градинките са държавни , А стават частни ! !! - безсрочно и безвъзмездно !!!
1
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още едана бомба заложена от *** за реституция в урбанизирани територии!