Наемите в София си скачат, поскъпнаха с 5-10% за година

Има дефицит на апартаменти на пазара, смятат агенциите
23 окт 2016 07:44, Александър Попов
112
Наемите в София си скачат, поскъпнаха с 5-10% за година
Снимка: Булфото, архив

Наемите в София са се увеличили с 5-10% за година, сочат данните на агенциите за недвижими имоти, цитирани от "Стандарт".

"В столицата има негостиг на жилища, които се отдават под наем, но няма сериозен ръст на наемите. На годишна база ръстът е между 5% и 7%", каза Младен Митов от агенция "Явлена".

Най-голям скок в наемите има в столичния кв. "Младост", твърдят от консултантската компания Primo. Растежът се акумулира най-вече от сключените сделки в 4-ти микрорайон на квартала, където е разположен и Бизнес парка. Там е регистрирано повишение от 11% за година на наемните равнища.

Още по темата

В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района се е давал средно за 597 лв. на месец, а по същото време тази година наемът вече е 663 лв.

При едностайните жилища в "Студентски град" ръстът е 10%.

Според Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти", през последния месец не се отчита увеличение на наемите в София. Ръст е имало през август и септември, а сега нивата се задържат.

Увеличението на наемите не е здравословно за пазара и има сериозен риск от "прегряване" и намаляване на сделките, още повече, че "сезонът на наемите" вече отминава, подчертават от Primo.

При принцип най-голямо търсене на жилища под наем има през август и септември, когато новоприети студенти трябва да си намерят квартира. Много работещи хора също използват лятото, за да си намерят нов дом.

Само преди дни бе извадена статистиката, от която стана ясно, че има бум и на сделките с имоти в процес на строителство, които преживяват нов бум след няколко години кризисно затишие.

Това може да се обясни с разместването на пластовете в градовете, които са двигатели на пазара на имоти в България като цяло. Към момента в най-големите градове тече активно придобиване на имоти "на зелено", а агенциите отчитат, че цените им вече са по-високи дори от цените на готовите жилища.

В София сделките за третото тримесечие са малко над 6 хиляди, като намаляват спрямо второто тримесечие, но са с 9,5% повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Понижението може да се обясни с лятото, което по принцип е по-слабо активен сезон за купувачите заради почивките, както и с активността на пазара на жилища в процес на строителство.

Друга причина вероятно е свързана с желанието на някои продавачи да се възползват максимално от ценовите ръстове, заради което обявяват имотите на нереално високи цени. За тази тенденция алармират няколко големи агенции на имоти, като предупреждават, че това се отразява негативно на пазара от една страна защото имоти стоят нереализирани месеци наред и продажбата им става все по-трудна задача, а от друга - допълнително може да се надуе ценовия балон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: наемиСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га баце беше кмет каза, че ще направи софето най-скъпия град - само дето не уточни в бойколандия или в света!
84
0
 
21
 
! Отговори
дърт преди 7 години
Когато един град и *** официално население 1 200 000 души, а в него живеят поне 3 000 000 винаги ще има недостиг на жилища под наем.
83
0
 
21
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
За съжаление трябва да те разочаровам защото при средната продължителност на живота и условията по кредитите освен че ще си роб на банката и закотвен на едно място ,няма да можеш да доживееш да стане жилището твое.Огледай се около себе си ,млади хора падат като круши а повечето народ си отива преди да навърши 60 от преумора ,стрес и работа.Това е реалността а не розовите сънища в рекламите за ипотечни кредити.Иначе ти пожелавам само здраве и късмет в личен план
82
4
 
18
 
! Отговори
хах преди 7 години
да бе къде да кажи тогава професори къде да теглим в китай ли, между другото аз лично предпочитам да изплащам жилище което ще остане за мен отколкото да плащам наем
81
1
 
22
 
! Отговори
Шшш преди 7 години
Слушайте nkavrakov, безплатна консултация ви дава. Не теглете кредити за имоти в България!
80
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най добре се перат мръсни пари чрез строителство. Но всяка система е крайна и в един момент балона не може да се надува повече. Жилища има, но поради неуредици, постоянни завличания на хазаите и проблеми с имуществото, хората предпочитат да ги държат заключени. Парите искат спокойствие, закони, ред, стабилност и предвидимост. А иначе - бързи печалби от спекулативен капитал и изнасяне на парите.
79
1
 
31
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Най простия признак за надуването на имотен балон -нереални и изкуствени цени на имотите е когато цените се изстрелят за кратко време с 20- 30 процента ,колкото и да са се вдигнали заплатите и икономиката да е мръднала това са космически цени за кратко време.Ако никой не купува и огледите секнат до 6 месеца един имот се коригира с до 7 - 8 хил евро надолу.Купувачите определят цената а не продавачите ,спрете да купувате ,и пазара ще се охлади.
78
6
 
22
 
! Отговори
Малкият шрифт преди 7 години
Доходността от депозит сега е около 1%, а тази от имот около 5%. Нормално е при това положение цените да растат. Кредит от 100 000лв. при месечна вноска 1100лв. се изплаща за 10 години и платената лихва ще е около 29 000лв. При вноска от 675лв. се изплаща за 20 години и лихвата ще е около 60 000лв. Но пак повтарям, това е при сегашните условия, а какво ще се случи след 5 години и с колко ще ви вдигне банката лихвата не се знае. Като цяло българите нямат финансова култура и лесно се лъжат.
77
10
 
21
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
Има нещо вярно в статията. Давам 4 апартамента под наем, в 3 имам дългосрочни наематели от повече от 5 години, като не съм им увеличавал наема, въпреки, че имаше известно покачване през годините. Лятото ме нападнаха брокерски орди, търсят за техни клиенти. Сверих си часовника, както се казва и вдигнах наемите с 20% и хората бяха доволни, че е само толкова.
76
1
 
27
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Допреди няколко месеца писаха как цените естествено си се били вдигали а сега започнаха да плачат че били завишени,самите брокери го коментират а вие купувате.Спрете да купувате и да теглите кредити,имам инфо вътрешно от няколко банки-сега искат да раздават кредити защото лихвите са ниски ,но след няколко години ще са на огромни печалби защото лихвите ще ги вдигнат и тогава вноските ви ще скочат до небето,а те не рискуват нищо,ще ви вземат имота просто.
75
0
 
26
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Големите агенции като Адрес,Явлена ,Имотека и т.н се договарят със строителите и банките ,всички те са в един кюп ,това го знам защото съм го виждал с очите си.Създават илюзията че няма предлагане за да могат хората да се изнервят и да купуват на всяка цена,задържат изкуствено имоти и не ги предлагат за да могат да надуват цените,банките искат да дават кредити защото те самите не плащат лихва на хората за депозитите,след няколко години лихвите ще се вдигнат,не теглете ипотечни кредити сега .
74
1
 
24
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В момента всеки брокер обяснява на кандидат купувача че вместо да му седят парите в банката е по добре да ги инвестира в имот.От там всички пишман инвститори за да печелят вдигат наемите,банките отделно започват пак да мамят с ипотечни кредите и спиралата се завърта отново.Не теглете кредити защото сега лихвите са измамно ниски заради глобалната парична политика ,целта е да започнете да харчите -целта на банките е да ви изкарат всеки лев скътан от трезорите.
73
2
 
19
 
! Отговори
истината е че преди 7 години
До до истЕ според теб може да няма нищо тарикатско да миеш чинии ,но според мен има и тарикатското е ,че не мия чинии в българия ,а мия в западна Европа ,тоест *** си отвори очите ,не робува на български изедници ,в това ми е тарикатското ! Необразован съм ,черен съм ,грозен съм , ама ВАЖЕН СЪМ ,ТАРИКАТ СЪМ
72
1
 
22
 
! Отговори
Малкият шрифт преди 7 години
Цените се качиха много след суматохата от една банка и това е факт. Колко са реални вече е друга бира. Лихвите по депозитите паднаха около 5х, но за съжаление тези по кредите паднаха само около 2х. Хора с пари предпочитат да ги обърнат в имот. Колко много са тези хора пак е друга бира. Повечето се заробват за по 25 години с кредити и ако сега процентът им е около 4-5, то след няколко години не се знае какъв ще бъде. Банките сега зарибяват, а после пак ще свалят кожи. Четете малкия шрифт!
71
1
 
24
 
! Отговори
истината е че преди 7 години
българските работодатели страшно много се нервират ,че хората бягат и не искат повече да им робуват да 500 или 600 лв. ,та дори и за 1000 лв. не стоят в България ! Затова постоянно чета ,напр. В туристическият бранш имало остра нужда от кадри - готвачи ,сервитьори ,ама нямало кандидати за работа ! Е как ще има кандидати като им одирате кожите за 600 лв. заплата бе ?! Всички са в западна Европа , в българия останаха само баламурници ,но и те не работят разчитат на пари от роднини работещи в ЕС
70
0
 
17
 
! Отговори
до ист преди 7 години
Просто сме писали едновременно и моя пост е излязъл след твоя. Прочетох го и като цяло съм съгласен ама няма нищо общо с предния ти пост. Нищо "тарикатско" няма в това да "миеш чинии" като цяло. Иначе всеки намира как да живее и това не е лошо, но не обиждай хората, които не са избрали твоя начин на живот.
69
2
 
27
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
Мога да успокоя Софиянците, благородници от обеля, че в последните години никой от провинцията не се е засилил към града им. Както четете 99% от хората отиват да мият чиниии или да берат ягоди за 1200 Евро, вместо да работят като продавачки за 600лв в София. Масово Столичани също се изнесоха по света и ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО АПАРТАМЕНТИ СТОЯТ ПРАЗНИ!! На този фон, някакви да ми говорят какво търсене имало звучи абсурдно и смешно. Лошото е, че с този балон наемател и наемодател не могат да се срещнат
68
0
 
28
 
! Отговори
истината е че преди 7 години
До до истината е чене мога да разбера колко трябва да си кух за да не можеш да разбереш ,казах ти нямам никаква квалификация ,но тук където живея работодателите уважават дори и неквалифицирания труд и плащат достойно за да живеем нормално ! За една държава ще съдиш според минималната заплата ,а не според заплатата на професор в университет ! та ти ми кажи кой мияч на чинии в българия ще си позволи дву седмична почивка в чужбина както си позволява моето семейство ?!
67
3
 
21
 
! Отговори
до истината е че преди 7 години
всъщност Истината е, че се отъждествяваш с държава за чийто просперитет ТИ не си помогнал с нищо. В родната си държава не си постигнал нищо смислено и си отишъл другаде наготово, където си видял 1000 евро на едно място за пръв път в живота си и сега избиваш комплексите си в бг форум. Сигурен съм, че там си къткаш кинтите за да може като дойдеш тук за две седмици да вадиш пари и да демонстрираш на евтинко. Кажи какъв специалист си и с какво се гордееш освен държавата в която си се озовал случайно
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи какъв си и какво си постигнал в чужбина?---------Съм президентин на САЩ пред пенсия, бе!Обама от Факултето